11 °C Budapest

Visszatérhet a 13. havi nyugdíj

Pénzcentrum
2013. január 9. 16:11

A Bajnai kormány alatt megszüntetett 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését fontolgatja a kormány, legalább is az Index úgy értesült, hogy a szükséges háttérszámításokat a Magyar Államkincstárnál el is kezdték. A tervek szerint a juttatást a nyugdíjasok nem készpénzben kapnák meg, hanem az állami cafetéria elemek egyikében. Mint tudjuk, a nyugdíjjárulékok alapján a plusz juttatásra nincs fedezet, a 300 milliárd forintos többletkiadást más forrásból kell majd előteremtenie a kormánynak.

A kormány korábban többször is hangsúlyozta, hogy megvédi a nyugdíjakat, most viszont új ötletként felmerült, hogy bevezetnék a 13. havi nyugdíjat. Az Index szerint már elindult a gondolkozás és tervezés egy ilyen ötlet megvalósításáról, igaz hivatalos források ezt nem erősítették meg. Már jelenleg sincs meg a fedezet a nyugdíjak és egyéb járandóságok kifizetésére, a lap szerint viszont ha kiengedik a kormányt a túlzott deficiteljárásból, akkor nem lesz gátja a költekezésnek, sőt a forrásokat elő lehetne akár egy magas jövedelműekre kivetett adóval is teremteni.

Barcza György szerint a 13. havi nyugdíj felvetésének az ősz-tél folyamán lehet értelme, a választók memóriája ugyanis rövid, három-hat hónapos, így ha a választásokra akar előnyt kovácsolni a kormány, akkor erre kell időzítenie a bejelentést. Ráadásul a bejelentéssel érdemes megvárni , hogy az Ecofin, majd utána az Európai Tanács is döntsön a hazánk elleni túlzott deficiteljárás sorsáról. Konkrét döntés még nincs, egy ötletről van szó, viszont a választási tervek között már ott van, és a háttérszámításokat is elkezdték.

Az egyhavi plusz nyugdíj kifizetése körülbelül 280 milliárd forintos plusz kiadást jelentene, amely GDP arányos 1 százalékot jelent. Barcza György szerint megvan a fedezet az extra juttatás kifizetésére, hiszen a frissen közölt tavalyi pénzforgalmi hiány alacsonyabb lett a kormány által év végén megemelt 2012-es célnál. Ez alapján körülbelül 140 milliárd forintos mozgástér nyílik meg a kormány előtt, amivel a plusz nyugdíjak felét ki lehetne fizetni. A másik felét az idei költségvetés 400 milliárd forintos tartalékkeretéből lehetne fedezni. A Századvég szakértője úgy véli, hogy nem készpénzben fogják a juttatást kifizetni, hanem valamilyen utalványon keresztül, hiszen így megakadályozható, hogy a plusznyugdíj egy része kiáramoljon az országból.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem