14 °C Budapest

Itt a kormány legújabb nyugdíjötlete: most Te is szavazhatsz róla!

2011. május 4. 10:35

Újabb érdekes ötlettel állt elő a kormány: Szociális Konzultációt indítanak útjára, melyben megkérdezik az emberek véleményét többek között arról, hogy szerintük kapjanak e nagyobb nyugdíjat azok, akiknek van gyermekük. A Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértő véleménye szerint csak megfelelő előkészítés, és modellszámítás után lehetne egy ilyen változtatást bevezetni, ügyelve arra, hogy az ösztönzőrendszerek konzisztensek legyenek.

Szociális Konzultációt indít a Kormány: Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint "szükség van az emberek bölcsességére is ahhoz, hogy a legmegfelelőbb döntések szülessenek meg."

A kérdőív többek között kitér a nyugdíj előtti "védett kor" bevezetésére, a közműcégek extraprofitjának korlátozására és a gyógyszergyárak lobbijának megtörésére. A kormány megkérdezi az embereket, mit gondolnak a nehéz helyzetbe került deviza alapú hitelesek állami megsegítéséről, illetve arról, hogy a szociális segélyt pénzbeni juttatás, vagy alapvető szükségleti cikkek (például élelmiszerek) formájában kapják-e meg a rászorulók.

Kattints ide, és olvasd el a Szociális Konzultációs Kérdőív többi kérdését is!

A kérdőívet jövő héten kezdik kiküldeni, melyet minden 16. évét betöltött állampolgár megkap. Több, mint 8 millió kérdőívet küldenek ki, az elsőket már jövő hét közepén megkapják a címzettek. A visszaküldésre június 15-ig van lehetőség, a kiértékelés június 30-val bezárólag megtörténik.

A nyugdíjra is rákérdeznek

A Szociális Konzultációs Kérdőív egyik legérdekesebb pontja arra kérdez rá, hogy több nyugdíjat kapjanak-e azok, akik gyereket neveltek, nevelnek.

A konkrét kérdés így hangzik:

"Vannak, akik azt javasolják, hogy több nyugdíjat kapjanak azok, akik gyermeket vállaltak és neveltek föl, mert az is teljes értékű munkavégzés. Mások szerint éppen elég az, hogy a gyermekvállalás költségeit mostantól nem lehet megadóztatni. Ön mit gondol?

A lehetséges válaszok pedig:

• Több nyugdíjat kapjanak azok, akik gyermeket vállaltak és neveltek föl, mert az is teljes értékű munkavégzés.
• Csak azok kapjanak a gyermeknevelés elismeréseként több nyugdíjat, akik emellett megfelelő időtartamú munkaviszonnyal is rendelkeznek.
• A nyugdíjban nem kell honorálni a gyermekek nevelését.
• Nem tudom megítélni a kérdést."

A Pénzcentrum.hu is kíváncsi olvasói véleményére, ezért most itt, nálunk is megválaszolhatod a kérdést! SZAVAZZ!


Szabics Zsolt a Portfolio.hu elemzője a Pénzcentrum.hu-nak elmondta: A demográfiai átalakulás közepette felértékelődik a gyermekes családok szerepe, hiszen ők azok, akik egy vagy több gyermek vállalásával biztosítják a jövő járulékfizetőit. A nyugdíjrendszer szempontjából hatalmas jelentősége van mindennek, a szakértők közül ezért is többen javasolták azt, hogy akár a nyugdíjformulában is kedvezményeket kapjanak a gyermeket nevelő szülők - mondta az elemző.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindannyian tudjuk, hogy egy gyermek felneveléséhez mekkora erőfeszítésre van szükség, a kérdés csak az, hogy ennek az erőfeszítésnek az ellentételezése hogyan történjen meg. Ha a mai magyar nyugdíjrendszert megnézzük, akkor most is el van ismerve a gyermekneveléssel töltött idő, a nyugdíjat ugyanis szolgálati idő alapján állapítják meg, ebbe pedig beleszámít ez az idő is többek között.

Az elemző elmondása szerint vannak olyan nyugdíjrendszerek, ahol el lehet ismerni a gyermekes családok többlet erőfeszítéseit magában a nyugdíjformulában is, azonban jellemzően ezek olyan rendszerek, ahol jól beazonosítható a járulékfizetők munkaerő-piaci státusza. Nálunk ez egyelőre nem áll rendelkezésre, azonban ha megvalósulnak a kormány tervei, akkor jövő év nyarára a technikai akadályok elhárulnak. Elviekben semmi akadálya nem lenne, hogy egy egyéni számlás állami rendszerben a gyermekek után pótlólagos nyugdíjjogosultsághoz jussanak a szülők, azonban ennek költségei is vannak, amit fedezni kell. Ennek megfelelően csak megfelelő előkészítés, és modellszámítás után lehet egy ilyen változtatást bevezetni, ügyelve arra, hogy az ösztönzőrendszerek konzisztensek legyenek - mondta Szabics Zsolt.

Van még más is a tarsolyban ...

Néhány hete a Magyar Rádió G7 című gazdasági magazinjában Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár beszélt arról, hogy a nyár folyamán a kormány döntést hoz az egyéni nyugdíjszámláról is.

2012-től ráállnak az egyéni számlás rendszerre, amelyben az állami nyugdíjrendszerben részt vevők követni tudják befizetéseiket, és viszonylag biztosan ki is tudják számolni, hogy mennyi lesz a nyugdíjuk. Varga Mihály szerint a magánnyugdíjpénztáraknál oly vonzó elemeket, az örökölhetőséget, a pontos egyéni számlás követhetőséget kell az állami nyugdíjrendszerbe is beépíteni, mert ezek voltak igazán vonzók az emberek számára a magánnyugdíjpénztárakban.

Nem tekinthető újdonságnak Varga Mihály kijelentése, miszerint az állami nyugdíjpillérben is be kívánja vezetni a kormány az örökölhetőséget, hiszen arról már 2010 decemberében született egy kormányhatározat. Ebben az áll, hogy a nyugdíjpénztárakból visszalépő tagok egyéni számlaegyenlegeit az állami pillérben is láthatóvá kell tenni, ez az összeg kamatokkal növelve lehet majd alapja az öröklésnek házastársak és élettársak esetén, ha a biztosított nyugdíjazás előtt meghal.

Az államnál vezetett egyéni számla várhatóan csak egy virtuális számla lesz, azon tényleges pénz nem lesz jóváírva, az örökös csak egy ígéretet lát majd. Ezt meghaladóan a részletes szabályozással még adós a kormány. Például fogalmunk sincs, hogy csak a visszalépő pénztártagok számlái lehetnek az öröklés alapjai, vagy például a számlán felül a következő időszak friss befizetései is, a nyugdíjpénztárban maradtak mintájára.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40