Szereted látni a pénzed? Ennyit hoz a konyhára...

Pénzcentrum
2009. augusztus 11. 06:20

Folyószámlát általában nem abban a reményben nyit az ember, hogy hatalmas kamatokra tegyen szert az ott forgó pénze után, mégis nem árt tudni, mennyire értékeli bankunk, hogy nála tartjuk pénzünket. Utána jártunk hát a bankok látra szóló kamatainak.

A lekötött betétek egyik legnagyobb hátrányának a rugalmatlansága tekinthető, a legtöbb bank ugyanis abban az esetben, ha valaki a lekötési idő lejárata előtt hozzányúl pénzéhez, látra szóló kamatot fizet, ha egyáltalán fizet.

Ha valamiért, hát már csak ezért is érdemes tisztában lenni az egyes bankok látra szóló kamataival. Érdemes tudni azonban azt is, hogy a legtöbb bank sávos kamatozást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy az adott kamatlábak csak az adott összeghatársávokban lévő egyenlegekre érvényesek.

Szintén fontos kérdés az is, hogy miként történik a kamatok elszámolása: egyes bankoknál a napi záró egyenleg alapján számítják a kamatot, és havonta írják jóvá, másutt csak negyedévente.

Az összehasonlításnál azokat a bankszámlákat vettük figyelembe, ahol az igénybevételt nem kötötték különleges feltételekhez (vagyis nem nyugdíjasoknak/diákoknak szóló számlákat vettünk alapul, és az olyan számlacsomagokat is kihagytuk az összehasonlításból, amely csak az újonan elhelyezett összegekre fizet kamatot), és a megtakarítási számlákat is figyelmen kívül hagytuk most.

Ha végignézünk a táblázaton, látható, hogy mindenütt igen csekély kamatot fizetnek a bankok a lekötés nélkül elhelyezett pénzekre, igaz kiemelt kamatozású bankszámlákat több helyütt találunk, melyek azonban olyan feltételekhez kötöttek, mint hogy a havi egyenleg nem csökkenhet bizonyos összeg alá, vagy csak bizonyos számú egyenleget csökkentő tranzakció bonyolítható róla.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legmagasabb kamatot az AXA Bank fizeti a KamatHozó bankszámlára, amely a mindenkori jegybanki alapkamat alakulásához köti a látra szóló kamat nagyságát, így még a lekötött betéteknél elérhető kamatokkal is versenyre tud kelni.

Annyit azonban érdemes tudni erről a számláról, hogy pénzt elhelyezni csak átutalással vagy postai készpénzátutalási megbízással (sárga csekk) lehet, a bankfiókban készpénzbefizetésre nincs lehetőség, mivel az AXA direkt banki szolgáltatóként működik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 18:15
11 kérdésre várnak választ az oknyomozó portáltól. A Transparency International Magyarország ellen i...
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem