20 °C Budapest

Visszatérhet a 13. havi nyugdíj

Pénzcentrum
2013. január 9. 16:11

A Bajnai kormány alatt megszüntetett 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését fontolgatja a kormány, legalább is az Index úgy értesült, hogy a szükséges háttérszámításokat a Magyar Államkincstárnál el is kezdték. A tervek szerint a juttatást a nyugdíjasok nem készpénzben kapnák meg, hanem az állami cafetéria elemek egyikében. Mint tudjuk, a nyugdíjjárulékok alapján a plusz juttatásra nincs fedezet, a 300 milliárd forintos többletkiadást más forrásból kell majd előteremtenie a kormánynak.

A kormány korábban többször is hangsúlyozta, hogy megvédi a nyugdíjakat, most viszont új ötletként felmerült, hogy bevezetnék a 13. havi nyugdíjat. Az Index szerint már elindult a gondolkozás és tervezés egy ilyen ötlet megvalósításáról, igaz hivatalos források ezt nem erősítették meg. Már jelenleg sincs meg a fedezet a nyugdíjak és egyéb járandóságok kifizetésére, a lap szerint viszont ha kiengedik a kormányt a túlzott deficiteljárásból, akkor nem lesz gátja a költekezésnek, sőt a forrásokat elő lehetne akár egy magas jövedelműekre kivetett adóval is teremteni.

Barcza György szerint a 13. havi nyugdíj felvetésének az ősz-tél folyamán lehet értelme, a választók memóriája ugyanis rövid, három-hat hónapos, így ha a választásokra akar előnyt kovácsolni a kormány, akkor erre kell időzítenie a bejelentést. Ráadásul a bejelentéssel érdemes megvárni , hogy az Ecofin, majd utána az Európai Tanács is döntsön a hazánk elleni túlzott deficiteljárás sorsáról. Konkrét döntés még nincs, egy ötletről van szó, viszont a választási tervek között már ott van, és a háttérszámításokat is elkezdték.

Az egyhavi plusz nyugdíj kifizetése körülbelül 280 milliárd forintos plusz kiadást jelentene, amely GDP arányos 1 százalékot jelent. Barcza György szerint megvan a fedezet az extra juttatás kifizetésére, hiszen a frissen közölt tavalyi pénzforgalmi hiány alacsonyabb lett a kormány által év végén megemelt 2012-es célnál. Ez alapján körülbelül 140 milliárd forintos mozgástér nyílik meg a kormány előtt, amivel a plusz nyugdíjak felét ki lehetne fizetni. A másik felét az idei költségvetés 400 milliárd forintos tartalékkeretéből lehetne fedezni. A Századvég szakértője úgy véli, hogy nem készpénzben fogják a juttatást kifizetni, hanem valamilyen utalványon keresztül, hiszen így megakadályozható, hogy a plusznyugdíj egy része kiáramoljon az országból.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 30. 15:35
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima díjasokra.
Holdblog  |  2023. szeptember 30. 06:35
Minden esély megvan rá, hogy a G7-országok importtilalmat fognak elrendelni Oroszországgal szemben a...
Bankmonitor  |  2023. szeptember 29. 12:56
Számos házaspár keresi fel a Bankmonitort azzal a kérdéssel, hogy mikorra érdemes időzíteniük a Baba...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 29. 11:13
A racionális várakozásokon alapuló pénzügyi modellek nem képesek magyarázni a részvényárak előrejele...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM