1 °C Budapest

Megnőtt a pénzváltók forgalma, a norvég koronát is vesszük

Pénzcentrum
2012. január 5. 09:17

A jelek szerint a lakosság is reagál a forint történelmi mélypontra zuhanó árfolyamára: a budapesti pénzváltóknál jelentős forgalomnövekedés tapasztalható, sokan váltják euróra, dollárra tartalékaikat.

Csütörtökön is tartja történelmi mélypontját a forint: a reggeli órákban a hazai fizetőeszköz az euróval szemben új történelmi mélypontot ütött, 322,5 közelében jár a kereskedés.


A frank jegyzései 264,5-nél, a dolláré 249,5 közelében mozognak. Előbbivel szemben öthavi, utóbbival szemben csaknem 3 éves forintmélypontról beszélhetünk.

A zuhanó forint meglátszik a pénzváltóknál is

A jelek szerint a forintmélypontra a lakosság is reagál: a budapesti pénzváltóknál egyértelműen megnőtt a forgalom. Bár a január eleji időszak évek óta kiemelkedő forgalmú időszaknak számít, azonban az elmúlt napokban is tapasztalt szélsőséges árfolyamok mellett általánosan kijelenthető, hogy még inkább megnő a pénzváltók forgalma - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Körmendi László, az Exclusive Special Change Kft. ügyvezetője.

Korábban: "Elszállt az euró: már csak gazdagék járnak síelni"

Jól látszik a forgalmi adatokon, hogy az elmúlt napokban az átlagosnál jóval többen térnek be a társaság egy-egy egységébe. Az ügyvezető elmondása szerint főként az euró és az amerikai dollár forgalma ugrott meg a napokban, de igen jelentős mértékben keresett lett a norvég korona is. Ugyanakkor a rendelkezésre álló számadatok szerint nem arról van szó, hogy az emberek menekítenék pénzüket, ugyanis igen élénk forgalom mutatkozik az eladási, illetve vételi oldalon is, s szintén nagy a szórás a váltásra szánt összegek között is. "Az 50-100 ezer forinttól a milliós nagyságrendig sokféle összeggel találkozunk üzleteinkben" - mondta el Körmendi László.

Árfolyamok csütörtök reggel

Csütörtök reggel Budapesten már 318 forinttól vehetünk egy eurót, a belvárosi valutaváltók 320-324-es árfolyam között váltanak. Dollárt 247-től vehetünk több budapesti váltónál, úgy tapasztaltuk, a 250-es szint fölé nem mentek a vételi árfolyamok. A svájci frankot az V. kerületben a 265-ös szinttől kínálják a pénzváltók, de a legtöbb váltónál 264-265 forintért vehetjük az alpesi valutát. Norvég koronát 42-44 forintos árfolyamon vehetünk a belvárosban - igaz, ezt a valutát nem találhatjuk meg mindegyik váltó kínálatában.

Pénzcentrum vélemény
November elején még arról számoltunk be, hogy a gyenge forint miatt megszabadulni készültek valutáiktól az emberek. Akkor a pesti pénzváltókat ellepték az eurót eladni vágyók. Hosszú sorokban vártak az emberek, hogy beválthassák nyaralásról maradt valutáikat. Ezzel szemben alig két hónappal később sokkal gyengébb forint mellett hajlandóak dollárt, frankot, koronát és eurót vásárolni. Ez a most tapasztalható félelem akár nagy veszteséget is jelenthet, hiszen a forint akár kisebb emelkedése is kárt okozhat. Nem beszélve a forint megtakarításosok felszabadításának költségeiről. Csütörtök reggel kormányszóvivői tájékoztatót tart Giró-Szász András, amelyen többek között Fellegi Tamás is részt fog venni. A tájékoztatón szó lesz arról az IMF-tárgyalásról is, mely leginkább meghatározhatja a forint középtávú árfolyamát. Eközben a valutaalap közlése szerint még januárban sem kezdődhetnek meg a konkrét tárgyalások. Mindenesetre a kormány határozottabb elkötelezettsége a témában már forinterősödést eredményezhetne.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?