8 °C Budapest

Minden pénztártag megkapja a pénzét

Pénzcentrum
2012. július 17. 09:35

A magánkasszában maradókkal kapcsolatos hátrányos megkülönböztetéseket felszámolja egy, már csak a köztársasági elnök aláírására váró törvény. A jogszabály az egyéni számlákról nem ír, csak egy hosszú éveken át elhúzódó adategyeztetést részletez- írja a Világgazdaság.

Az Országgyűlés honlapja szerint csak a köztársasági elnök aláírására vár már az a törvény, amely egyebek között rendezi a magánnyugdíjpénztárban maradt tagok nyugdíját is. A ma már csak mintegy 75 ezer embert érintő jogszabály kimondja majd, hogy az 2010 novemberétől - vagyis akkortól, amikortól a magánkasszák tagjainak minden járuléka kizárólag a tb-be kerül, és a magánnyugdíjpénztárba semmit sem fizetnek - szerzett szolgálati időre teljes nyugdíj jár majd a tagoknak.

A tagdíjbefizetések nélkül maradt magánkasszák hosszú távú fennmaradása persze kérdéseses, a törvény úgy tűnik, úgy akarja ezt a helyzetet kezelni, hogy a végelszámolással megszűnő intézmények tagjainak is megadja azokat a jogokat, amelyeket a tavaly és önként idén visszalépett pénztártagok megkaptak. Így az egypilléres rendszerbe később visszakerülők is felvehetik majd a reálhozamot és a tagdíjkiegészítést, méghozzá adómentesen, sőt ha a pénzt egy önkéntes nyugdíjpénztári számlára utalják majd, további adókedvezményre lesznek jogosultak. Az önként visszalépett egykori pénztártagoknak annyi kedvezményük marad, hogy özvegyeik jogosultak lehetnek özvegyi járadékra is, ha annak összege magasabb az özvegyi nyugdíjénál. Ezt a járadékot a korábbi ígéretekkel szemben nem csak a tavalyi, de az idei visszalépők hozzátartozói is megkaphatják.

A magánnyugdíj-pénztári tagok elviekben az öregségi nyugdíj megállapítását követően is átutalhatják magánnyugdíj-pénztári követelésüket az állam számára, ebben az esetben úgy kell számukra kiszámítani a nyugdíjat, mintha mindig is csak az első pillérben lettek volna. Vagyis a pénztártagok elméletileg az utolsó pillanatban, a nyugdíj megállapítása után is változtathatnak, ha kedvezőbbnek találják az állami nyugdíjat a vegyesnél.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 15:57
A Demokratikus Koalícióhoz közeli Nyugati Fény szerint a Telex, a hvg és a 24.hu Magyar Péter kampán...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem