A figyelmes befektetők a kamatadó-változás első nyertesei

Pénzcentrum
2011. január 3. 09:02

Egyetlen nap elteltével is négy százalékot spórolhattak azon betétesek, akik körültekintőek voltak az év végén. A kamatadó mértéke ugyanis január elsejétől a korábbi 20-ról 16 százalékra csökkent, adózás szempontjából pedig az a fő szabály, hogy a kifizetés, a jóváírás dátumának megfelelő adókulcs számít - írja a Napi Gazdaság.

Amennyiben egy kamatjóváírás 2010. december 31-én történt, az még húsz százalékos kamatadókulccsal adózott, de ha már 2011. január elsejét követően, akkor már az új 16 százalékos kamatadókulcs volt a mértékadó. Az a figyelmes ügyfél, aki akár csak egyetlen nappal is, de eltolta az adott kamatperiódus lejáratát, az négy százalékpontos kamatadóösszeget is spórolhatott.

A lekötött betétek esetében nem havi szinten számolják el a kamatot, hanem egy összegben a futamidő végén. Adózási szempontból az a kérdés, hogy mikor jár le az adott periódus, az többnyire mellékes, hogy mikor lett lekötve a betét.

A lekötés ideje csak abban az esetben számít, ha az még 2006. szeptember elseje előtti, hiszen akkor a kamatadó mértéke még mindig nulla százalék. Idén azonban itt is megfigyelhető változás - mondják az egyik pénzintézetnél. Abban az esetben, ha határozatlan időtartamú kamatperiódusra kötötte le valaki a pénzét az adott pénzintézetnél, akkor ha a kamatfizetésre 2010. december 31-ét követően kerül sor, a nulla százalékos adókulcs már csak a tavaly év végéig megszolgált kamatra számítható, a január elseje után megszolgált kamatra a hitelintézet már levonja az aktuálisan érvényes 16 százalékos kamatot.

A bankok a havi kamatperiódusuk számításától teszik függővé az elszámolást a számla jellegű megtakarítások esetében. A kamat kifizetése az utolsó banki munkanapon, vagyis december 31-én történt a legtöbb pénzintézetnél és így a bankok még a húszszázalékos kamatadómértéket alkalmazták.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?