1 °C Budapest

Fejlemény nyugdíjügyben! Magyarok tízezrei reménykedhetnek

Pénzcentrum
2012. november 15. 15:15

Befogadta az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalomnak a volt szolgálati nyugdíjak visszamenőleges megszüntetését kifogásoló panaszát - derül ki Erminia Mazzoni, a bizottság elnökének a szoli.eu honlapon közzétett leveléből. Az Európai Parlament várhatóan 2013 januárjában tárgyalja a volt korhatár alatti nyugdíjasok ügyét.

Az Európai Parlament eljárási szabályzata szerint elfogadható a Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalom által benyújtott petíció - amely a magyarországi szolgálati nyugdíjak 2012. január 1-jétől történő megszüntetését kifogásolja -, az ugyanis az Európai Unió tevékenységi körébe tartozik - tájékoztatta az érdekképviseletet 2012. november 5-én kelt levelében Erminia Mazzoni. Az Európai Parlament Petíciós Bizottság elnöke azt is közölte, hogy a petíciót tájékoztatás céljából továbbították az Európai Bizottságnak.

Ez azt jelenti, hogy Brüsszel hivatalosan is napirendre vette a szolgálati nyugdíjak ügyét. Ezt erősítette meg a napokban Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Petíciós Bizottságának magyar tagja, aki hivatalos levelében arról is tájékoztatta az egyesületet, hogy a Petíciós Bizottság 2013 januárjában kívánja napirendre venni a számos, hasonló tárgyban beérkezett petíciót.

A volt szolgálati nyugdíjas katonákat, rendőröket, tűzoltókat, polgárvédelmiseket, határőröket, vám,- és pénzügyőröket, börtönőröket képviselő Szolgálat és Becsület országos elnöksége a petíció kivizsgálása okán felveszi a kapcsolatot a magyar társérdekvédelmi szervezetek vezetőivel is. Az érdekképviselet kezdeményezi, hogy az ügyben érdekelt több mint 42 ezer fő volt szolgálati nyugdíjas érdekeit képviselő néhány országos szervezet fogjon össze a petíció sikeres kivizsgálásának brüsszeli munkájában.

Mindezen kívül az egyesület Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán három ezer perkérelemmel perli a magyar államot a megszüntetett szolgálati nyugdíjak okán, s ebben kéri azt, hogy a nemzetközi bíróság marasztalja el a magyar államot és a perben résztvevő volt szolgálati nyugdíjasokat kárpótolja. A bíróságnál a méltányos jóvátétel értékét az egyesület perközösségi bírósági keresete egyénenként 10 ezer eurós kártérítési összegben indítványozta tagjai számára.

Mint azt egy hónappal ezelőtt megírtuk, a Korengedményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesülete (KNOÉ) is petíciót nyújtott be az Európai Parlamentnek a tagjait ért jogsérelem miatt. A petíciós bizottság munkatársainak határozott véleménye szerint a dokumentum a korábbi, kevésbé részletes információiknál átfogóbb, világosabb és érthetőbb képet ad az egykori korhatár alatti magyarországi nyugdíjasok helyzetéről, mely valószínűsíti, hogy az EP tárgyalni fogja az ügyet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A KNOÉ tagjainak 90 százaléka rendvédelmi dolgozó (rendőr, tűzoltó, polgári védelem) és katona, 10 százalékban pedig egyéb veszélyes, egészségre ártalmas munkát végző személy (vasutas, buszsofőr, sugárzóanyaggal dolgozó, például röntgen asszisztens, bányász). Az érintett réteg lényeges, gyakran a hivatalos munkaidőt 60-70 százalékkal is túllépő túlmunkát végzett, ünnepnapokon és éjszakákon át, anélkül hogy ezt számára kifizették volna - hangsúlyozza a petíció. Ez egy kialakult gyakorlat volt, melyet a 25 éves szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulás lehetősége kompenzált.

A törvény egyszerűen megszüntette a nyugdíjas státuszt úgy, hogy társadalombiztosítási átalakításnak tünteti fel. Az intézkedés az érintett családokat ellehetetlenítette, komoly anyagi és erkölcsi problémát okozva ezzel. Az egyesület beadványában 10 pontban foglalja össze a tagjait ért negatív hatásokat, amelyeket korábbi cikkünkben részletesen is közöltünk.

KATTINTS! Nyugdíjügy: mentőöv több tízezer magyarnak?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 14:39
Eredménytelen lett a mostanáig a Méz Rádió által használt frekvencia hasznosítására irányuló pályáza...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?