Szereted látni a pénzed? Ennyit hoz a konyhára...

Pénzcentrum
2009. augusztus 11. 06:20

Folyószámlát általában nem abban a reményben nyit az ember, hogy hatalmas kamatokra tegyen szert az ott forgó pénze után, mégis nem árt tudni, mennyire értékeli bankunk, hogy nála tartjuk pénzünket. Utána jártunk hát a bankok látra szóló kamatainak.

A lekötött betétek egyik legnagyobb hátrányának a rugalmatlansága tekinthető, a legtöbb bank ugyanis abban az esetben, ha valaki a lekötési idő lejárata előtt hozzányúl pénzéhez, látra szóló kamatot fizet, ha egyáltalán fizet.

Ha valamiért, hát már csak ezért is érdemes tisztában lenni az egyes bankok látra szóló kamataival. Érdemes tudni azonban azt is, hogy a legtöbb bank sávos kamatozást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy az adott kamatlábak csak az adott összeghatársávokban lévő egyenlegekre érvényesek.

Szintén fontos kérdés az is, hogy miként történik a kamatok elszámolása: egyes bankoknál a napi záró egyenleg alapján számítják a kamatot, és havonta írják jóvá, másutt csak negyedévente.

Az összehasonlításnál azokat a bankszámlákat vettük figyelembe, ahol az igénybevételt nem kötötték különleges feltételekhez (vagyis nem nyugdíjasoknak/diákoknak szóló számlákat vettünk alapul, és az olyan számlacsomagokat is kihagytuk az összehasonlításból, amely csak az újonan elhelyezett összegekre fizet kamatot), és a megtakarítási számlákat is figyelmen kívül hagytuk most.

Ha végignézünk a táblázaton, látható, hogy mindenütt igen csekély kamatot fizetnek a bankok a lekötés nélkül elhelyezett pénzekre, igaz kiemelt kamatozású bankszámlákat több helyütt találunk, melyek azonban olyan feltételekhez kötöttek, mint hogy a havi egyenleg nem csökkenhet bizonyos összeg alá, vagy csak bizonyos számú egyenleget csökkentő tranzakció bonyolítható róla.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legmagasabb kamatot az AXA Bank fizeti a KamatHozó bankszámlára, amely a mindenkori jegybanki alapkamat alakulásához köti a látra szóló kamat nagyságát, így még a lekötött betéteknél elérhető kamatokkal is versenyre tud kelni.

Annyit azonban érdemes tudni erről a számláról, hogy pénzt elhelyezni csak átutalással vagy postai készpénzátutalási megbízással (sárga csekk) lehet, a bankfiókban készpénzbefizetésre nincs lehetőség, mivel az AXA direkt banki szolgáltatóként működik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem