Vigyázz, mit írsz alá: a pénzügyi szupermarketek buktatói

Pénzcentrum
2012. február 22. 11:11

A végtörlesztést hátráltató bankok miatt fordulnak mostanság a legtöbben a Pénzügyi Békéltető Testülethez, de elég sokan panaszkodnak a befektetéssel kombinált életbiztosításokat is kínáló úgynevezett "pénzügyi szupermarketekre" is. Sajnálatos módon azonban a beadványok jelentős részét formai hibák miatt kénytelenek elutasítani.

Jelenleg a végtörlesztés kapcsán adják be a legtöbb panaszos kérelmet a tanácshoz. Az ügyek többségében viszont nem tud döntést hozni a PBT. A kiváltó hitelek miatt benyújtott panaszok esetén például nem járhat el a testület, viszont a végtörlesztést hátráltató bankok ellen hozhat határozatot. A végtörlesztést hátráltató vagy teljesen megakadályozó hitelintézetekkel szemben tehát érdemes panaszt benyújtani, hiszen a testületnek joga van megítélni a hasonló eseteket.

Forrás: PBT

Kritikusan kell szólni a magánnyugdíjpénztárakat érintő ügyekről. E vonatkozásban a kifizetett alacsony reálhozamok miatt nyújtottak be kérelmeket a fogyasztók. Ezeket a kérelmeket a Pénzügyi Békéltető Testület hatáskör hiányában elutasította. A reálhozam számítási módja ugyanis nem a felek szerződéses jogviszonyából ered.

Az átlagosnál több a panasz a különböző unit-linked biztosításokat is kínáló pénzintézetek ellen is. A "pénzügyi szupermarketek" termékei között nehéz eligazodni, sokan a panasz benyújtása után tudják meg, hogy milyen szerződést is írtak alá.

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mellett működő, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a pénzügyi szolgáltatók között fennálló szerződésből eredő jogviták kezelésével foglalkozik.

Forrás: PBT


Nadrai Géza
, a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elnöke ma számolt be az elmúlt egyéves működés tapasztalatairól. Hat hónap alatt összesen 1196 kérelem érkezett hozzájuk, ebből 259 ügyben született valamilyen egyezség. A legtöbb ügy már a kérelem beadása után elbukik. A legtöbbször formai hibára hivatkozva 418 esetben történt elutasítás. Az ügyfeleket meg kell tanítani a megfelelő kérelem benyújtásának szabályait- hangsúlyozta Nadrai. Célszerű tehát egy érdekvédelmi szervezethez fordulni, ahol segíteni tudnak egy helyes kérelem megírásában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fél év alatt beadott 1196 darab kérelem  jelentős fogyasztói bizalomról tanúskodik, mert a békéltetés általános rendszerében a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyek száma 2010-ben egy év alatt összesen 880 darab volt - áll a PBT közleményében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?