11 °C Budapest

Rémhír! Államosítják a bankbetéteket Magyarországon?

Pénzcentrum
2011. június 3. 14:54

Rémhír került fel tegnap egy nyilvános internetes levelezőlistára, mely a magyarországi bankbetétek államosítását vizionálja. A cselekmény kimeríti a rémhírterjesztés bűntettét, ugyanis alkalmas arra, hogy emberek tömegét megzavarja. A rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja a történteket - közölte ma Nagy Anna kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón.

Nyilvános levelezőlistán egyesek azt állították, hogy az Európai Bizottság olyan szankciót kíván hozni Magyarország ellen, amely miatt a kormány államosítaná szeretné a 2 millió forintnál nagyobb összegű bankbetéteket - mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője. A Felügyelet tiltott piacbefolyásolás gyanújával a mai nappal vizsgálatot indított a megtévesztő levél miatt - közölte Binder.

Az Európai Unió valamennyi tagállamában az Európai Parlamant és a Tanács 94/19/EK irányelve, itthon pedig ennek előírása alapján a hitelintézeti törvény szavatolja a betétesek védelmét. Idén januártól az uniós és a hazai jogszabály kedvező változásának köszönhetően a magyarországi betétbiztosítás rendszeréért felelős intézmény, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) immár 100 ezer euró - jelenlegi árfolyamon több mint 26,6 millió forint - összegig vállalja az esetlegesen befagyott hitelintézeti betétek kifizetését betétesenként. Az OBA vagyona 2011 elején meghaladta a 90 milliárd forintot.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?