4 °C Budapest

Már több mint százan írták alá a Magatartási Kódexet

2009. október 15. 10:32

Alig egy hónap alatt több mint száz pénzügyi intézmény fogadta el a Magatartási Kódexet, amely a hitelező pénzügyi szervezetek lakossági ügyfeleikkel szembeni tisztességes magatartásáról szól. A dokumentumot eddig aláírók nyújtják a hazai lakossági hitelállomány döntő részét. A Felügyelet a Kódex hatályba lépését követően folyamatosan ellenőrzi annak betartását az aláíróknál, s ugyanakkortól közzéteszi a Kódexet alá nem írók névsorát.

A piacon működő 41 hitelintézetből eddig 25 csatlakozott a Magatartási Kódexhez. A dokumentumot nem szignálók egy része lakossági hitelezéssel nem foglalkozik (például elszámolás-forgalmi ügyek intézésére vagy kizárólag vállalati kölcsönzésre szakosodott intézmény). A Kódexet magukra nézve kötelezőnek elismerők a teljes hitelállomány 95,4 százalékát adták. Mindhárom Magyarországon működő jelzálogbank, mindkét lakás-takarékpénztár és több pénzügyi vállalkozás is csatlakozott a Kódex aláíróihoz.

A 141 szövetkezeti hitelintézet közül mostanáig 87 írta alá a Kódexet. Ezek együttesen a szövetkezeti hitelintézeti szféra tavalyi teljes hitelállományának közel 50 százalékát tudhatják magukénak. A biztosítók közül ez idáig egyetlen piaci szereplő sem kért kötvénykölcsön nyújtására engedélyt a Felügyelettől, azaz közülük senki sem kínál hitelterméket. Noha így nekik egyelőre nem kellene alkalmazniuk a Kódex előírásait, az elvi lehetősége megvan annak, hogy a későbbiekben csatlakozzanak az e tevékenységre engedélyt szerzők.

A Felügyelet a Kódexet aláírók nevét a jövőben is folyamatosan közzéteszi honlapján, illetve annak hatályba léptétől kezdve a Felügyelet külön listában hozza nyilvánosságra azon piaci szereplők nevét is, amelyek lakossági hitelezéssel vagy pénzügyi lízingtermékek értékesítésével foglalkoznak, és nem csatlakoznak a Kódexhez. Egy további, harmadik listában kapnak helyet azok az intézmények, amelyek esetében nincs szükség a csatlakozásra, hiszen ezek nem kínálnak lakossági hiteleket vagy pénzügyi lízingkonstrukciókat. Utóbbi szereplők közül egyébként többen írásban jelezték a Felügyeletnek: egyéb jellegű tevékenységük ellenére is támogatják a Kódex által meghirdetett elveket.

A Felügyelet a hatályba lépést követően folyamatosan ellenőrzi a Kódex betartását az azt aláíróknál, és honlapján közzéteszi az ezzel kapcsolatos megállapításait. A hitelintézeti törvény legutóbbi, augusztusi és januárra várható fogyasztóvédelmi módosításai a Kódexet alá nem író intézményekre is vonatkoznak, ezek betartását a Felügyelet fokozottan ellenőrzi majd.

A Kódex az első olyan szektor-semleges önszabályozó megállapodás, amely a hitelezők és a lakossági hitelfelvevők közötti nélkülözhetetlen bizalom megerősítését szolgálja. Az ebben megfogalmazott elveket betartva az aláírók átlátható, és a jogszabályi előírásokon túlmutató felelős magatartást tanúsítanak ügyfeleikkel szemben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 8. 13:45
A 2022 telén induló nagyszabású program három főbb irányban erősíti a fiatalok médiaműveltségét. Az...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?