15 °C Budapest

Tovább csökkentek a bankbetétek kamatai

2014. november 28. 18:01

Bár a bankok már elszámolták várható devizahiteles veszteségeik nagy részét, egyelőre ez meg se kottyant a lakossági hitelezésnek. A lakáshitelek kihelyezése egy év alatt 48 százalékkal emelkedett idén októberre, a személyi kölcsönöké pedig 44 százalékkal. A vállalati hitelezésben az MNB következetesen fordulatról beszél, az adatok alapján azonban ez nem ilyen egyértelmű. A betétállományok szépen duzzadtak októberben - a háttérben ismét a területalapú támogatások állhatnak. A banki kamatok többsége a rendszerváltás óta nem látott mélypontra esett mára.

Nem csökkent tovább az alapkamat az elmúlt hónapokban, a hitelek és betétek kamatszintje azonban jellemzően tovább apadt októberben. A friss lakáshitelekre már csak 6,09 százalékos kamatot számítottak fel a bankok, egy átlagos lekötött betét pedig mindössze 1,53 százalékot hozott - mutatják az MNB pénteken közzétett friss adatai.

Az új forintalapú lakossági hitelek a személyi kölcsönök kivételével olcsóbbak lettek. A lakáshitelek THM-je átlag 6,65 százalék volt, ami kereken 2 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, miközben az alapkamat ezen időszak alatt "csak" 1,5 százalékponttal került lejjebb.
{{TRADERAJANLO 42}}
A meglévő devizahitelek kamatszintje természetesen nem csökkent az elmúlt hónapokban, ez azonban már nem sokáig lesz így: februártól radikális, közel 2 százalékpontos csökkenést mutathat az alábbi ábra a frank- és euróhitelek esetében. A frankalapú lakáshitelek átlagkamata ma 6,3 százalék, vagyis most már magasabb, mint a friss forintalapú lakáshiteleké.

Bár nem csúsztak le az euróbetétek szintjére, a forintbetétek kamatszintje a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony. Az éven belül lekötött lakossági betétekre a bankok októberben átlagosan 1,52 százalékot, az éven túliakra 1,61 százalékot fizettek.

A lakossági hitelkihelyezés csökkent szeptemberhez képest októberre, de ez a tél közeledtével természetes, szezonális okokkal magyarázható jelenség. 2013 októberéhez képest viszont látványos a növekedés: a lakáshitelek kihelyezése 48 százalékkal, a személyi kölcsönöké 44 százalékkal bővült.

2004 óta az idei nyár volt a legerősebb a forintalapú lakáshitelezés területén, igaz, a devizahitelezés korszakához képest ez is jóval alacsonyabb hitelkihelyezést jelentett. Mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelezés területén kockázatot jelent az MNB januárban életbe lépő hitelfék-szabályozása, amely a kockázatosabb és alacsonyabb legális jövedelemmel rendelkező ügyfeleket kiszorítja a hitelezésből.

Októberben így is 29,6 milliárd forinttal nagyobb összeget törlesztett a lakosság, mint amekkorát hitelként felvett, ami a devizahitelek folytatódó törlesztéséhez köthető. Hamarosan, a forintosítást követően már döntően forinthitelekről fogunk beszélni, a havi törlesztések pedig jelentősen eshetnek a devizahiteles elszámolásból fakadó tartozáscsökkenés hatására.

A lakosság banki hiteltartozása október végén 6 713 milliárd forintra rúgott, ami egy év alatt 2,6 százalékos csökkenést jelent. A devizahitelek részaránya 52,5 százalék, szemben az egy évvel korábbi 53,8 százalékkal. A most még 3 523 milliárd forintnyi lakossági devizahitel-állomány a jövő tavaszi elszámolások.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ami a lakossági betéteket illeti, október pozitív nettó pénzbeáramlást hozott, hiszen 69 milliárd forinttal többet helyezett el a lakosság, mint amennyit felvett. A jelenség vélekedésünk szerint elsősorban a területalapú agrártámogatások megindulásának köszönhető, amely részben a lakossági betéteket gazdagította.

A lakosság bankbetét-állománya így október végén 6 683 milliárd forintra rúgott, ami a kamatcsökkentések ellenére mindössze 3,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm