25 °C Budapest

Az egyedülálló férfiak saját kezükben tartják pénzügyeiket

2011. január 16. 07:02

A nőtlen férfiak 82%-a egyedül hozza meg pénzügyi döntéseit, míg a hajadon nők több, mint fele hagy beleszólást pénzügyeibe - derül ki az OTP Alapkezelő megbízásából készített pénzügyi kultúrát vizsgáló kutatás eredményeiből. Az eredmények rámutatnak arra az érdekességre is, hogy az internet fontosabb információforrásnak tekinthető pénzügyi kérdésekben, mint a bankok.

Elsősorban a saját megérzéseinkre vagy családtagjaink tanácsaira hallgatunk a szakértők útmutatása helyett, amikor meghozzuk pénzügyekkel kapcsolatos döntéseinket. Legalábbis ezt tükrözik az OTP Alapkezelő megbízásából készített kutatás eredményei. Az 500 fő személyes megkérdezésével készült kutatás a hazai megtakarítással rendelkező lakosság pénzügyi kultúráját vizsgálta.


Dr. Törőcsik Mária

"Figyelemre méltó, hogy a megkérdezettek közel fele hozza meg önállóan pénzügyi döntéseit, és egészen elenyésző azok aránya, akik más, külső személyre vagy intézetre bízzák az ilyen jellegű elhatározásokat. Azok körében, akik másokkal közösen próbálják megtalálni a legjobb pénzügyi megoldást, szinte kizárólag a családtagok véleménye számít. A bankokat mindössze 1% kérdezi meg, mielőtt döntene" - tudtuk meg Dr. Törőcsik Máriától, a kutatás vezetőjétől, a Pécsi Tudományegyetem professzorától. Az egyedül döntők feltűnően nagy aránya különösen akkor érdekes, ha azt nézzük, hogy a megtakarítással rendelkező lakosság nagy része bizonytalannak, konzervatívnak érzi magát pénzügyek terén.

A kutatás eredményei rámutatnak, hogy az önálló döntés elsősorban a férfiakra jellemző: a megkérdezett egyedülálló férfi válaszadók 82%-a állította, hogy maga hozza meg döntéseit, míg ugyanez az arány a női válaszadók között mindössze 48%. Hasonló különbségeket találunk, ha a házas megkérdezetteket vizsgáljuk: A házasságban élő férfiak 40%-a dönt egyedül, szemben a férjezett nők 22%-val. Kijelenthető tehát, hogy a családokon belül inkább a férfiak hozzák meg a jelentős pénzügyi döntéseket.

A bankok szakértelmének szerepe mindössze a pénzügyi tájékozódás során jelentős a válaszadók szerint. Azonban a pénzintézetek információforrásként sem állnak első helyen, csak a második helyre szorultak az internet mögött. A megkérdezettek több mint egyharmada (35%) válaszolta ugyanis, hogy elsősorban az interneten tájékozódik pénzügyi kérdésekben. A bankok, mint információforrás, a második helyen szerepeltek, a megkérdezettek 30%-a válaszolta, hogy elsősorban innen szerzi be az információkat. Érdekesség hogy a családot csak 5% gondolta megfelelő információforrásnak, míg az ismerősöket 10,6%. A tömegmédiumok közül a televízió számít a legfontosabb információforrásnak, a megkérdezettek közel 15%-a állította, hogy elsősorban a televízióból tájékozódik pénzügyi döntések terén.


Gáti László

Sajnálatos módon, a válság után nem okoz meglepetést az a tendencia, hogy a lakosság már nem bízik annyira a bankokban illetve a pénzügyi tanácsadókban, mint rokonaiban, barátaiban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Az OTP Alapkezelő a továbbiakban is mindent elkövet, hogy a banki és Private Banking ügyintézőket a lehető legalaposabban felkészítse az aktuális befektetési lehetőségekről, hogy ügyfeleink a tanácsaiknak köszönhetően végül a lehető legjobb pénzügyi döntéseket hozhassák meg" - vélekedik az eredményekről Gáti László az OTP Alapkezelő értékesítési és marketing igazgatója.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22