14 °C Budapest

Egyoldalú módosítások a tiltódátum előtt? Készpénzes tranzakciók előnyben

Pénzcentrum
2010. február 9. 08:47

A bankok nem hajtottak végre drámai változtatásokat a magatartási kódex hatályba lépése előtt. Meglepő módon a 2010-es év első hónapja sem hozott változást ezen a területen, mára azonban oldódni látszik a bankok visszafogottsága.

A magatartási kódex hatása határozottan érzékelhető a bankok által közzétett kondíciós listákon. Különösen az szembetűnő, hogy már viszonylag hosszú idő múlva bekövetkező változásokról is tájékoztatják a hitelintézetek ügyfeleiket. Remélhetően azok a bankok, amelyek ezt nem jelezték, valóban nem is akarnak drágítani.

Az UniCreditnél május 1-jétől a hitelkártyáknál megszűnik a tranzakciós bizonylat bekérési díjmentessége. Egyúttal a már korábban jelzett 500 forintot kell fizetni a hitelkártyaszámláról átvezetésért is. A bank november elsejétől meghirdetett kondíciós listájában is jelezte, hogy ezekért a tételekért - csak akciós jelleggel - visszavonásig nem számít fel semmilyen költséget. Ugyanez érvényes a készpénzbefizetésre is.

Május elsejétől annak az ügyfélnek, aki pénztárban fizet be a saját számlájára, ezért felszámítanak 500 forintot. A hitelintézet emellett a késedelmi díjat 2,5 ezer forintról 2,6 ezerre emeli. A hitelkeret túllépése esetén ugyanilyen változtatást hajtanak végre. Drágul a készpénzfelvétel a belföldi bankjegykiadó automatáknál (atm), a bankfiókokban és a postahivatalokban is. Mindhárom esetben egységesen a jelenlegi minimum 750 forint helyett tranzakciónként 1000 forintot kell majd fizetni (az 1,5%-os mérték nem változik).

Az AXA március 15-től a postai sárga csekkes befizetéseknél drágít. Ez is csupán árnyalatnyi emelés. Ha valaki netes számláját ilyen módon töltené fel, a jelenlegi 70 forintos alapdíj helyett 74 forintot fizet. Ezt 3,6 ezrelékes, összegtől függő tétel növeli mindkét esetben itt és az egyéb számláknál is. Azoknál a sárga csekk használatának alapdíja erőteljesebben, 88 forintra emelkedik. Most ezeket a díjakat a bank egységesen számítja fel.

A megnövekedett kártyás visszaélések miatt több bank is szigorított a kártyás költési. Az egyik közülük a KDB Bank volt, amely a készpénzfelvételi limitet akkor kártyatípustól függően 50-200 ezer forintra módosította, a napi vásárlási limitet pedig egységesen 200 ezer forintban határozta meg. Itt az eseti limitemelésre maximum 15 napos időintervallumban kerülhet sor.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Március 8-tól a bank már nemcsak tranzakciónként, hanem összesítetten is korlátoz. Ekkortól a készpénzfelvételre és a vásárlásra is napi maximum limitet vezetnek be. Készpénzt legfeljebb egymillió forintig lehet felvenni, a vásárlásnál pedig kétmillió forint a határérték. Devizakártyáknál négy-, illetve nyolcezer euró, illetve öt- és tízezer dollár ez az összeg.

Aki ennél nagyobb értékben akar tranzakciót végezni kártyájával, ezt csak az egy munkanappal korábban bankfiókban benyújtott írásbeli kérelme alapján, maximum 24 órára igényelheti. Kevésbé barátságos intézkedésnek tűnik, hogy a KDB egyúttal limitmódosítási díjat is bevezetett. Tény viszont, hogy a korábban nem létező díjtétel mindössze száz forint.

A Budapest Bank (BB) igazán csekély változtatást hajt végre. A pénzintézet február 24-től két új díjtételt vezet be. A forintbankjegyek cseréje, illetve váltása esetén 0,5%-ot, de minimum 200 forintot, érméknél pedig 4%-ot és minimum szintén 200 forintot kérnek. Ez azonban csak akkor érvényes, ha az ügyletben a pénzből legalább 100 darab szerepel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm