20 °C Budapest

Visszatérhet a 13. havi nyugdíj

Pénzcentrum
2013. január 9. 16:11

A Bajnai kormány alatt megszüntetett 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését fontolgatja a kormány, legalább is az Index úgy értesült, hogy a szükséges háttérszámításokat a Magyar Államkincstárnál el is kezdték. A tervek szerint a juttatást a nyugdíjasok nem készpénzben kapnák meg, hanem az állami cafetéria elemek egyikében. Mint tudjuk, a nyugdíjjárulékok alapján a plusz juttatásra nincs fedezet, a 300 milliárd forintos többletkiadást más forrásból kell majd előteremtenie a kormánynak.

A kormány korábban többször is hangsúlyozta, hogy megvédi a nyugdíjakat, most viszont új ötletként felmerült, hogy bevezetnék a 13. havi nyugdíjat. Az Index szerint már elindult a gondolkozás és tervezés egy ilyen ötlet megvalósításáról, igaz hivatalos források ezt nem erősítették meg. Már jelenleg sincs meg a fedezet a nyugdíjak és egyéb járandóságok kifizetésére, a lap szerint viszont ha kiengedik a kormányt a túlzott deficiteljárásból, akkor nem lesz gátja a költekezésnek, sőt a forrásokat elő lehetne akár egy magas jövedelműekre kivetett adóval is teremteni.

Barcza György szerint a 13. havi nyugdíj felvetésének az ősz-tél folyamán lehet értelme, a választók memóriája ugyanis rövid, három-hat hónapos, így ha a választásokra akar előnyt kovácsolni a kormány, akkor erre kell időzítenie a bejelentést. Ráadásul a bejelentéssel érdemes megvárni , hogy az Ecofin, majd utána az Európai Tanács is döntsön a hazánk elleni túlzott deficiteljárás sorsáról. Konkrét döntés még nincs, egy ötletről van szó, viszont a választási tervek között már ott van, és a háttérszámításokat is elkezdték.

Az egyhavi plusz nyugdíj kifizetése körülbelül 280 milliárd forintos plusz kiadást jelentene, amely GDP arányos 1 százalékot jelent. Barcza György szerint megvan a fedezet az extra juttatás kifizetésére, hiszen a frissen közölt tavalyi pénzforgalmi hiány alacsonyabb lett a kormány által év végén megemelt 2012-es célnál. Ez alapján körülbelül 140 milliárd forintos mozgástér nyílik meg a kormány előtt, amivel a plusz nyugdíjak felét ki lehetne fizetni. A másik felét az idei költségvetés 400 milliárd forintos tartalékkeretéből lehetne fedezni. A Századvég szakértője úgy véli, hogy nem készpénzben fogják a juttatást kifizetni, hanem valamilyen utalványon keresztül, hiszen így megakadályozható, hogy a plusznyugdíj egy része kiáramoljon az országból.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18