15 °C Budapest
Ez gyors volt: már 20 millió új tízezressel fizethetünk

Ez gyors volt: már 20 millió új tízezressel fizethetünk

2015. január 7. 11:33

December elejétől kerültek a pénztárcákba az új tízezres bankjegyek: egy hónap alatt 20 millió új tízezres került forgalomba - tudta meg a Pénzcentrum.

December elsején vehettük először kezünkbe az új tízezres bankjegyet. Mint azt a Pénzcentrum a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) megtudta, a 2015. január 5-i kimutatások szerint

jelenleg 20 millió darab van forgalomban a megújított tízezer forintosból - ez 17 százaléka a forgalomban lévő tízezer forintos bankjegyek teljes mennyiségének.

A megújított tízezer forintosokat a jegybank folyamatosan hozza forgalomba a napi készpénzes műveletei során.

Eddig nem találkoztak hamis tízezressel

Mint megtudtuk, az első hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy az új bankjegy elterjedése zökkenőmentesen halad, elfogadásával kapcsolatos panasz, észrevétel nem érkezett az MNB-hez. A megújított tízezer forintosból hamisgyanús példányt mindeddig nem továbbítottak szakértői vizsgálatra a jegybank felé.

Mikor jön a többi új bankjegy?

Az MNB 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, így a következő években további újratervezett, továbbfejlesztett bankjegyeket bocsát forgalomba.

A sorozat első eleme a megújított tízezer forintos, amely már 2014. szeptember 2-től törvényes fizetőeszköz és 2014. december 1-jétől, fokozatosan jelenik meg a készpénzforgalomban, széles körű elterjedésére pedig 2015 folyamán kell számítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nemzetközi tapasztalatok alapján címletenként eltérő az időtartam, amely alatt az új bankjegy széles körben elterjedhet. Az ATM-ekben gyakran használt és/vagy a tranzakciós, kis értékű címleteknél viszonylag rövid idő (akár néhány hónap) is elegendő lehet ahhoz, hogy a forgalomban levő címletek többségét már a fejlesztett verziók tegyék ki.


A jellemzően inkább vagyontartást szolgáló, nagyobb címletek (mint például Magyarországon a húszezer forintos) esetén jóval hosszabb időre (akár több évre) is szükség lehet ahhoz, hogy az adott címlet a forgalomban elterjedjen.

Az MNB eddigi - a nemzetközi gyakorlattal megegyező - forgalmazási tapasztalatai azt mutatják, hogy a kibocsátást követő néhány hónapban az új címletek esetén intenzív kiáramlás, a régiek tekintetében pedig forgalomból való jelentős visszaáramlás tapasztalható. Ez a folyamat néhány hónap elteltével lassul, majd a régi címlet bevonási határnapjának közeledtével ismét erőteljesebbé válik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?