3 °C Budapest

Nem mindig éri meg a bankkártya külföldön!

2009. július 13. 06:20

A nyaralásra indulók egyik fele a kártyahasználatot favorizálja, mivel a készpénzt könnyebb ellopni és felhasználni, ráadásul az eltűnését bizonyítani sem nagyon lehet. Mások szerint a cash az igazi, mivel a kártyahasználat túl drága s amúgy is: a kártyával mindig csak baj van. Szerintünk a kártya nem rossz, de adunk egy-két jó tanácsot, hogyan érdemes használni külföldön.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem mindig jó a kártya!

A kártya biztonságos, ha ellopják, sem biztos, hogy elveszik az ember pénze, a külföldi kártyás vásárlásoknál pedig a banki középárfolyamon váltják be a pénzt - ezek a leggyakoribb érvek, hogy miért jobb kártyát vinni külföldre, mint valutát. A hazai és külföldi boltokban egyaránt megszokott eset, hogy készpénzzel más pénznemben is lehet fizetni a kasszánál, ám a hivatalostól jelentősen eltérő árfolyamon. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kártyás vásárláskor sem egységes a váltási árfolyam: azt minden esetben a kibocsátó bank határozza meg. Érdemes tehát utánanézni, milyen árfolyamon számolja el a bank a kártyás tranzakciókat, nehogy otthon érjen minket kellemetlen meglepetés a számlaegyenleg átnézésekor.

Mondd meg a bankodnak, ha külföldre mész

A külföldi vásárlásokat mindig fokozott figyelemmel kísérik a bankok, s minél távolabbi országban történik a vásárlás annál éberebb figyelemmel. Ha csalás gyanítanak, az ügyfél védelme érdekében le is tiltják olykor a kártyát - ami roppant kínos tud lenni, ha az ügyfél valóban külföldön tartózkodik és csak kártyán van pénze. Persze előtte általában azért igyekeznek telefonálni, úgyhogy ha el is felejtettünk szólni a külföldi utunkról, tartsuk készenlétben a mobilunkat és mondjuk el a bankunknak merre járunk: kellemetlen meglepetésektől óvhatjuk meg magunkat. És persze mindig legyen nálunk egy kis készpénz a biztonság kedvéért.

Figyelj oda, mennyibe kerül a külföldi készpénzfelvétel!

A bankok Magyarországon is keményen megsarcolják az ügyfelet, ha más bank ATM-jéből vesz fel készpénzt, és ez a díj külföldön csak még borsosabb lesz. Általában legalább 1 000 forintos díjra kell fekészülnie annak, aki külföldi pénzjegykiadót vesz igénybe. Jó hír, hogy a nemzetközi bankhálózatok egyre inkább igyekeznek kihasználni a csoporton belüli szinergiákat, így például az Erste és az OTP saját automatái is olcsóbbak külföldön, mint ha más automatát használnánk.

Tartsd a bankkártyád biztonságos helyen

Alapszabály, ám külföldön még inkább igaz, mint belföldön: ne hagyd, hogy a kártyád illetéktelen kezekbe kerüljön! Legyen nálad mindig a kártyád, biztonságos helyen, mert külföldön lehetetlen pótolni. A PIN-kódot viszont csak a fejedben tárold, és a pénzkiadó automatánál se hagyd, hogy bárki meglesse, amikor bepötyögöd a gépbe.

Tartsd magadnál a bankod telefonszámát

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A legtöbb bankkártya hátulján feltüntetik a bank telefonszámát, melyet hívhatsz, ha valami baj lenne. De sütheted, ha épp a kártyát lopják el. Helyezd el valami biztonságos helyre (ne a pénztárcádba és ne is telefonod memóriájába!), hogy hívhasd, ha bármi történik. Minél gyorsabban reagálsz, annál valószínűbb, hogy nem ér károsodás - a kártya eltűnésén túl, persze.

Állíts be alacsonyabb limitet

Ha már megtörtént a baj, a legjobb, ha minimalizálod a veszteségeidet. Ne hagyd, hogy a tolvajok a te kártyáddal vásároljanak új autót maguknak: állítsd be a legalacsonyabb ésszerű napi limitet a kártyán, hogy megelőzd a későbbi kellemetlen meglepetéseket.

Legyen két kártyád!

A legtöbb bankban már van lehetőség prepaid kártyák kiváltására, melyek tulajdonképpen egy elektronikus pénztárcának felelnek meg. Csak a háttérszámlával állnak kapcsolatban és annak keretéig lehet velük fizetni. Hasznos segítséget nyújthatnak, ha a hitel vagy betéti kártyánk a tolvajok, vagy egy túl jól sikerült tengeri hajóút martalékává válna.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20