-2 °C Budapest

Egyoldalú módosítások a tiltódátum előtt? Készpénzes tranzakciók előnyben

Pénzcentrum
2010. február 9. 08:47

A bankok nem hajtottak végre drámai változtatásokat a magatartási kódex hatályba lépése előtt. Meglepő módon a 2010-es év első hónapja sem hozott változást ezen a területen, mára azonban oldódni látszik a bankok visszafogottsága.

A magatartási kódex hatása határozottan érzékelhető a bankok által közzétett kondíciós listákon. Különösen az szembetűnő, hogy már viszonylag hosszú idő múlva bekövetkező változásokról is tájékoztatják a hitelintézetek ügyfeleiket. Remélhetően azok a bankok, amelyek ezt nem jelezték, valóban nem is akarnak drágítani.

Az UniCreditnél május 1-jétől a hitelkártyáknál megszűnik a tranzakciós bizonylat bekérési díjmentessége. Egyúttal a már korábban jelzett 500 forintot kell fizetni a hitelkártyaszámláról átvezetésért is. A bank november elsejétől meghirdetett kondíciós listájában is jelezte, hogy ezekért a tételekért - csak akciós jelleggel - visszavonásig nem számít fel semmilyen költséget. Ugyanez érvényes a készpénzbefizetésre is.

Május elsejétől annak az ügyfélnek, aki pénztárban fizet be a saját számlájára, ezért felszámítanak 500 forintot. A hitelintézet emellett a késedelmi díjat 2,5 ezer forintról 2,6 ezerre emeli. A hitelkeret túllépése esetén ugyanilyen változtatást hajtanak végre. Drágul a készpénzfelvétel a belföldi bankjegykiadó automatáknál (atm), a bankfiókokban és a postahivatalokban is. Mindhárom esetben egységesen a jelenlegi minimum 750 forint helyett tranzakciónként 1000 forintot kell majd fizetni (az 1,5%-os mérték nem változik).

Az AXA március 15-től a postai sárga csekkes befizetéseknél drágít. Ez is csupán árnyalatnyi emelés. Ha valaki netes számláját ilyen módon töltené fel, a jelenlegi 70 forintos alapdíj helyett 74 forintot fizet. Ezt 3,6 ezrelékes, összegtől függő tétel növeli mindkét esetben itt és az egyéb számláknál is. Azoknál a sárga csekk használatának alapdíja erőteljesebben, 88 forintra emelkedik. Most ezeket a díjakat a bank egységesen számítja fel.

A megnövekedett kártyás visszaélések miatt több bank is szigorított a kártyás költési. Az egyik közülük a KDB Bank volt, amely a készpénzfelvételi limitet akkor kártyatípustól függően 50-200 ezer forintra módosította, a napi vásárlási limitet pedig egységesen 200 ezer forintban határozta meg. Itt az eseti limitemelésre maximum 15 napos időintervallumban kerülhet sor.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Március 8-tól a bank már nemcsak tranzakciónként, hanem összesítetten is korlátoz. Ekkortól a készpénzfelvételre és a vásárlásra is napi maximum limitet vezetnek be. Készpénzt legfeljebb egymillió forintig lehet felvenni, a vásárlásnál pedig kétmillió forint a határérték. Devizakártyáknál négy-, illetve nyolcezer euró, illetve öt- és tízezer dollár ez az összeg.

Aki ennél nagyobb értékben akar tranzakciót végezni kártyájával, ezt csak az egy munkanappal korábban bankfiókban benyújtott írásbeli kérelme alapján, maximum 24 órára igényelheti. Kevésbé barátságos intézkedésnek tűnik, hogy a KDB egyúttal limitmódosítási díjat is bevezetett. Tény viszont, hogy a korábban nem létező díjtétel mindössze száz forint.

A Budapest Bank (BB) igazán csekély változtatást hajt végre. A pénzintézet február 24-től két új díjtételt vezet be. A forintbankjegyek cseréje, illetve váltása esetén 0,5%-ot, de minimum 200 forintot, érméknél pedig 4%-ot és minimum szintén 200 forintot kérnek. Ez azonban csak akkor érvényes, ha az ügyletben a pénzből legalább 100 darab szerepel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 13:20
A megfélemlítési törvényként is emlegetett törvénycsomag ügyében az Európai Unió segítségét kéri az...
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem