Itt a kormány legújabb nyugdíjötlete: most Te is szavazhatsz róla!

2011. május 4. 10:35

Újabb érdekes ötlettel állt elő a kormány: Szociális Konzultációt indítanak útjára, melyben megkérdezik az emberek véleményét többek között arról, hogy szerintük kapjanak e nagyobb nyugdíjat azok, akiknek van gyermekük. A Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértő véleménye szerint csak megfelelő előkészítés, és modellszámítás után lehetne egy ilyen változtatást bevezetni, ügyelve arra, hogy az ösztönzőrendszerek konzisztensek legyenek.

Szociális Konzultációt indít a Kormány: Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint "szükség van az emberek bölcsességére is ahhoz, hogy a legmegfelelőbb döntések szülessenek meg."

A kérdőív többek között kitér a nyugdíj előtti "védett kor" bevezetésére, a közműcégek extraprofitjának korlátozására és a gyógyszergyárak lobbijának megtörésére. A kormány megkérdezi az embereket, mit gondolnak a nehéz helyzetbe került deviza alapú hitelesek állami megsegítéséről, illetve arról, hogy a szociális segélyt pénzbeni juttatás, vagy alapvető szükségleti cikkek (például élelmiszerek) formájában kapják-e meg a rászorulók.

Kattints ide, és olvasd el a Szociális Konzultációs Kérdőív többi kérdését is!

A kérdőívet jövő héten kezdik kiküldeni, melyet minden 16. évét betöltött állampolgár megkap. Több, mint 8 millió kérdőívet küldenek ki, az elsőket már jövő hét közepén megkapják a címzettek. A visszaküldésre június 15-ig van lehetőség, a kiértékelés június 30-val bezárólag megtörténik.

A nyugdíjra is rákérdeznek

A Szociális Konzultációs Kérdőív egyik legérdekesebb pontja arra kérdez rá, hogy több nyugdíjat kapjanak-e azok, akik gyereket neveltek, nevelnek.

A konkrét kérdés így hangzik:

"Vannak, akik azt javasolják, hogy több nyugdíjat kapjanak azok, akik gyermeket vállaltak és neveltek föl, mert az is teljes értékű munkavégzés. Mások szerint éppen elég az, hogy a gyermekvállalás költségeit mostantól nem lehet megadóztatni. Ön mit gondol?

A lehetséges válaszok pedig:

• Több nyugdíjat kapjanak azok, akik gyermeket vállaltak és neveltek föl, mert az is teljes értékű munkavégzés.
• Csak azok kapjanak a gyermeknevelés elismeréseként több nyugdíjat, akik emellett megfelelő időtartamú munkaviszonnyal is rendelkeznek.
• A nyugdíjban nem kell honorálni a gyermekek nevelését.
• Nem tudom megítélni a kérdést."

A Pénzcentrum.hu is kíváncsi olvasói véleményére, ezért most itt, nálunk is megválaszolhatod a kérdést! SZAVAZZ!


Szabics Zsolt a Portfolio.hu elemzője a Pénzcentrum.hu-nak elmondta: A demográfiai átalakulás közepette felértékelődik a gyermekes családok szerepe, hiszen ők azok, akik egy vagy több gyermek vállalásával biztosítják a jövő járulékfizetőit. A nyugdíjrendszer szempontjából hatalmas jelentősége van mindennek, a szakértők közül ezért is többen javasolták azt, hogy akár a nyugdíjformulában is kedvezményeket kapjanak a gyermeket nevelő szülők - mondta az elemző.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindannyian tudjuk, hogy egy gyermek felneveléséhez mekkora erőfeszítésre van szükség, a kérdés csak az, hogy ennek az erőfeszítésnek az ellentételezése hogyan történjen meg. Ha a mai magyar nyugdíjrendszert megnézzük, akkor most is el van ismerve a gyermekneveléssel töltött idő, a nyugdíjat ugyanis szolgálati idő alapján állapítják meg, ebbe pedig beleszámít ez az idő is többek között.

Az elemző elmondása szerint vannak olyan nyugdíjrendszerek, ahol el lehet ismerni a gyermekes családok többlet erőfeszítéseit magában a nyugdíjformulában is, azonban jellemzően ezek olyan rendszerek, ahol jól beazonosítható a járulékfizetők munkaerő-piaci státusza. Nálunk ez egyelőre nem áll rendelkezésre, azonban ha megvalósulnak a kormány tervei, akkor jövő év nyarára a technikai akadályok elhárulnak. Elviekben semmi akadálya nem lenne, hogy egy egyéni számlás állami rendszerben a gyermekek után pótlólagos nyugdíjjogosultsághoz jussanak a szülők, azonban ennek költségei is vannak, amit fedezni kell. Ennek megfelelően csak megfelelő előkészítés, és modellszámítás után lehet egy ilyen változtatást bevezetni, ügyelve arra, hogy az ösztönzőrendszerek konzisztensek legyenek - mondta Szabics Zsolt.

Van még más is a tarsolyban ...

Néhány hete a Magyar Rádió G7 című gazdasági magazinjában Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár beszélt arról, hogy a nyár folyamán a kormány döntést hoz az egyéni nyugdíjszámláról is.

2012-től ráállnak az egyéni számlás rendszerre, amelyben az állami nyugdíjrendszerben részt vevők követni tudják befizetéseiket, és viszonylag biztosan ki is tudják számolni, hogy mennyi lesz a nyugdíjuk. Varga Mihály szerint a magánnyugdíjpénztáraknál oly vonzó elemeket, az örökölhetőséget, a pontos egyéni számlás követhetőséget kell az állami nyugdíjrendszerbe is beépíteni, mert ezek voltak igazán vonzók az emberek számára a magánnyugdíjpénztárakban.

Nem tekinthető újdonságnak Varga Mihály kijelentése, miszerint az állami nyugdíjpillérben is be kívánja vezetni a kormány az örökölhetőséget, hiszen arról már 2010 decemberében született egy kormányhatározat. Ebben az áll, hogy a nyugdíjpénztárakból visszalépő tagok egyéni számlaegyenlegeit az állami pillérben is láthatóvá kell tenni, ez az összeg kamatokkal növelve lehet majd alapja az öröklésnek házastársak és élettársak esetén, ha a biztosított nyugdíjazás előtt meghal.

Az államnál vezetett egyéni számla várhatóan csak egy virtuális számla lesz, azon tényleges pénz nem lesz jóváírva, az örökös csak egy ígéretet lát majd. Ezt meghaladóan a részletes szabályozással még adós a kormány. Például fogalmunk sincs, hogy csak a visszalépő pénztártagok számlái lehetnek az öröklés alapjai, vagy például a számlán felül a következő időszak friss befizetései is, a nyugdíjpénztárban maradtak mintájára.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm