14 °C Budapest

Halott szerelme lányát veszi feleségül: özvegyi nyugdíjban reménykednek

2011. április 29. 13:36

Megdöbbentő esetről számolt be nemrég a magyar média. Egy 73 éves baranyai férfi nevelt lányát veszi feleségül, hogy a nő - az idős férfi halála után- özvegyi nyugdíjban részesülhessen. Így a jelenlegi 33 ezer forint helyett akár havi százezret is kaphat majd.

A 73 éves Fekete Gyula élettársa pár éve halt meg, nevelt lányával már húsz éve él egy fedél alatt: a rokkantnyugdíjas nő havi járandósága jelenleg 33 ezer forint.

A férfi és lány nemrég úgy döntöttek: összeházasodnak. Az idős úr így szeretne gondoskodni lányáról: halála esetén ugyanis a nő özvegyi nyugdíja akár százezer forint is lehet. A jogszabály szerint az özvegyi nyugdíj összege egy évig az elhunyt nyugdíjának 60, utána 30 százaléka.

A hivatalos definíció szerint az özvegyi nyugdíj házastársnak, élettársnak, elvált személynek és külön élő házastársnak életkorára, rokkantságára, az elhalt jogán eltartott gyermekek számára tekintettel járó hozzátartozói nyugellátás.

Amenniyben az elhunyt házastárs nyugdíjas volt, az özvegyi nyugdíjigényt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell benyújtani az erre a célra rendszeresített igénybejelentő lapon. A kérelemhez mellékelni kell a halotti és a házassági anyakönyvi kivonatot. Amennyiben a házastárs a halálát megelőzően nyugellátásban nem részesült, illetve rendszeres szociális járadékot, átmeneti járadékot, egészségkárosodási járadékot kapott, az igényt a lakóhely szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál kell benyújtani.

Abban az esetben, ha az özvegy az újabb házasságkötéskor a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be, az özvegyi nyugdíj megszüntetésre kerül. Amennyiben az özvegy már betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt az özvegyi nyugdíjra jogosultsága a házasságkötés következtében nem szűnik meg.

Nyugdíjszámok: ki mennyi pénzt kap?


Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság március elején tette közzé a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülők számát, valamint az ellátások átlagösszegeit tartalmazó statisztikáit. 2010 decemberében összesen 2 689 504-en voltak jogosultak nyugellátásra, ők átlagosan 89 225 forintot kaptak, a nyugdíjszerű ellátásokkal együtt 2 925 449-en jutottak valamilyen - átlagosan 84 429 forint összegű - ellátáshoz.

Az öregségi nyugdíjasok száma 2 100 537 volt tavaly decemberben, az ellátásuk átlaga 97 090 forintot tett ki. A kormány célkeresztjébe került korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok száma 339 628 fő, ők havonta átlagosan 69 973 forintos ellátásban részesülnek.

Hozzátartozói nyugdíjat 127 158-an kaptak, ebbe a körbe tartoznak az ideiglenes (52 335 forint), a korbetöltött (63 395 forint) és a korhatár alatti (31 462 forint) özvegyi-, valamint a szülői nyugdíjak (63 504 forint). Árvaellátásban 98 519-en részesültek, ők havi szinten átlagosan 33 902 forint ellátást kaptak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagyításért kattints a táblázatra!


A nyugdíjszerű ellátások közé tartoznak a mezőgazdasági szövetkezeti járadékok (65 782 forint) , a baleseti járadék (24 763 forint), az egészségkárosodott személyek szociális járadékai (30 538 forint), a rokkantsági járadék (33 431 forint), a házastársi pótlék, a jövedelempótlék (15 995 forint), valamint az egyéb ellátások (27 263 forint).

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem