Adómentes megtakarítás - Sokan kihasználják a lehetőséget

2010. augusztus 9. 09:47

Közel tíz százalékkal növekedett a hosszú távra lekötött betétek aránya a lakossági megtakarításokon belül az év első felében. A legnagyobb kereskedelmi bankok beszámolója szerint az ügyfelek egyre gyakrabban érdeklődnek a tartós befektetési számla (tbsz) iránt - írja a Világgazdaság.

Bár még mindig nem közismert az ügyfelek körében, az év végéhez közeledve egyre növekvő számban keresik a tartós befektetési számlákat a bankoknál. A számlák segítségével a hároméves megtakarítások után az egyébként 20%-os a kamatadó felét, öt év elteltével pedig teljes egészét spórolhatják meg a hosszú távon gondolkodók.

Az év elejéhez képest a háztartások két éven túli, hosszú távú lekötései júniusra nagyjából 41 milliárd forinttal, összesen 474,4 forintra emelkedett, ugyanakkor a teljes lakossági betétállomány 270 milliárddal csökkent.

A lap információi szerint a legnagyobb hazai kereskedelmi banknál, az OTP-nél eddig 9500 tartós befektetési betét számlát nyitottak, és a több mint 9 ezren rendelkeznek tbsz értékpapírszámlával is. A betétszámlákon eddig több mint 13 milliárd forintot, az értékpapírszámlákon pedig közel 30 milliárd forintot helyeztek el.

A CIB-nél 2010 februárjától kezdve ötezer betétszámlát és a nagyjából hat hete létező értékpapírszámlából több mint kétezret nyitottak az ügyfelek, és az év végén - a betétgyűjtési időszak végéhez közeledve - nagyobb érdeklődésre számít a bank.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A K&H-nál elsősorban a befektetési termékek körében keresettek a tartós megtakarítások. A tartós befektetési számlán elhelyezett pénzek 90%-át nem hagyományos bankbetétben tartják a bank ügyfelei.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?