Volksbank: a vagyonosabb ügyfelek óvatosabbak!

2010. április 6. 11:32

A klasszikus privátbanki kiszolgálást igénybe vevő ügyfelek befektetései kevésbé vannak kitéve a piaci körülmények rosszabbodásának, így pénzük még válság idején is nagyobb biztonságban van. A Volksbank most induló prémium banki üzletágában az ügyfelek már 10 millió forint befektetése esetén is kiemelt figyelemben részesülnek.

A magyarországi bankszektor private banking szegmense jelenleg több mint 1900 milliárd forint értékű magánvagyont kezel, ez mintegy 40 ezer ügyfelet jelent, amely a hazai banki kapcsolattal rendelkező lakosság kevesebb, mint 1%-a.

A Volksbank induló üzletágának ügyfelei számára kezelt vagyon nagysága a bankon belüli lakossági betétállomány mintegy negyedét teszi ki. Bankonként eltérő, hogy mekkora kezelt vagyon jelent belépőt a privátbanki kiszolgáláshoz, a Volksbank esetében már 10 millió forint befektetése esetén is kiemelt figyelemben részesülnek az ügyfelek. A piacon egyébként a továbbra is jellemzőnek tekinthető 50 millió forintos vagy annál magasabb limiteket meghatározó szolgáltatók által kezelt vagyon részaránya nem változott lényegesen, továbbra is az állomány 43-44%-a felett rendelkeznek.

"A Volksbank kiemelt lakossági ügyfelei főként az alacsonyabb kockázatú termékeket preferálják, csak nagyon kis hányaduk érdeklődik a kockázatosabbnak minősülő termékek iránt. - hangsúlyozta Kiss Zoltán, a Volksbank vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: "A válság hatására a befektetők óvatosabbá váltak, nem szeretik hosszabb távon elkötelezni magukat, és még inkább a rövid, likvid eszközöket keresik."

Annak ellenére, hogy a vagyonosabb ügyfelek kifinomultabb befektetési stratégiát követnek, mint az átlag ügyfél, befektetéseik akár 30-50%-át is tarthatják banki betétben. Ezzel szemben a nyugat-európai privátbanki ügyfelek portfóliója sokkal változatosabb, befektetési jegyeket, részvényeket, kötvényeket és ingatlanokat tartalmaz. A vagyonkezelési fókusz hazai erősödését jelzi, hogy az elmúlt egy évben elsősorban befektetési alapokkal bővült a termékskála. Ezzel együtt a portfóliók még mindig alacsony kockázatról tanúskodnak, ebben nyilvánvalóan nagy szerepe volt a betéti akcióknak is, amelyek lecsengésével előtérbe kerülhetnek a kockázatosabb, nagyobb hozamú termékek is.

"Ügyfeleinkkel mindig azt tisztázzuk először, milyen hozamot szeretnének, ehhez milyen kockázatot tudnak és akarnak vállalni, és csak azután keresünk megoldásokat hozzá. Nálunk tehát nem a kereskedelmi bankok által alkalmazott módon, tehát termékkampányokhoz igazodva alakul az ügyfelek befektetése, hanem kizárólag az ő igényeik és kockázat értő és tűrő hajlandóságuk alapján." - tette hozzá Kiss Zoltán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelentős magánvagyonnal rendelkező ügyfelek speciális igényei személyre szabott megoldásokat kívánnak a partner pénzintézettől, mely tanácsadói felkészültséget is kíván a munkatársaktól és a szervezettől is. A kiemelt lakossági ügyfeleknél a bankoknak az igény alapú értékesítésre kell építeniük, minden esetben fel kell térképezni az ügyfelek kockázattűrő képességét, anyagi helyzetét, illetve jövőbeli terveit, és ezek alapján lehet kiválasztani a megfelelő lehetőségeket.

A privátbanki ügyfelektől ugyanakkor a pénzintézetek is többet várnak el, mint az átlag lakossági ügyfelektől, hiszen itt elengedhetetlen, hogy az ügyfél tisztában legyen saját kockázatvállalási hajlandóságával, és kezelni tudja az egyes befektetési eszköz típusok tartásából eredő kockázatokat. Ebben jelentős szerepe van a saját befektetési tanácsadónak, aki folyamatosan tájékoztatja ügyfelét kockázati kitettségével, és befektetési eredményeivel kapcsolatban is.

"A pénzügyi kultúrához kapcsolódó ismeretek kiszélesítésére, a folyamatos tájékoztatásra, a befektetésekhez kapcsolódó alapismeretekre, és a magas szintű tájékoztatásra nem csak az átlagos banki ügyfeleknek van szüksége, hanem a vagyonosabb rétegnek is, ezért bankunk Törökvész úti és Váci utcai fiókjait specializáltan a prémium ügyfélkör számára alakítottuk ki." - magyarázza Kiss Zoltán.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?