-5 °C Budapest

Sokak adókedvezménye veszhet el idén

2015. május 7. 14:02

Az első tbsz tulajdonosok most komoly döntés előtt állnak, mivel 2015. december 31-én lejárnak az első ilyen számlák, így még az év végéig határozniuk kell az ezeken elhelyezett megtakarítások sorsáról.

Idén lejárnak az első, 2010-ben indított tartós befektetési számlák, így a tulajdonosoknak év végéig dönteni kell az itt elhelyezett megtakarításokról. Mivel a számlák automatikusan lejárnak, ezért az adókedvezmények további igénybevételéhez hosszabbítás szükséges, amelyet írásbeli nyilatkozattal lehet megtenni

- hívta fel a figyelmet Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A tartós befektetési számla (tbsz) 2010-es indulása óta egyértelműen népszerű a befektetők körében, köszönhetően annak, hogy a teljes, 5 éves futamidő esetén kamatadó-mentességet, 2013 óta pedig eho-mentességet is nyújt a megtakarítók számára. Mindez azt eredményezte, hogy a hazai befektetők elkezdtek hosszabb, 3-5 éves távon gondolkodni. A befektetési alapok futamideje ezért sok esetben éppen a tbsz-szel járó adókedvezményekhez igazodva lett kialakítva.

Mi a teendő a 2010-ben nyitott tbsz-ekkel?

Az első tbsz tulajdonosok most komoly döntés előtt állnak, mivel 2015. december 31-én lejárnak az első ilyen számlák, így még az év végéig határozniuk kell az ezeken elhelyezett megtakarítások sorsáról. Dönthetnek úgy, hogy meghosszabbítják a szerződést, és továbbviszik a teljes összeget, amely így 2016. január 1-jétől egy új ötéves periódust kezd, megspórolva a gyűjtőévet.

A folyamat azonban nem automatikus, így ehhez a tulajdonosok nyilatkozatára mindenképpen szükség lesz. Amennyiben a tulajdonosok nem nyilatkoznak a számla folytatásáról, úgy a 2010-es tbsz automatikusan lejár, és az eddig ott nyilvántartott pénz és értékpapírok december 31-ét követően átkerülnek normál értékpapírszámlára.

Egyelőre abban még nincs egységes álláspont a szolgáltatók körében, hogy az ötéves ciklus végén lehetőség van-e a részleges kivételre. Ezzel kapcsolatban a jogszabályok pontosítása várható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az már most kijelenthető, hogy a befektetők egyértelműen akkor járnak jobban, ha nyilatkoznak a hosszabbításról, mivel ezzel csak nyerni lehet. Az első 5 év után igénybe vett adómentességet követően újabb 5 évig tbsz-en tartva a megtakarítást ismét kihasználhatóak az ezzel járó adókedvezmények, míg ha időközben fel kell bontani, úgy a megtakarítás a normál értékpapírszámlán tartott megtakarítások szerint adózik

- javasolja a befektetési szakember.

Természetesen, ha valaki idén már nyitott tbsz számlát, és azon gyűjti megtakarításait, akkor a nyilatkozattétel után a lejáró tbsz számláról az új tbsz-re kerül át a korábbi megtakarítás, tehát a két állomány összevonásra kerül. Fontos tudni, hogy akár lejár, akár meghosszabbításra kerül a tbsz, a számlán lévő értékpapírok új bekerülési árat kapnak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?