Tényleg nem lehet majd hamisítani az új tízezrest?

Pénzcentrum
2014. szeptember 7. 10:00

Teljesen lecseréli a jegybank a papír bankjegyeket a következő évben, melynek egyik oka a hamisítások gyakorisága. Az elsőként megújuló tízezres címlet az egyik leginkább hamisított bankjegy. Ezért a Pénzcentrum összegyűjtötte, hogy mivel készül az MNB a pénzhamisítók ellen, és hogy az új bankjegy mennyivel lehet majd biztonságosabb a réginél.

A következő négy évben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lecseréli az összes forgalomban lévő papír bankjegyet. A portrék és a hátoldali képek is megmaradnak, azonban az elterjedt hamisítási módszerek ellen hatékonyabban védő, címlet-specifikus biztonsági elemekkel látják majd el az új bankjegyeket. Habár a tízezres az egyik leginkább hamisított címlet, a bankjegyek cseréjének csak egyik oka a hamisítás gyakorisága. A jegybank inkább a hamisítások megelőzése érdekében kívánja fejleszteni a bankjegysorozatokat, melyek között van olyan, amely közel két évtizede nem újult meg.

Elenyésző a hamisítványok száma

A forint hamisítása az elmúlt években valóban csökkenő tendenciát mutat, a hozzánk hasonló, nemzeti valutával rendelkező országokkal összehasonlítva is kedvezőnek tekinthető - mondta el az MNB a Pénzcentrum kérdésére korábban. Ezzel összhangban az elmúlt 5 év során a forint bankjegyek hamisításának kárértéke harmadára csökkent. Míg 2009-ben a hamisítások még kb. 90 millió forint kárt okoztak, addig ez 2013-ban 30 millió forint körül alakult.

2011-ben 1302, 2012-ben 1356, 2013 első hat hónapjában pedig összesen 645 esetben regisztráltak pénzhamisítást rendőrségi eljárásban - tájékoztatta lapunkat korábban az ORFK. Az idei év első felében pedig a megelőző év azonos időszakához képest 16 százalékos csökkenés volt tapasztalható az MNB adatai szerint. Igaz, a pénzhamisítási bűncselekmények esetében befejezett nyomozások eredményessége az elmúlt három évben átlagosan 11 százalék volt.

A hamisítványok többsége a magasabb értékű címletek közül kerültek ki. Az ORFK a Pénzcentrum kérdésére elmondta, hogy a 10 és 20 ezer forintos címletek az összes fellelt hamisítvány 82,3 százalékát tették ki az elmúlt évben.

Az elsőként megújuló tízezer forintos bankjegy egyik fő jellemzője, hogy a legtöbb biztonsági elem csak erre a címletre lesz jellemző. A Pénzcentrum megvizsgálta a régi és az új tízezrest, és összegyűjtöttük, hogy milyen újdonságokat is találhatunk majd a megújuló bankjegyen.

A megújult tízezres egyetlen biztonsági eleme, amely nem változott:

Illeszkedőjel: előoldal jobb felső sarkában, hátoldalának pedig a bal felső sarkában található, fény felé fordítva H betűvé egészítik ki egymást az ábratöredékek.

Amelyek maradtak, de módosultak:

Vízjel: Szent István király portréjának tükörképével megegyező vízkép maradt, de megjelent egy függőleges 10 000 értékjelzés is.

Hologramfólia: amíg a régi tízezresen Magyarország címere és az "MNB" felirat váltotta egymást mozgatásra, addig az új bankjegyen ezeken kívül megjelenik a 10 000 értékjelzés is, valamint az egyes elemek között nagyméretű 10 000 értékjelzés tűnik még fel.

Rejtett kép: az új tízezres előoldalán a rejtett kép helyett vakjel található, így a hátoldalra került a rejtett kép. A decemberben forgalomba kerülő bankjegyet elforgatva majd egy H betűt fog kiadni a rozetta. A régi tízezres (előoldalán található) rejtett kép a bankjegyet elforgatva az MNB feliratot jeleníti meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Biztonsági szál: egyrészt kicsit jobbra csúszott, másrészt korábban a "Magyar Nemzeti Bank" felirat volt olvasható rajta, az újon pedig az "MNB" és a 10 000 értékjelzés.

Metszetmetély nyomtatás:
a papír síkjából kiemelkedő festékréteg, amely tapintással jól ellenőrizhető a képnyomatok (portré, értékjelzések, címer, Magyar Nemzeti Bank felirat) megérintésével. Az új bankjegyeken még a vízjelmező feletti motívum és a hátoldali kép is ilyen technológiával készült.

UV-A fényben: a vízjelmezőben az esztergomi bazilika kupoláján kívül a 10 000 értékjelzés is feltűnik majd zöld és további újdonságként barna színben is az új bankjegyet megvilágítva. A jobb szélen található függőleges sorozatszám világít zölden az új bankjegyen, míg a régin a bal sarokban látható, vízszintes sorozatszám tűnik fel a fényben (narancssárgán). A megújuló tízezresen a hologram egyes elemei is fluoreszkálnak majd.

UV-C fényben: a vízjelmezőben az esztergomi bazilika kupoláján kívül a 10 000 értékjelzés is feltűnik majd az új bankjegyet megvilágítva, csak itt piros színben. Szintén a függőleges sorszám fog világítani az új tízezresen, csak zöld színben. A régin a függőleges ilyen UV-fényben vörössé válik, a vízszintes pedig narancssárgává.

Mikroírás: A bankjegyet nagyítóval vizsgálva az elő- és hátoldalon is több helyen a bankjegy címletértéknek megfelelő értékjelzés (tízezer forint), valamint a Magyar Nemzeti Bank felirat olvasható. A megújuló bankjegyen az értékjelzés számmal is feltűnik majd.

Amelyek a régi bankjegyen nem voltak:

Színváltó nyomat: az előoldal közepén található lúdtalpkeresztes motívum (amely az MNB Indexnek küldött válasza alapján nem hordoz jelentéstartamot) aranyról zöld színűre változik mozgatásra.

Irizáló nyomat: a hátoldal jobb oldalán található aranyszínű sáv, amelyben mozgatás hatására a 10 000 értékjelzés és az MNB felirat olvasható.

Vakjel: míg a régi bankjegy előoldalán rejtett kép található, az új tízezresen már vakjellel találkozhatunk majd. Ez egy nagy festékréteg-vastagságú, címletspecifikus elrendezésű felület, valamint a bankjegy jobb- és baloldalán dombornyomat is támogatja a vakok és gyengénlátók számára a bankjegy felismerését.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm