9 °C Budapest

Dől a pénz az alapokba

Pénzcentrum
2010. április 15. 11:02

Az elmúlt fél évben tapasztalt kedvező tendenciákhoz képest még kiugróbb eredményt tudtak produkálni az alapok márciusban. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentése szerint egy hónap alatt több mint 100 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba. Ez a tőkebeáramlás nagyrészt ismét a lakossági befektetőknek volt köszönhető, igaz, a korábban kevésbé tevékeny intézményi befektetők is aktivizálták magukat, így közel 15 milliárd forint érkezett az intézményi alapokba is.

A folytatódó kamatcsökkentések, a márciusban meglóduló tőkepiacok, valamint az alapok közelmúltbeli magas hozamai is hozzájárultak ahhoz, hogy a múlt hónapban tovább folytatódott a nagyarányú tőkebeáramlás az alapokba - magyarázza a nagymértékű növekedés okait Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. Az elmúlt három és fél évben mindössze háromszor fordult elő, hogy a befektetési alapokba egy hónapon belül újonnan helyezett tőke mértéke meghaladta a 100 milliárd forintot. Ráadásul mindez 2007. júliusa után immáron másodszor volt köszönhető elsősorban a kisbefektetői bizalomnak, miközben február után az intézményi befektetők aktivitása is beindult - tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok márciusban összesen közel 102 milliárd forintot vonzottak, emellett vagyonukat a piaci teljesítmények is 82 milliárd forinttal növelték. Csaknem minden alaptípusba érkezett friss pénz, de kiemelten a lakossági befektetők által preferált pénzpiaci, rövid kötvény, ingatlan és garantált alapok teljesítettek a legjobban. A hónapban egyedül a likviditási, és a származtatott alapokból történt jelentősebb tőkekivonás, míg a kiegyensúlyozott vegyes, és a hosszú kötvény alapok esetében jelentősen csökkent a tőkekivonás februárhoz képest. A márciusi 5,8 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 420 hazai befektetési alapban rekordszintű, összesen 3 344 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (62,5 százalékát) ezek adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon márciusban az átlagnál valamivel lassabban, 5,4 százalékkal bővült. Márciusban összesen 63,5 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba, a hozam pedig további 43,3 milliárd forinttal növelte a befektetések értékét.

Talán megérkezett a trendforduló a garantált alapok piacára is. A tavaly decemberi növekedés - egy teljes év csökkenése után - már jelezte a változást, és bár januárban még tőkekivonás történt, februárban, és a legutóbbi hónapban már számottevő friss tőke érkezett a nyilvános garantált alapokba. Az alapok vagyona a hónapban ismét 3,1 százalékkal nőtt, ami elsősorban 8 milliárd forint friss tőke hatása. Márciusban három alap járt le, és szűnt meg, egy pénzpiaci alap lett (további négy pedig nyíltvégűvé alakult), de négy új alap is indult - a friss tőke elsősorban e kettő egyenlege, miután a hónapban elindult új garantált alapokba összesen 28,5 milliárd forintot tettek a befektetők. Ráadásul a piaci teljesítmények is kedvezően alakultak: 4,8 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát. A garantált alapok összvagyona a hónap végén 421 milliárd forintra nőtt. (Ezek az adatok még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévő alapok adatait.)

Forrás: BAMOSZ


A februári csüggedt hangulatot márciusban a lelkesedés váltotta fel a részvényalapoknál: egyfelől a tőkepiacok látványosan megugrottak a hónapban, másfelől a februári tőkekivonás után ismét jelentős tőkebeáramlás következett. Az elmúlt hónapban 6,6 milliárd forint érkezett a nyilvános részvényalapokba, és a piaci teljesítmények további 27,6 milliárd forint hozamot is eredményeztek, ennek hatására a vagyon 10 százalékkal nőtt. A részvényalapok száma két új, tiszta részvény alap indulásával 61-re nőtt, az alapok vagyona a hónap végén 378 milliárd forint volt. Ezen belül a kategória több mint háromnegyedét kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 9,9 százalékkal nőtt: ezekbe márciusban 4,1 milliárd forint új tőke érkezett, és 21,9 milliárdos hozamot is elértek. A tiszta részvényalapok vagyona valamivel gyorsabban, 10,2 százalékkal nőtt, miután 2,5 milliárd forint érkezett ezekbe a termékekbe, és mintegy 5,7 milliárd forint hozam is felhalmozódott rajtuk. Leggyorsabban a hazai tiszta részvény alapok vagyona nőtt.

Igen jó hónapot zártak márciusban a kötvényalapok is: vagyonuk 9,1 százalékkal nőtt. Ezek a termékek 17,3 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és közel 8 milliárd forint hozamot értek el. A legnépszerűbbek a rövid kötvényalapok voltak, ezek vagyona 14,3 százalékkal gyarapodott. (Ez 17,4 milliárd forint friss tőkéből, és mintegy 3,2 milliárd forint hozamból jött össze). A hosszú kötvényalapok vagyona is 3,5 százalékkal tudott bővülni, miután 4,8 milliárd forintos teljesítményük mellett csak mintegy 70 millió forint tőkekivonás történt az esetükben. A kötvényalapok összvagyona a hónap végén 304 milliárd forint volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ingatlanalapok vagyona az átlagnál gyorsabban nőtt márciusban is. A hónapban ismét az előző havit is meghaladó, 18,7 milliárd forint friss tőkét vonzottak ezek a termékek, és további 2,1 milliárd forint hozamot is termeltek. A 21 ingatlanalap vagyona összességében 6,6 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 335 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának tíz százaléka. Csaknem 1,8 milliárd forint friss tőke érkezett a hazai ingatlanalapok alapjaiba is, így ezek vagyona 6,3 százalékkal nőtt a hónapban. (Ezekben a termékekben több mint 33 milliárd forint fekszik.)

A pénzpiaci alapok ennél valamivel szerényebben bővültek márciusban. Összesen 39 milliárd forint friss befektetést vonzottak, és 3,8 milliárd forint hozamot termeltek, ez 3,5 százalékos növekedést jelent a vagyonban, amely a hónap végén 1 283 milliárd forint volt. A kategória több mint kétharmadát adó likviditási alapok vagyona ugyanakkor 0,2 százalékkal csökkent, míg számuk egy új euróövezeti alap indulásával 28-ra nőtt. A befektetők 4,7 milliárd forintot vontak ki az alapokból, míg a likviditási alapok az elmúlt hónapban összesen 2,7 milliárd forintos hozamot hoztak a befektetőknek. A legnépszerűbbek a magyar pénzpiaci alapok voltak, de jelentős volt az érdeklődés az euróövezeti likviditási, és pénzpiaci alapok iránt is. (Leggyorsabban a bolgár levás és az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona nőtt.) A forintos likviditási, és a dollár pénzpiaci alapokból ezzel szemben márciusban pénzt vontak ki a befektetők.

Általában jó hónapot zártak a kisebb alapkategóriák is. A vegyes alapok vagyona 3,4 százalékkal, 101 milliárd forintra nőtt. Ugyan mintegy 170 millió forint távozott ezekből a termékekből, de piaci teljesítményük 3,5 milliárd forinttal növelte vagyont. A 12 egyéb alap vagyona márciusban 3,9 százalékkal, 24 milliárd forintra nőtt. A hónapban 480 millió forint befektetés érkezett ezekbe a termékekbe, amelyek mintegy 420 millió forint hozamot értek el. A 25 nyilvános származtatott alap vagyona ugyanakkor 2,6 százalékkal csökkent, március végén 64 milliárd forint volt. Ezen termékekből a hónapban 3,1 milliárd forintot vontak ki, míg a piaci teljesítmény mintegy 1,4 milliárd forinttal növelte a vagyont.

Márciusban 5 új zártkörű alap indult, a zártkörű értékpapíralapok vagyona 11,6 százalékkal nőtt. A részvénypiaci helyzetnek köszönhetően több mint 30 milliárd forint hozamot termeltek, és az új befektetések hatására további közel 15 milliárd forinttal gyarapodtak márciusban. Az intézményi alapokon belül márciusban a részvényalapokba érkezett jelentős mennyiségű friss pénz, de az újonnan indult származtatott, illetve az egyéb alapok is kedveltek voltak. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 434 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának már 13 százaléka.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem