19 °C Budapest

Egyoldalú módosítások a tiltódátum előtt? Készpénzes tranzakciók előnyben

Pénzcentrum
2010. február 9. 08:47

A bankok nem hajtottak végre drámai változtatásokat a magatartási kódex hatályba lépése előtt. Meglepő módon a 2010-es év első hónapja sem hozott változást ezen a területen, mára azonban oldódni látszik a bankok visszafogottsága.

A magatartási kódex hatása határozottan érzékelhető a bankok által közzétett kondíciós listákon. Különösen az szembetűnő, hogy már viszonylag hosszú idő múlva bekövetkező változásokról is tájékoztatják a hitelintézetek ügyfeleiket. Remélhetően azok a bankok, amelyek ezt nem jelezték, valóban nem is akarnak drágítani.

Az UniCreditnél május 1-jétől a hitelkártyáknál megszűnik a tranzakciós bizonylat bekérési díjmentessége. Egyúttal a már korábban jelzett 500 forintot kell fizetni a hitelkártyaszámláról átvezetésért is. A bank november elsejétől meghirdetett kondíciós listájában is jelezte, hogy ezekért a tételekért - csak akciós jelleggel - visszavonásig nem számít fel semmilyen költséget. Ugyanez érvényes a készpénzbefizetésre is.

Május elsejétől annak az ügyfélnek, aki pénztárban fizet be a saját számlájára, ezért felszámítanak 500 forintot. A hitelintézet emellett a késedelmi díjat 2,5 ezer forintról 2,6 ezerre emeli. A hitelkeret túllépése esetén ugyanilyen változtatást hajtanak végre. Drágul a készpénzfelvétel a belföldi bankjegykiadó automatáknál (atm), a bankfiókokban és a postahivatalokban is. Mindhárom esetben egységesen a jelenlegi minimum 750 forint helyett tranzakciónként 1000 forintot kell majd fizetni (az 1,5%-os mérték nem változik).

Az AXA március 15-től a postai sárga csekkes befizetéseknél drágít. Ez is csupán árnyalatnyi emelés. Ha valaki netes számláját ilyen módon töltené fel, a jelenlegi 70 forintos alapdíj helyett 74 forintot fizet. Ezt 3,6 ezrelékes, összegtől függő tétel növeli mindkét esetben itt és az egyéb számláknál is. Azoknál a sárga csekk használatának alapdíja erőteljesebben, 88 forintra emelkedik. Most ezeket a díjakat a bank egységesen számítja fel.

A megnövekedett kártyás visszaélések miatt több bank is szigorított a kártyás költési. Az egyik közülük a KDB Bank volt, amely a készpénzfelvételi limitet akkor kártyatípustól függően 50-200 ezer forintra módosította, a napi vásárlási limitet pedig egységesen 200 ezer forintban határozta meg. Itt az eseti limitemelésre maximum 15 napos időintervallumban kerülhet sor.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Március 8-tól a bank már nemcsak tranzakciónként, hanem összesítetten is korlátoz. Ekkortól a készpénzfelvételre és a vásárlásra is napi maximum limitet vezetnek be. Készpénzt legfeljebb egymillió forintig lehet felvenni, a vásárlásnál pedig kétmillió forint a határérték. Devizakártyáknál négy-, illetve nyolcezer euró, illetve öt- és tízezer dollár ez az összeg.

Aki ennél nagyobb értékben akar tranzakciót végezni kártyájával, ezt csak az egy munkanappal korábban bankfiókban benyújtott írásbeli kérelme alapján, maximum 24 órára igényelheti. Kevésbé barátságos intézkedésnek tűnik, hogy a KDB egyúttal limitmódosítási díjat is bevezetett. Tény viszont, hogy a korábban nem létező díjtétel mindössze száz forint.

A Budapest Bank (BB) igazán csekély változtatást hajt végre. A pénzintézet február 24-től két új díjtételt vezet be. A forintbankjegyek cseréje, illetve váltása esetén 0,5%-ot, de minimum 200 forintot, érméknél pedig 4%-ot és minimum szintén 200 forintot kérnek. Ez azonban csak akkor érvényes, ha az ügyletben a pénzből legalább 100 darab szerepel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?