Szereted látni a pénzed? Ennyit hoz a konyhára...

Pénzcentrum
2009. augusztus 11. 06:20

Folyószámlát általában nem abban a reményben nyit az ember, hogy hatalmas kamatokra tegyen szert az ott forgó pénze után, mégis nem árt tudni, mennyire értékeli bankunk, hogy nála tartjuk pénzünket. Utána jártunk hát a bankok látra szóló kamatainak.

A lekötött betétek egyik legnagyobb hátrányának a rugalmatlansága tekinthető, a legtöbb bank ugyanis abban az esetben, ha valaki a lekötési idő lejárata előtt hozzányúl pénzéhez, látra szóló kamatot fizet, ha egyáltalán fizet.

Ha valamiért, hát már csak ezért is érdemes tisztában lenni az egyes bankok látra szóló kamataival. Érdemes tudni azonban azt is, hogy a legtöbb bank sávos kamatozást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy az adott kamatlábak csak az adott összeghatársávokban lévő egyenlegekre érvényesek.

Szintén fontos kérdés az is, hogy miként történik a kamatok elszámolása: egyes bankoknál a napi záró egyenleg alapján számítják a kamatot, és havonta írják jóvá, másutt csak negyedévente.

Az összehasonlításnál azokat a bankszámlákat vettük figyelembe, ahol az igénybevételt nem kötötték különleges feltételekhez (vagyis nem nyugdíjasoknak/diákoknak szóló számlákat vettünk alapul, és az olyan számlacsomagokat is kihagytuk az összehasonlításból, amely csak az újonan elhelyezett összegekre fizet kamatot), és a megtakarítási számlákat is figyelmen kívül hagytuk most.

Ha végignézünk a táblázaton, látható, hogy mindenütt igen csekély kamatot fizetnek a bankok a lekötés nélkül elhelyezett pénzekre, igaz kiemelt kamatozású bankszámlákat több helyütt találunk, melyek azonban olyan feltételekhez kötöttek, mint hogy a havi egyenleg nem csökkenhet bizonyos összeg alá, vagy csak bizonyos számú egyenleget csökkentő tranzakció bonyolítható róla.

A legmagasabb kamatot az AXA Bank fizeti a KamatHozó bankszámlára, amely a mindenkori jegybanki alapkamat alakulásához köti a látra szóló kamat nagyságát, így még a lekötött betéteknél elérhető kamatokkal is versenyre tud kelni.

Annyit azonban érdemes tudni erről a számláról, hogy pénzt elhelyezni csak átutalással vagy postai készpénzátutalási megbízással (sárga csekk) lehet, a bankfiókban készpénzbefizetésre nincs lehetőség, mivel az AXA direkt banki szolgáltatóként működik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?