10 °C Budapest

Már több mint százan írták alá a Magatartási Kódexet

2009. október 15. 10:32

Alig egy hónap alatt több mint száz pénzügyi intézmény fogadta el a Magatartási Kódexet, amely a hitelező pénzügyi szervezetek lakossági ügyfeleikkel szembeni tisztességes magatartásáról szól. A dokumentumot eddig aláírók nyújtják a hazai lakossági hitelállomány döntő részét. A Felügyelet a Kódex hatályba lépését követően folyamatosan ellenőrzi annak betartását az aláíróknál, s ugyanakkortól közzéteszi a Kódexet alá nem írók névsorát.

A piacon működő 41 hitelintézetből eddig 25 csatlakozott a Magatartási Kódexhez. A dokumentumot nem szignálók egy része lakossági hitelezéssel nem foglalkozik (például elszámolás-forgalmi ügyek intézésére vagy kizárólag vállalati kölcsönzésre szakosodott intézmény). A Kódexet magukra nézve kötelezőnek elismerők a teljes hitelállomány 95,4 százalékát adták. Mindhárom Magyarországon működő jelzálogbank, mindkét lakás-takarékpénztár és több pénzügyi vállalkozás is csatlakozott a Kódex aláíróihoz.

A 141 szövetkezeti hitelintézet közül mostanáig 87 írta alá a Kódexet. Ezek együttesen a szövetkezeti hitelintézeti szféra tavalyi teljes hitelállományának közel 50 százalékát tudhatják magukénak. A biztosítók közül ez idáig egyetlen piaci szereplő sem kért kötvénykölcsön nyújtására engedélyt a Felügyelettől, azaz közülük senki sem kínál hitelterméket. Noha így nekik egyelőre nem kellene alkalmazniuk a Kódex előírásait, az elvi lehetősége megvan annak, hogy a későbbiekben csatlakozzanak az e tevékenységre engedélyt szerzők.

A Felügyelet a Kódexet aláírók nevét a jövőben is folyamatosan közzéteszi honlapján, illetve annak hatályba léptétől kezdve a Felügyelet külön listában hozza nyilvánosságra azon piaci szereplők nevét is, amelyek lakossági hitelezéssel vagy pénzügyi lízingtermékek értékesítésével foglalkoznak, és nem csatlakoznak a Kódexhez. Egy további, harmadik listában kapnak helyet azok az intézmények, amelyek esetében nincs szükség a csatlakozásra, hiszen ezek nem kínálnak lakossági hiteleket vagy pénzügyi lízingkonstrukciókat. Utóbbi szereplők közül egyébként többen írásban jelezték a Felügyeletnek: egyéb jellegű tevékenységük ellenére is támogatják a Kódex által meghirdetett elveket.

A Felügyelet a hatályba lépést követően folyamatosan ellenőrzi a Kódex betartását az azt aláíróknál, és honlapján közzéteszi az ezzel kapcsolatos megállapításait. A hitelintézeti törvény legutóbbi, augusztusi és januárra várható fogyasztóvédelmi módosításai a Kódexet alá nem író intézményekre is vonatkoznak, ezek betartását a Felügyelet fokozottan ellenőrzi majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Kódex az első olyan szektor-semleges önszabályozó megállapodás, amely a hitelezők és a lakossági hitelfelvevők közötti nélkülözhetetlen bizalom megerősítését szolgálja. Az ebben megfogalmazott elveket betartva az aláírók átlátható, és a jogszabályi előírásokon túlmutató felelős magatartást tanúsítanak ügyfeleikkel szemben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 23. 21:24
A Magyar Rádió egykori hangmérnökét 75 évesen érte a halál.
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Holdblog  |  2024. február 23. 19:01
HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molró...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem