23 °C Budapest
Hamarosan lejárhatnak a TBSZ-ek: így kerüld el az adófizetést

Hamarosan lejárhatnak a TBSZ-ek: így kerüld el az adófizetést

2015. október 13. 15:31

A csökkenő jegybanki alapkamatnak miatt a megtakarítók is keresik az alternatív befektetési lehetőségeket, ennek nagy nyertesei voltak a befektetési alapok és a lakossági állampapírok. Mind a két befektetést gyakran TBSZ számlán keresztül érik el az ügyfelek, arra azonban figyelni kell, hogy az öt év lejárata után a megtakarításunk átkerülhet egy kedvezményeket nem biztosító értékpapírszámlára.

A piaci környezet változásával (csökkenő hozamkörnyezet) a befektetők preferenciái is változtak, a hozamkeresésből a legjobban az abszolút hozamú és vegyes alapok jöttek ki győztesként. Emellett a megtakarítók egyre több szolgáltatást és támogatást várnak el a szolgáltatóiktól

 - mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Horváth István szerint a befektetési alapok iránti kereslet a jövőben is pozitív lesz, ezt segíti a tartósan alacsony kamatszint is. A lakosság és intézményi befektetők mellett új ügyfélszegmenst jelenthetnek a kkv-k. A lakossági állampapírok továbbra is komoly versenytársat jelentenek, emellett a tőkepiaci megingások és a befektetői bizonytalanság növekedése is új lehetőséget teremt a befektetési alapoknak.

Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója a 2010-ben nyitott TBSZ-ek idei lejáratának fontosabb tudnivalóiról beszélt előadásában:

  • December 31-ével közel 10 ezer tartós befektetési számla jár le a K&H-nál.
  • Amennyiben a befektetők szeretnék kivenni a 2010-ben nyitott számlán lévő megtakarításaikat, nincs tennivalójuk, mivel a számla automatikusan lejár, és az ott tartott összeg átkerül egy sima értékpapírszámlára.
  • Amennyiben valaki szeretné meghosszabbítani az idén lejáró TBSZ-ét, írásban kell nyilatkoznia a számla meghosszabbításáról. Ebben az esetben vagy egy idén nyitott TBSZ-re vagy egy újonnan nyitott TBSZ-re kerül át az eddig megtakarított összeg, mellyel megspórolható a gyűjtőév.
  • A TBSZ-szel rendelkezők számára fontos információ, hogy részkivételre nincs lehetőség, a számla meghosszabbítása tehát csak a teljes állománnyal lehetséges.
Pénzcentrum vélemény
Nemcsak a K&H-nál, hanem minden szolgáltatónál lejárnak a 2010-ben nyitott TBSZ-ek, így a számlákon tartott pénz kamatadó és egészségügyi hozzájárulás mentesen felvehető lesz 2016. január 1-től. Ugyan a szolgáltatóknál más szabályok lehetnek érvényesek a számla meghosszabbítására, de a legtöbb esetben erre van lehetőség. Ennek részleteiről azonban a pénzintézetünknél kell érdeklődnünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?