A dráguló élelmiszerek miatt szállt el az infláció

Pénzcentrum
2012. október 11. 10:32

Szeptemberben 6,6 százalékos volt az infláció - jelentette a KSH. A piaci várakozás 6,4% volt, az előző hónapban még "csak" 6 százalékos volt az egy évre visszatekintő drágulás.

Az infláció elszaladása mögött elsősorban az élelmiszerárak megugrása áll: egyetlen hónap alatt 0,6 százalékkal emelkedett az árszint, pedig a szeptemberben szezonális okokból még inkább a csökkenés a jellemző. Tavaly például 0,5 százalékkal estek az árak az ősz első hónapjában, ám akkor jó volt a termés, idén pedig gyenge. Folyamatosan kúszik fel a szeszes ital, dohányáru termékkörben regisztrált infláció is: a jövedéki adóemelésekkel sújtott szektorban az éves drágulás már 15,6%. Ráadásul itt a kilátások sem ígérnek sok jót, hiszen hiába esnek ki az idei adóemelések, több lépcsőben további adóemelések várhatók az év végén, jövő év elején. Igaz, ezek mértéke elmarad az eredeti tervektől, miután a kormány a kiigazítás közepette váratlanul visszakozott korábbi terveitől.

Tovább ugrott az infláció! (6,6%)


Tovább ugrott az infláció! (6,6%)Az infláció gyorsulásához járult hozzá még az üzemanyagárak emelkedése is. Ennél kellemetlenebb, hogy a szolgáltatások területén sincs nyoma az ősszel szokásos áresésnek, ami tartósabb inflációs nyomásra utal. Ennél jobb hír, hogy a tartós fogyasztási cikkek esetében az év elejéhez képest sokat erősödő forint tartós deflációs hatást okoz. Talán a meleg nyár lehet az oka, hogy az őszi készletcsere szezonális áremelő hatása szeptemberben még visszafogott volt. A fentiek együttes hatása 0,4 százalékos havi áremelkedés, ami egy szeptemberi hónapban egyértelműen magasnak számít. Ráadásul a maginflációs is mutató már 5,3 százalékon áll, sőt, az adóhatásokat kiszűrni szándékozó (feltehetően kissé lefelé torzító) mutató is 4,1 százalékon áll.

A rossz összképet javítja valamelyest, hogy a rövid bázisú maginflációs mutató nem gyorsult tovább. A júliustól megfigyelt árváltozást évesítve 3,9 százalékos maginfláció adódik, ami ugyan nem mondható alacsonynak, de még sincs olyan messze a 3 százalékos céltól, mint az 5,3 százalékos éves maginfláció, vagy a 6,6 százalékos CPI.

Tovább ugrott az infláció! (6,6%)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az inflációs kilátások nagyon bizonytalanok, óriási, de közvetett hatások érik az árakat a jövőben. Például teljesen homályos, hogy az online pénztárgépek bevezetésétől remélt fehéredés emeli-e a kiskereskedelmi árakat. További kérdés, hogy az adójóváírás eltörlésének sokkját tompító munkáltatói kompenzáció év eleji csökkentése milyen hatással van a keresleti, illetve a költség oldalon az árakra. Ennél általánosabb probléma, hogy ma már nem egyértelmű, hogy a gazdaságban lévő általános "keresletszűke" valóban jelentősen fékezi-e az árakat.

Főleg ez utóbbival kapcsolatban van vita a monetáris tanácsban is. A külső tagok szerint a kereslet árfékező hatása továbbra is erős, és tettek utalást arra, hogy a kamatcsökkentés folytatódhat. A mostani inflációs adat akár elbizonytalanító is lehet, igaz, a múltkor az inflációs jelentéssel való egyértelmű ellentmondás sem akadályozta a tagokat a lazításban. Amennyiben a mostani kedvezőtlen inflációs adat után is kamatot csökkent a jegybank, akkor a piac végleg elkönyvelheti, hogy a monetáris politikának már nem az árstabilitás az elsődleges célja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem