18 °C Budapest

Egyoldalú módosítások a tiltódátum előtt? Készpénzes tranzakciók előnyben

Pénzcentrum
2010. február 9. 08:47

A bankok nem hajtottak végre drámai változtatásokat a magatartási kódex hatályba lépése előtt. Meglepő módon a 2010-es év első hónapja sem hozott változást ezen a területen, mára azonban oldódni látszik a bankok visszafogottsága.

A magatartási kódex hatása határozottan érzékelhető a bankok által közzétett kondíciós listákon. Különösen az szembetűnő, hogy már viszonylag hosszú idő múlva bekövetkező változásokról is tájékoztatják a hitelintézetek ügyfeleiket. Remélhetően azok a bankok, amelyek ezt nem jelezték, valóban nem is akarnak drágítani.

Az UniCreditnél május 1-jétől a hitelkártyáknál megszűnik a tranzakciós bizonylat bekérési díjmentessége. Egyúttal a már korábban jelzett 500 forintot kell fizetni a hitelkártyaszámláról átvezetésért is. A bank november elsejétől meghirdetett kondíciós listájában is jelezte, hogy ezekért a tételekért - csak akciós jelleggel - visszavonásig nem számít fel semmilyen költséget. Ugyanez érvényes a készpénzbefizetésre is.

Május elsejétől annak az ügyfélnek, aki pénztárban fizet be a saját számlájára, ezért felszámítanak 500 forintot. A hitelintézet emellett a késedelmi díjat 2,5 ezer forintról 2,6 ezerre emeli. A hitelkeret túllépése esetén ugyanilyen változtatást hajtanak végre. Drágul a készpénzfelvétel a belföldi bankjegykiadó automatáknál (atm), a bankfiókokban és a postahivatalokban is. Mindhárom esetben egységesen a jelenlegi minimum 750 forint helyett tranzakciónként 1000 forintot kell majd fizetni (az 1,5%-os mérték nem változik).

Az AXA március 15-től a postai sárga csekkes befizetéseknél drágít. Ez is csupán árnyalatnyi emelés. Ha valaki netes számláját ilyen módon töltené fel, a jelenlegi 70 forintos alapdíj helyett 74 forintot fizet. Ezt 3,6 ezrelékes, összegtől függő tétel növeli mindkét esetben itt és az egyéb számláknál is. Azoknál a sárga csekk használatának alapdíja erőteljesebben, 88 forintra emelkedik. Most ezeket a díjakat a bank egységesen számítja fel.

A megnövekedett kártyás visszaélések miatt több bank is szigorított a kártyás költési. Az egyik közülük a KDB Bank volt, amely a készpénzfelvételi limitet akkor kártyatípustól függően 50-200 ezer forintra módosította, a napi vásárlási limitet pedig egységesen 200 ezer forintban határozta meg. Itt az eseti limitemelésre maximum 15 napos időintervallumban kerülhet sor.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Március 8-tól a bank már nemcsak tranzakciónként, hanem összesítetten is korlátoz. Ekkortól a készpénzfelvételre és a vásárlásra is napi maximum limitet vezetnek be. Készpénzt legfeljebb egymillió forintig lehet felvenni, a vásárlásnál pedig kétmillió forint a határérték. Devizakártyáknál négy-, illetve nyolcezer euró, illetve öt- és tízezer dollár ez az összeg.

Aki ennél nagyobb értékben akar tranzakciót végezni kártyájával, ezt csak az egy munkanappal korábban bankfiókban benyújtott írásbeli kérelme alapján, maximum 24 órára igényelheti. Kevésbé barátságos intézkedésnek tűnik, hogy a KDB egyúttal limitmódosítási díjat is bevezetett. Tény viszont, hogy a korábban nem létező díjtétel mindössze száz forint.

A Budapest Bank (BB) igazán csekély változtatást hajt végre. A pénzintézet február 24-től két új díjtételt vezet be. A forintbankjegyek cseréje, illetve váltása esetén 0,5%-ot, de minimum 200 forintot, érméknél pedig 4%-ot és minimum szintén 200 forintot kérnek. Ez azonban csak akkor érvényes, ha az ügyletben a pénzből legalább 100 darab szerepel.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?