Lakástakarékok: akciózik az OTP, optimista a Fundamenta

2009. augusztus 28. 16:02

Az országgyűlés által elfogadott módosítások értelmében megszűnt a 8 éves futamidejű lakástakarékpénztári szerződések szabad felhasználásának lehetősége. A változás a 2009. július 01-je előtt kötött szerződésekre nem vonatkozik.

Korábban a 8 éves konstrukció választása esetén nem kellett a lakáscélú felhasználást igazolni, bármi másra fel lehetett használni a megspórolt összeget. Az új szabályozás szerint csak akkor jár az állami támogatás, ha a takarékoskodó lakáscélra használja fel a megtakarítását.

A július 1-je előtt megkötött 8 éves szerződéseket nem érinti a változtatás, azok a lejáratkor szabadon felhasználhatók. A 30 %-os állami támogatás és a kamatadó-mentesség feltételei továbbra is érvényben maradtak. Az évi max. 72 ezer forintos állami támogatást havi 20 ezer forint megtakarítása esetén lehet igénybe venni.

OTP-LTP:

Az OTP akcióval válaszolt a szigorításra: 2009. szeptember 18-ig legalább havi 10 ezer forintos betételhelyezés esetén díjmentesen (100 %-os számlanyitási díjkedvezménnyel) köthető lakáselőtakarékossági szerződés. 10 ezer forint alatti betét esetén a kedvezmény mértéke 50 %.

Fundamenta-Lakáskassza:

A Fundamenta szerint a változás hatására tovább erősödik a lakás-takarékpénztáron keresztül nyújtott lakáscélú támogatási forma, hiszen miközben gyakorlatilag minden egyéb, lakáscéllal kapcsolatos állami támogatás megszüntetésre került, a lakás-takarékpénztári tevékenységet érintően más változás nem történt, vagyis az eredeti célnak megfelelő konstrukciók változatlan formában megmaradnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?