6 °C Budapest

Kidobott milliárdok vagy tuti üzlet?

Pénzcentrum
2012. június 8. 05:23

A szponzorok számára egy világraszóló sportesemény támogatása elsősorban nem eladásaik növeléséről szól. Az elköltött dollármilliók sokkal inkább kommunikációs célokat szolgálnak, amelyek csak közvetetten járulnak hozzá egy társaság jövedelmezőséghez. Kétség sem férhet azonban ahhoz, hogy a befektetett pénz megtérül, máskülönben a világcégek ilyen célokra nem fordítanának egyre nagyobb és nagyobb összegeket.

Kevesen tudják, de már az első újkori olimpiának is volt szponzora. Az 1896-os athéni nyári játékokat a Kodak fényképezőgép gyártó vállalkozás támogatta. Néhány évtizeddel később, 1928-ban csatlakozott hozzá a Coca-Cola üdítőital gyártó, amely azóta is megszakítás nélkül az olimpia egyik fő szponzora. Ezek a társaságok akkor még elsősorban az olimpiai eszme iránti szimpátiájukat fejezték ki támogatásukkal és nem pénzt akartak keresni. Más kérdés, hogyha akartak sem tudtak volna profitálni a nemes versengésből, mert az olimpia egészen 1984-ig veszteséges vállalkozás volt.

1984-ben azonban végleg megváltozott a világ. A profi sport üzletté vált. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) meghirdette olimpiai partnerségi programját. Ennek lényege, hogy a szponzorációt csak korlátozott számú vállalkozás számára engedélyezik, ám cserébe kizárólag ők használhatják az olimpiai jelképeket és a játékok helyszínén is csak ők (no meg a sportszergyártók és az időmérő szerkezetek szállítói) reklámozhatnak - magyarázza a rendszer működését Berkes Péter, marketing és reklámszakértő. A rendezők a közvetlen pénzügyi nyereség mellett főként az események nyomán előálló, számszerűsíthető és kevésbé összegszerű tényezőket - a meglévő infrastruktúra multiplikátor hatására, country branding (országmárka építés) - tekintik fontosnak. A Lloyds TSB Bank becslései alapján a londoni olimpia 10 milliárd fontot generál majd a teljes brit gazdaság számára. A jelenlegi szabályok szerint 11 fő szponzora van az olimpiának, ők olimpiai ciklusonként 30-50 millió dollárt fizetnek a kizárólagossági jogokért.

Az olimpiánál rövidebb hagyománya van a labdarúgó kontinens tornáknak, de a szponzorok hozzáállása ott is hasonló. Súlyos összegeket hajlandóak fizetni azért, hogy jelen lehessenek a sporteseményen. A támogatók köre bővebb, mint az olimpiánál. Itt is vannak ugyan főtámogatók, de a szponzorok száma nem behatárolt és hirdetési felületekből is nagyobb a kínálat. Mindkét esetre igaz, hogy a szponzorációra szánt pénzek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Nagyságrendekkel több pénz, a támogatásra szánt összegnek akár a duplája is megy az esemény ideje alatt leadott hirdetésekre és egyéb promóciókra - hívja fel a figyelmet Berkes Péter.

Megtérül a sportszponzoráció?

Azok a vállalkozások, akik megelégednek azzal, hogy hirdetéseiket egyszerűen közzéteszik a helyszínen, azok öngólt lőhetnek. Az olimpiát vagy a labdarúgó EB-t övező hatalmas érdeklődés komoly csáberőt jelent minden magára valamit adó vállalkozás számára, akik időnként vitatható módszereket is hajlandóak bevetni, hogy üzenetüket eljuttathassák a közönségnek. A legutóbbi labdarúgó világbajnokságon egy sörgyártó például ezer szurkolót öltöztetett olyan mezbe, amin az ő neve szerepelt, jóllehet nem támogatta magát az eseményt. Emiatt a drukkereket csak akkor engedték be a stadionba, ha megszabadultak a hivatalos szponzorként nyilvántartott sörgyártó által igencsak kifogásolt öltözéktől - mesél a marketing és reklámszakértő az egyik szakmai körökben nagy vitát kiváltó kalózakcióról.

A marketingszakértő említette, hogy az egyik legelkötelezettebb sportszponzorként, mind az olimpia, mind a labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos támogatójaként a Coca-Cola globális méretű reklámhadjárata mellett hazai szinten is be kívánja vonni a futball iránt elkötelezetteket. Az italóriás egy külön az Eb-re kialakított micro-site-tal arra szólítja az átlagszurkolókat, hogy lépjenek be a "Coca-Cola Őrült Focistadionjába". A honlapon található Coca-Cola EB pólótervező alkalmazással megtervezhető és megosztható a saját "őrült" dizájn. A tervező-dzsmebori lényege, hogy minél több szavazatot kell szerezni, s a 100 legtöbb voksot gyűjtő nevező meg is kaphatja majd a saját egyedi pólóját.

De vajon miért küzdenek sokszor akár nemtelen eszközökkel is a vállalkozások? Miért akarják hirdetéseiket minden áron eljuttatni a szurkolókhoz? Mire megy el tulajdonképpen a sok pénz? Meglepő lehet, de a sportesemények támogatására szánt dollármilliárdokat nem azért költik el, hogy az olimpia, vagy a labdarúgó EB ideje alatt több póló, autó vagy üdítő fogyjon. A szponzoráció sokkal inkább befektetés a jövőbe. Az erre költött pénz kacifántos módon ugyan, de valamiképpen megtérül a szponzor számára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szponzor pénzéért reklámozási lehetőséget kap. Külön módszerek vannak arra, hogyan lehet mérni, hogy a pálya szélén elhelyezett felirat hány percre tűnik fel, hány helyen jelenik meg és ezáltal hány ember láthatja. Bármilyen borsos is mondjuk az olimpia támogatására szánt összeg, ha ugyanezt az üzenetet ugyanennyi emberhez szeretné valaki fizetett hirdetés formájában ugyanannyi emberhez eljuttatni, az nagyságrendekkel több pénzbe kerülne. Így hirdetni egy vállalkozást vagy egy terméket tehát sokkal olcsóbb, mint piaci alapon.

Ajándékozz élményt reménybeli vevőidnek!

Miért fontos, hogy sokan lássák a reklámot? Mert növeli az adott társaság vagy termék ismertségét. Márpedig, vásárláskor a boltban egy ismert terméket szívesebben vásárol a fogyasztó, mint egy teljesen ismeretlent. Főként, ha ahhoz a márkához még érzelmek is kötődnek. A sportszponzoráció másik célja pedig éppen az, hogy a reménybeli vevő ne hirdetési helyzetben találkozzék az adott termékkel, hanem mondjuk egy kellemes élethelyzetben. Gondoljunk csak bele: ha életünk legélvezetesebb futballmérkőzésén valamilyen élmény ér minket egy autómárkával kapcsolatban, akkor ehhez a márkához tudat alatt kellemes érzés kötődik, ami autóvásárláskor nagy előny lehet az adott márka gyártója számára.

Egy ismert és szeretett márka felbecsülhetetlen értéket jelent, hiszen rengeteg pénzt lehet vele keresni. Az olimpia kitartó szponzorának számító Coca-Cola márkaértéke például nagyságrendileg 65 milliárd dollár. Ez az összeg a magyar gazdaság által egy év alatt megtermelt érték kétharmad része. Borítékolható, hogy a szponzorok az olimpia és a labdarúgó EB előtt és közben is ötletesebbnél ötletesebb módon próbálnak valamilyen élményt adni a sportszerető közönségnek. Ez lehet egy vicces, vagy éppen szívhez szóló reklámfilm éppúgy, mint egy ötletes ajándék vagy komoly nyereményekkel kecsegtető játék. A cél minden esetben ugyanaz: ismertté és szerethetővé tenni az adott márkát. Egy biztos: a nagy nemzetközi sporteseményeket körül feltámadó óriási reklámtengerben az számíthat sikerre, aki ki tud tűnni riválisai közül. Ehhez pedig újfajta marketing és reklámötletekre valamint az ezeket ismerő új típusú reklámügynökségekre van szükség.

Persze nyereségérdekelt cégekről van szó, így magától értetődik, hogy a végcél valahol mégiscsak a profit. A szponzorok az olimpia és az EB révén pénzt szeretnének keresni, de nem feltétlenül azok helyszínén és ideje alatt - állítja Berkes Péter. A cél, hogy a cég ismertsége, imázsa növekedjék, ennek köszönhetően eladásait felfuttathassa, így a részvényekben testet öltő értéke is növekedhessék. Ez pedig a jelek szerint minden pénzt megér a támogatók számára.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm