17 °C Budapest

Hol találjuk a tőzsdei siker kulcsát?

Pénzcentrum
2011. szeptember 7. 19:42

Cikkünk célja, hogy feltárja azt az ösvényt, amit követve a lelkes amatőrből a lehetőségekhez mérten a legkönnyebben és a legkisebb fájdalommal válhat konzisztensen nyereséges tőzsdei kereskedővé. Ehhez alapvetően egy szigorú kereskedési tervet kell kidolgozni, kontrolálni kell érzelmeinket, kezelni a kereskedéshez kapcsolódó stresszt valamint roppant önfegyelemre és önkontrollra van szükség. A jó hír, hogy ezek mindegyikét saját magunk kontrollálhatjuk, így a tőzsdesiker titka, és lehetősége mindekben ott lappang.

A révbe éréshez a kereskedőnek általában az alábbi stációkon kell átverekednie magát:

Az egyes fázisban a pozitív példák lebegnek a szemünk előtt, megfogalmazódik a gondolat, miszerint a jó befektetések által lesznek a gazdagok még gazdagabbak, így én sem maradhatok ki a "játékból", én is a tőzsdei spekulációk által akarok vagyonosodni.

A második fázisban a kezdeti eufória már tovaszáll, itt kerül szembe a kereskedő az első akadályokkal, amelyek általában galád árfolyamveszteség formájában öltenek testet. Ezek következtében a hozzáállásban alapvető fordulat következik be, és a következő gondolatok kezdenek, egyre hangosabban motoszkálni a tőzsdéző agyában:
Tisztában vagyok technikai elemzés alapjaival, magabiztosan használom az indikátorokat, lelkesen olvasom az elemzéseket, de mégsem tudok konzisztensen nyereséget produkálni. Hogy lehet ez? Mit csinálok rosszul?

A második fázist a Szent Grál keresési szakasznak is nevezhetjük, amikor is a nyerő stratégiát keressük, amit lehetőleg már készen mástól akarunk átvenni. Ilyenkor hajlandóak az emberek sok pénzt fizetni tőzsdetanfolyamokért, illetve a mostanában népszerű program trading alkalmazásokat is ebben szakaszban keresik a legintenzívebben a kereskedők.

A harmadik szakasz az, ahol a kereskedőnek érdemi segítség adható! Nem titkolt célunk, hogy Ön kedves olvasó minél hamarabb ebbe a szakaszba kerüljön. A PC TőzsdeSuliban munkánk egyrészről arra irányul, hogy a keresődők ráeszméljenek arra a tényre, miszerint a siker a tőzsde világában nem külső, hanem belső tényezőkön múlik. Ha ez a felismerés megvan, jöhet az érdemi munka!

A hatékony belső kontroll kialakítása relatíve egyszerű feladat, de eljutni a felismerésig sokszor kemény munka. A legtöbb kereskedő szerint a piac egy személyiséggel rendelkező élőlény, amely maga alakítja ki vesztesek táborát. Ha valaki az előbbi állítást elhiszi, akkor az biztosan igaz is lesz rá! Az igazság az, hogy nem a piac szüli az áldozatokat, hanem a kereskedők csinálnak magukból áldozatokat. Egy kereskedő sem lehet sikeres, amíg ezt az alapigazságot nem ismeri fel!

Tények, amit a sikeres kereskedőkről tudni kell::

A legtöbb eredményes kereskedő sikerének fő kovácsa a kockázatkezelés. A kockázatkezelés töménytelen mennyiségű önkontrollt igényel!

A sikeres kereskedők zömének a találati aránya 35-50% között van (100 kereskedésből 35-50 szer nyernek). Egyértelműen kijelenthető, hogy nem azért sikeres egy tőzsdéző, mert pontos piaci előrejelzéseket tud készíteni, hanem azért, mert a profit a sikeres kereskedéseken nagyságrendekkel haladja meg a veszteségeket. Ez megint csak belső kontrollt igényel!

A sikeres kereskedők többsége szembe megy az árral, és például emelkedő trend esetén belevásárolnak egy erőteljes visszaesésbe. Ez utóbbi megint csak nagy lelkierőt és önfegyelmet igényel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A PC Tőzsdesuli díjmentes előadásain Ön is megtanulhatja, hogyan alakíthatja ki saját magában a szupertradert, és hogyan küzdje le a gátakat, amelyek visszatartják attól, hogy eredményes kereskedő legyen!
{{PCTOZSDESULI}}
A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja

 

 

 

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm