Sportban a hozam, szponzorban a bizalom

Pénzcentrum
2012. május 30. 10:09

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha már májusban kijelentjük, hogy az idei nyár legfontosabb, világszerte legnagyobb érdeklődéssel várt eseményei az UEFA 2012 Labdarúgó Európa-bajnokság és a XXX. Nyári Olimpiai Játékok lesznek. A rangos sporteseményeket nézők milliárdjai követik világszerte, a sportrajongó tömegek pedig a legnagyobb világcégeknek jelentenek potenciális fogyasztókat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Persze a nagyvállalatok marketing-szakemberei számára a világ legrangosabb sporteseményeinek támogatása nem elsősorban eladásaik rövid távú növeléséről szól, a stratégia sokkal összetettebb ennél. Az elköltött dollármilliók inkább kommunikációs célokat (például az ismertség növelését) szolgálják, amelyek hosszú távon járulnak hozzá egy társaság jövedelmezőséghez. Fontosságukat mutatja azonban, hogy a világcégek egyre nagyobb összegeket áldoznak a nagy nemzetközi sportesemények szponzorálására, mert jól tudják: a vásárlók számára már nem mindig az ár a fontos.

A sportesemények támogatására szánt dollármilliókat általában nem azért költik el, hogy az olimpia, vagy a labdarúgó EB ideje alatt több póló, autó vagy üdítő fogyjon. A szponzoráció sokkal inkább egyfajta befektetés a jövőbe. Az erre költött pénz bonyolult módon ugyan, de valamiképpen megtérül a szponzor számára.

Ha nézők százmilliói látják a hirdetést, az hosszú távon növeli az adott cég vagy termék ismertségét. Vásárláskor a boltban egy ismert terméket szívesebben vásárol a fogyasztó, mint egy teljesen ismeretlent, főként, ha ahhoz a márkához még érzelmek is kötődnek. A sportszponzoráció másik célja pedig éppen az, hogy a reménybeli vevő ne a megszokott hirdetési helyzetben találkozzék az adott termékkel, hanem mondjuk egy kellemes élethelyzetben, pozitív körülmények között. Ha például életünk legizgalmasabb futballmérkőzésén valamilyen élmény ér minket egy autómárkával kapcsolatban, akkor ehhez a márkához tudat alatt kellemes érzés kötődik, ami autóvásárláskor nagy előny lehet az adott márka gyártója számára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy ismert és szeretett márka pedig felbecsülhetetlen értéket jelent, hiszen rengeteg pénzt lehet vele keresni - bizonyítják ezt a sportesemények legismertebb támogatóinak, például az Adidasnak, a Coca-Colának, vagy épp a McDonald's-nak a sikerei is.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen összefüggés van a sportesemények és a befektetések között, hogy miért éri meg a világcégeknek a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia támogatása, vagy hogy hogyan lehetsz részese Te is a világ legnagyobb szponzori sikereinek, olvasd a Pénzcentrum.hu és az OTP Alapkezelő június 4-én induló cikksorozatát!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09