1 °C Budapest

Megnőtt a pénzváltók forgalma, a norvég koronát is vesszük

Pénzcentrum
2012. január 5. 09:17

A jelek szerint a lakosság is reagál a forint történelmi mélypontra zuhanó árfolyamára: a budapesti pénzváltóknál jelentős forgalomnövekedés tapasztalható, sokan váltják euróra, dollárra tartalékaikat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Csütörtökön is tartja történelmi mélypontját a forint: a reggeli órákban a hazai fizetőeszköz az euróval szemben új történelmi mélypontot ütött, 322,5 közelében jár a kereskedés.


A frank jegyzései 264,5-nél, a dolláré 249,5 közelében mozognak. Előbbivel szemben öthavi, utóbbival szemben csaknem 3 éves forintmélypontról beszélhetünk.

A zuhanó forint meglátszik a pénzváltóknál is

A jelek szerint a forintmélypontra a lakosság is reagál: a budapesti pénzváltóknál egyértelműen megnőtt a forgalom. Bár a január eleji időszak évek óta kiemelkedő forgalmú időszaknak számít, azonban az elmúlt napokban is tapasztalt szélsőséges árfolyamok mellett általánosan kijelenthető, hogy még inkább megnő a pénzváltók forgalma - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Körmendi László, az Exclusive Special Change Kft. ügyvezetője.

Korábban: "Elszállt az euró: már csak gazdagék járnak síelni"

Jól látszik a forgalmi adatokon, hogy az elmúlt napokban az átlagosnál jóval többen térnek be a társaság egy-egy egységébe. Az ügyvezető elmondása szerint főként az euró és az amerikai dollár forgalma ugrott meg a napokban, de igen jelentős mértékben keresett lett a norvég korona is. Ugyanakkor a rendelkezésre álló számadatok szerint nem arról van szó, hogy az emberek menekítenék pénzüket, ugyanis igen élénk forgalom mutatkozik az eladási, illetve vételi oldalon is, s szintén nagy a szórás a váltásra szánt összegek között is. "Az 50-100 ezer forinttól a milliós nagyságrendig sokféle összeggel találkozunk üzleteinkben" - mondta el Körmendi László.

Árfolyamok csütörtök reggel

Csütörtök reggel Budapesten már 318 forinttól vehetünk egy eurót, a belvárosi valutaváltók 320-324-es árfolyam között váltanak. Dollárt 247-től vehetünk több budapesti váltónál, úgy tapasztaltuk, a 250-es szint fölé nem mentek a vételi árfolyamok. A svájci frankot az V. kerületben a 265-ös szinttől kínálják a pénzváltók, de a legtöbb váltónál 264-265 forintért vehetjük az alpesi valutát. Norvég koronát 42-44 forintos árfolyamon vehetünk a belvárosban - igaz, ezt a valutát nem találhatjuk meg mindegyik váltó kínálatában.

Pénzcentrum vélemény
November elején még arról számoltunk be, hogy a gyenge forint miatt megszabadulni készültek valutáiktól az emberek. Akkor a pesti pénzváltókat ellepték az eurót eladni vágyók. Hosszú sorokban vártak az emberek, hogy beválthassák nyaralásról maradt valutáikat. Ezzel szemben alig két hónappal később sokkal gyengébb forint mellett hajlandóak dollárt, frankot, koronát és eurót vásárolni. Ez a most tapasztalható félelem akár nagy veszteséget is jelenthet, hiszen a forint akár kisebb emelkedése is kárt okozhat. Nem beszélve a forint megtakarításosok felszabadításának költségeiről. Csütörtök reggel kormányszóvivői tájékoztatót tart Giró-Szász András, amelyen többek között Fellegi Tamás is részt fog venni. A tájékoztatón szó lesz arról az IMF-tárgyalásról is, mely leginkább meghatározhatja a forint középtávú árfolyamát. Eközben a valutaalap közlése szerint még januárban sem kezdődhetnek meg a konkrét tárgyalások. Mindenesetre a kormány határozottabb elkötelezettsége a témában már forinterősödést eredményezhetne.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20