18 °C Budapest

Miért nem hitelez a Fundamenta? Itt a válasz

Pénzcentrum
2011. október 5. 14:07

Mi a véleménye a végtörlesztési törvényről a devizahitellel nem rendelkező Fundamenta-Lakáskassza vezetőjének? Igaz-e, hogy a Fundamenta tömeges hitelkiváltásra készül? Kapnak-e ehhez tőkét? Mi lesz a lakáskassza betétállományával? Lesz-e forinthitel-háború? Dr. Gergely Károlyt, a társaság elnök-vezérigazgatóját kérdezte a Portfolio.hu.

Csőstül zúdul a kritika a múlt héten hatályba lépett végtörlesztési törvényre. A Fundamenta-Lakáskassza azonban soha nem nyújtott devizahitelt, így azt gondolhatnánk, csak nyerhet az egészen. Mi a véleménye az új helyzetről?

Gergely Károly: A Bankszövetségnek mi is tagjai vagyunk, véleményünk nem tér el a szervezetétől. Szerencsés, ha a bankvezetők nem foglalnak állást ebben a kérdésben, de egy mondatot nyugodtan megengedhetek magamnak: nyilvánvaló a kormányzat igyekezete, hogy egy nagyon súlyos társadalmi problémát radikális lépéssel oldjon meg. Több százezer a késve törlesztő családok száma, így az otthonmentő kifejezés használata indokolt. A bankok tulajdonosai nem felelnek a magyar állampolgárok lakásaiért, mit kezdjünk tehát azokkal, akik utcára kerülnek? Akkora társadalmi probléma ez, hogy a kormányzatnak megoldást kellett találnia, ugyanakkor a tömeges végtörlesztésben potenciálisan érintett bankok felháborodása is tökéletesen érthető.

Folyik a találgatás, mikor állnak elő nagybankok is akciós, hitelkiváltásra szolgáló forinthitel-termékekkel. Több helyről is azt hallani, lakás-takarékpénztár létére a Fundamenta is aktív szereplő kíván lenni. Igaz ez? Beszállnak a háborúba?

GK.: Tavaly 13,7 milliárd forintnyi hitelt folyósítottunk, idén a végtörlesztés nélkül 35 milliárd forint lett volna a kitűzött cél, ennek 40-45 százaléka azonnali hitel. Becsléseink szerint a végtörlesztés ehhez képest 10 milliárd forintos pluszt jelenthet a következő hónapokban, vagyis a jelenlegi 10-13%-ról megnő a hitelkiváltásra szolgáló hitelek aránya portfóliónkban. Ez az összeg azonban még mindig csak töredéke a teljes piacon megmozduló összegeknek, de már csaknem 250%-kal magasabb hitelkihelyezést jelentene a Fundamentánál, mint a tavalyi évi. Ehhez likviditás és tőke kell. Likviditási problémánk nincs, de a saját tőkére is oda kell figyelnünk. Tőkemegfelelési mutatónk a minimális 8 százalékkal szemben 11 százalék, de magas e tekintetben az anyavállalat elvárása. Nem helyezhetünk ki akármennyi hitelt.

Ha kihagyhatatlan lehetőséget látnának ebben, biztosan adnának a tulajdonosok friss tőkét.

GK.: Nem kérünk tőlük. Azt gondoljuk, hogy a fokozatos növekedés a kívánatos. Tizenöt éve vagyunk a pályán, de csak az utóbbi hónapokban értük el azt, hogy a nagybankokkal hasonlítanak össze minket. Ez Németországban szinte kizárt, egy lakás-takarékpénztárt sosem lehet összehasonlítani egy kereskedelmi bankkal. Egy banknak sokkal hatékonyabban kell működnie, és sokkal több terméke van. Mi azonban komoly, 15-20% körüli részesedést érünk el a lakáshitelezésben idén, ezért figyelt fel ránk mindenki.

A sikereket látva fel is merül a kérdés: miért nem akar a devizahitelek tömeges kiváltása révén is nagyot növekedni a Fundamenta?

GK.: Azért, mert a tőke mellett a kapacitásaink sem végtelenek. Ahhoz, hogy idén 45 milliárd forintnyi hitelt tudjunk kihelyezni, jó minőségű szolgáltatást kell nyújtanunk, a kapacitások folyamatos bővítésével és karbantartásával. A kormányzat lépései bár tehát helyesek, túl gyorsak ahhoz, hogy egy, a hitelezésben viszonylag kis szereplő a nagyon gyorsan tudjon reagálni. Míg például az átfutási idők két-három hónaposak, a kormány rendkívül szűk határidőket szabott. Hogy úgy mondjam, a mi rendszereinek a hosszú távú öngondoskodásra, előrelátásra vannak beprogramozva, semmiképp sem az azonnali hitelnyújtásra. Felelősen gondolkodunk, ezért sem voltunk benne eddig a botránykrónikákban. Sem a bankokat, sem az ügyfeleket nem szeretnénk továbbra sem felhergelni. Az a tisztességes politika, ha a saját ügyfeleink vonatkozásában nyújtunk továbbra is jó minőségű szolgáltatásokat, ezért úgy döntöttünk, az augusztus 31-éig takarékpénztári szerződést kötő ügyfelek vehetnek csak fel nálunk forinthitelt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A meglévő ügyfelek tábora sem kicsi, hiszen bár a Fundamenta hitelállománya még alacsony, a betéti jellegű megtakarításokkal rendelkezők tábora több mint 600 ezres. Hányan lehetnek közülük a devizahitelesek, és mekkora betétállomány-csökkenéssel számolnak e miatt?

GK.: 60-70 ezer ügyfélnek lehet devizahitele, nyilván ennyien nem fognak tudni élni a végtörlesztéssel. Becsléseink szerint 15-20 milliárd forintnyi olyan megtakarítás van nálunk, amelyet a végtörlesztéshez használhatnak fel az ügyfelek a 260 milliárdos teljes betétállományból. Ez azt jelenti, hogy jövőre ennyi megtakarítással kevesebbel indulunk. Akik viszont nem nyúlnak hozzá lakás-takarékpénztári megtakarításaikhoz, forinthitelt kaphatnak. A betétállomány csökkenését tehát a hitelállomány növekedése kísérheti.

Mi a véleménye, ha a Fundamenta nem is, más bankok kirobbantják-e a devizahitelesek által várt forinthitel-háborút?

GK.: Úgy látom, vannak nagybankok, amelyek a közeljövőben megpróbálnak majd piacot szerezni, az elvesztett ügyfeleket visszaszerezni, vagy újakat gyűjteni. A tömeges végtörlesztések ugyanakkor kamatemelést is kiválthatnak az MNB részéről, így korántsem biztos, hogy az átlagos kamatszint a jelenleginél alacsonyabb lesz.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?