14 °C Budapest

Megújulhat a fogaskerekű vasút

2013. április 5. 09:32

Akarat és politikai döntés kérdése, hogy megújul-e a budapesti 60-as villamos, azaz a fogaskerekű vasút. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint a projekt egy része már ebben az uniós finanszírozási ciklusban megvalósulhat, ám a BKK a következő, 2014-2020 ciklusban látna munkához - írja a Világgazdaság.

A fogaskerekű jelenleg meglehetősen rossz állapotban van. A szerelvények és a pálya rossz műszaki állapota miatt csak 15-20 kilométeres óránkénti sebességgel lehet haladni és a legsűrűbb, hétvégi menetrend is csak 12 perces követést tesz lehetővé. Hét közben 3-4 kétkocsis szerelvény jár, hétvégeken szükség lenne ötre is, de a meglévő hétből ritkán üzemképes ennyi egyszerre. A fogaskerekűt 1973-ban építették ki mostani állapotára, azóta nagyobb karbantartás, fejlesztés nem történt

Dorner Lajos, a VEKE elnöke - az eredeti tanulmány egyik szerzője, és a projekt fő gondozója - elmondta, hogy a projekt tartalmazza a fogas pályájának teljes átépítését, - beleértve a vonal által érintett, kis hidak cseréjét és megemelését is -, az áramellátási rendszer és a biztosítóberendezés megújítását, a vonal meghosszabbítását a Széll Kálmán térig, illetve a Normafáig, valamint nyolc új szerelvény vásárlását és a megállók környezetének rehabilitációját.

A rekonstrukció után akár 7 és fél perces követéssel, és 40 km/h sebességgel haladhatnának az új járművek.

A BKK szándéka szerint a következő, 2014-2020 európai uniós pénzügyi ciklusban megvalósulhat a fogaskerekű fejlesztése, ezért uniós forrásból már készülnek a megalapozó vizsgálatok és a további tervek.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?