25 °C Budapest

Nem fontos az egészség, a betegeket támogatja a kormány

Pénzcentrum
2011. december 30. 05:24

Két napjuk van már csak az egészségpénztári tagoknak, hogy a megtakarításaikat jövő évi sportbérlet vásárlására fordítsák, vagy gyógyfürdő-szolgáltatásokra, illetve wellnesüdülésre fizessenek be belőle. Január 1-től ugyanis már nem lehet az egészségpénztári megtakarításokat ezekre a célokra fordítani. A december 31-ig megvásárolt bérleteket, gyógy-szolgáltatásokat még kifizetik a pénztárak.

Az Országgyűlés a 2012. évi adótörvény-csomagban módosította az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló jogszabályt is. A salátatörvényben elrejtett rendelkezésekkel eltörölte azt a lehetőséget, hogy sportolásra, gyógyfürdő-szolgáltatásra, illetve egészségügyi és gyógyüdülésre is lehessen fordítani az egészségpénztári megtakarításokat.

Eszerint január 1-től már nem lehet az egészségpénztári megtakarításokból kifizetni a fürdőszolgáltatást. Ennek keretében a gyógyfürdő, mozgásszervi betegeket ellátó nappali kórház, gyógyfürdőkórház, szanatórium, éghajlati gyógyintézet, klímagyógyintézet, gyógyvíz-ivócsarnok és gyógy-barlang (barlangterápiás intézet) egészségügyi szolgáltatásait, gyógyellátásait, valamint a közfürdők fürdőgyógyászati részlege által nyújtott gyógykezeléseket lehetett támogatni.

Megszűnik az a lehetőség is, hogy a gyógyüdülésre, illetve az egészségügyi üdülésre fordított kiadásokat el lehessen számolni az egészségpénztári megtakarítás terhére.

Nem lehet a jövő évtől az egészségpénztárból kifizetni a sporttevékenységhez közvetlenül kapcsolódó kiadásokat, így a pálya-, uszoda-, teremhasználatra, illetve foglalkozáson való részvételre jogosító bérletjegyeket. A fogyatékos személyek is elesnek ettől a lehetőségtől. Számukra további kiváltság volt, hogy a sportoláshoz szükséges ruházatot, lábbelit, utazást, szállásköltséget - ideértve kísérők utazásának és szállásának költségét - is elszámolhatták az egészségpénztári megtakarításaikból.

Az idei évben ráadásul az említett szolgáltatásokat bizonyos összeghatárig adómentesen lehetett az egészségpénztárból kifizetni. A sporttevékenységhez közvetlenül kapcsolódó kiadások a havi 78 ezer forintos minimálbér összegéig voltak adómentesek. Gyógyüdülés, egészségügyi üdülés esetén egy jogosultnál 160 ezer forint, több jogosultnál pedig 240 ezer forint volt az éves adómentes határ.

Fontos tudni, hogy a december 31-ig megvásárolt sportbérletek, vagy gyógy-, illetve wellness üdülés számláinak ellenértékét még 2012. június 30-ig kifizethetik az egészségpénztárak.

Szűkül azoknak az életmódjavító szolgáltatásoknak a köre is, amelyeket adófizetési kötelezettség mellett ugyan, de az egészségpénztárból lehet finanszírozni. Így nem lehet rekreációs üdülésre sem fordítani a megtakarításokat, sőt életmódváltozást elősegítő szolgáltatásra (méregtelenítő kúra, léböjtkúra, mozgásszervi panaszok megelőzését szolgáló kúra, fogyókúra) sem.

A SZÉP Kártya az oka mindennek

A korlátozó rendelkezések nem szerepeltek az eredetileg a kormány által beterjesztett törvényjavaslatban, azok Koszorús László fideszes képviselő módosító indítványának elfogadásával kerültek bele a végleges szövegbe. A képviselő javaslatát azzal indokolta, hogy a rekreációs jellegű szolgáltatásokat 2012. január 1-jétől csak a Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártyával lehet igénybe venni, ezért indokolt eltörölni az egészségkártya hasonló célú szolgáltatásokra történő felhasználását.

Az elfogadott törvény szerint jövőre béren kívüli juttatásnak számít legfeljebb évi 75 ezer forintig a szabadidő kártya számlára utalt, a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, munkáltatótól kapott támogatás. A szolgáltatások körét kormányrendelet határozza majd meg. Ennek alapján az ideinél jóval kevesebb összeget lehet majd egészségmegőrzésre fordítani, ráadásul még adót is kell utána fizetni.

Az egészségpénztárból továbbra is adómentesen kifizethető termékek, szolgáltatások:

- egészségügyi szolgáltatás, mely a társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások kiegészítése, vagy helyettesítése az egészségügyi szolgáltatónál megkötött szerződés alapján

- otthoni gondozás, amelyet a pénztártag vagy közeli hozzátartozója részére a helyi önkormányzat által kiadott működési engedéllyel rendelkező szolgáltató nyújthat

- gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevételének támogatása

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- látássérült személyek életvitelét elősegítő szolgáltatás, mely a Braille írással készült könyvek, magazinok árának, a vakvezető kutyával összefüggő költségek támogatása, valamint vak pénztártag, vagy pénztártag vak közeli hozzátartozója részére hangoskönyv és elektronikus könyv vásárlásának támogatása lehet

- életvitelt elősegítő szolgáltatás, amely mozgáskorlátozott vagy fogyatékos személyek életvitelét megkönnyítő speciális eszközök árának, lakókörnyezetük szükségleteikhez igazodó átalakítása költségeinek támogatása (így különösen korlátok, kapaszkodók felszerelése, ajtók, kijárók, folyosók szélesítése, emelőeszközök beszerelése) lehet

- a szenvedélybetegségről való leszoktatásra irányuló kezelések támogatása, mely igénybe vehető egészségügyi szolgáltatónál

- a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása

- pénzbeli kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások, amely a pénztártag kieső jövedelemének teljes vagy részbeni pótlásaként keresőképtelenség esetén, valamint a megváltozott munkaképesség miatt keresettel nem rendelkező személyek részére nyújthatók

- hátramaradottak segélyezése a pénztártag halála esetén

Adófizetési kötelezettség mellett továbbra is igénybe vehető szolgáltatások:

- természetgyógyászati szolgáltatás

- sporteszköz vásárlása, beleértve a védőfelszereléseket, mint például kar-, könyök-, térd- és fejvédő

Az egészségpénztárak is buknak

A jogszabályváltozás jelentősen visszavetheti az egészségpénztári megtakarításokat. A szűkre szabott felhasználási lehetőségek miatt ugyanis kevésbé lesz vonzó ebben a formában tartani a pénzt, még akkor sem, ha az egyéni egészségpénztári megtakarítások után akár évi 100 ezer forint adókedvezményt is igénybe lehet venni. A cafetéria-csomag összeállításakor is veszíthet a népszerűségéből ez a forma annál is inkább, mivel jövőre már nemcsak 19,04 százalékos adót, hanem 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell utána a munkáltatóknak fizetniük.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 09:01
Az egyiket Szénási Sándor, a másikat Rózsa Péter vezeti.
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30