15 °C Budapest

Már több mint százan írták alá a Magatartási Kódexet

2009. október 15. 10:32

Alig egy hónap alatt több mint száz pénzügyi intézmény fogadta el a Magatartási Kódexet, amely a hitelező pénzügyi szervezetek lakossági ügyfeleikkel szembeni tisztességes magatartásáról szól. A dokumentumot eddig aláírók nyújtják a hazai lakossági hitelállomány döntő részét. A Felügyelet a Kódex hatályba lépését követően folyamatosan ellenőrzi annak betartását az aláíróknál, s ugyanakkortól közzéteszi a Kódexet alá nem írók névsorát.

A piacon működő 41 hitelintézetből eddig 25 csatlakozott a Magatartási Kódexhez. A dokumentumot nem szignálók egy része lakossági hitelezéssel nem foglalkozik (például elszámolás-forgalmi ügyek intézésére vagy kizárólag vállalati kölcsönzésre szakosodott intézmény). A Kódexet magukra nézve kötelezőnek elismerők a teljes hitelállomány 95,4 százalékát adták. Mindhárom Magyarországon működő jelzálogbank, mindkét lakás-takarékpénztár és több pénzügyi vállalkozás is csatlakozott a Kódex aláíróihoz.

A 141 szövetkezeti hitelintézet közül mostanáig 87 írta alá a Kódexet. Ezek együttesen a szövetkezeti hitelintézeti szféra tavalyi teljes hitelállományának közel 50 százalékát tudhatják magukénak. A biztosítók közül ez idáig egyetlen piaci szereplő sem kért kötvénykölcsön nyújtására engedélyt a Felügyelettől, azaz közülük senki sem kínál hitelterméket. Noha így nekik egyelőre nem kellene alkalmazniuk a Kódex előírásait, az elvi lehetősége megvan annak, hogy a későbbiekben csatlakozzanak az e tevékenységre engedélyt szerzők.

A Felügyelet a Kódexet aláírók nevét a jövőben is folyamatosan közzéteszi honlapján, illetve annak hatályba léptétől kezdve a Felügyelet külön listában hozza nyilvánosságra azon piaci szereplők nevét is, amelyek lakossági hitelezéssel vagy pénzügyi lízingtermékek értékesítésével foglalkoznak, és nem csatlakoznak a Kódexhez. Egy további, harmadik listában kapnak helyet azok az intézmények, amelyek esetében nincs szükség a csatlakozásra, hiszen ezek nem kínálnak lakossági hiteleket vagy pénzügyi lízingkonstrukciókat. Utóbbi szereplők közül egyébként többen írásban jelezték a Felügyeletnek: egyéb jellegű tevékenységük ellenére is támogatják a Kódex által meghirdetett elveket.

A Felügyelet a hatályba lépést követően folyamatosan ellenőrzi a Kódex betartását az azt aláíróknál, és honlapján közzéteszi az ezzel kapcsolatos megállapításait. A hitelintézeti törvény legutóbbi, augusztusi és januárra várható fogyasztóvédelmi módosításai a Kódexet alá nem író intézményekre is vonatkoznak, ezek betartását a Felügyelet fokozottan ellenőrzi majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Kódex az első olyan szektor-semleges önszabályozó megállapodás, amely a hitelezők és a lakossági hitelfelvevők közötti nélkülözhetetlen bizalom megerősítését szolgálja. Az ebben megfogalmazott elveket betartva az aláírók átlátható, és a jogszabályi előírásokon túlmutató felelős magatartást tanúsítanak ügyfeleikkel szemben.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem