4 °C Budapest

Nem mindig éri meg a bankkártya külföldön!

2009. július 13. 06:20

A nyaralásra indulók egyik fele a kártyahasználatot favorizálja, mivel a készpénzt könnyebb ellopni és felhasználni, ráadásul az eltűnését bizonyítani sem nagyon lehet. Mások szerint a cash az igazi, mivel a kártyahasználat túl drága s amúgy is: a kártyával mindig csak baj van. Szerintünk a kártya nem rossz, de adunk egy-két jó tanácsot, hogyan érdemes használni külföldön.

Nem mindig jó a kártya!

A kártya biztonságos, ha ellopják, sem biztos, hogy elveszik az ember pénze, a külföldi kártyás vásárlásoknál pedig a banki középárfolyamon váltják be a pénzt - ezek a leggyakoribb érvek, hogy miért jobb kártyát vinni külföldre, mint valutát. A hazai és külföldi boltokban egyaránt megszokott eset, hogy készpénzzel más pénznemben is lehet fizetni a kasszánál, ám a hivatalostól jelentősen eltérő árfolyamon. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kártyás vásárláskor sem egységes a váltási árfolyam: azt minden esetben a kibocsátó bank határozza meg. Érdemes tehát utánanézni, milyen árfolyamon számolja el a bank a kártyás tranzakciókat, nehogy otthon érjen minket kellemetlen meglepetés a számlaegyenleg átnézésekor.

Mondd meg a bankodnak, ha külföldre mész

A külföldi vásárlásokat mindig fokozott figyelemmel kísérik a bankok, s minél távolabbi országban történik a vásárlás annál éberebb figyelemmel. Ha csalás gyanítanak, az ügyfél védelme érdekében le is tiltják olykor a kártyát - ami roppant kínos tud lenni, ha az ügyfél valóban külföldön tartózkodik és csak kártyán van pénze. Persze előtte általában azért igyekeznek telefonálni, úgyhogy ha el is felejtettünk szólni a külföldi utunkról, tartsuk készenlétben a mobilunkat és mondjuk el a bankunknak merre járunk: kellemetlen meglepetésektől óvhatjuk meg magunkat. És persze mindig legyen nálunk egy kis készpénz a biztonság kedvéért.

Figyelj oda, mennyibe kerül a külföldi készpénzfelvétel!

A bankok Magyarországon is keményen megsarcolják az ügyfelet, ha más bank ATM-jéből vesz fel készpénzt, és ez a díj külföldön csak még borsosabb lesz. Általában legalább 1 000 forintos díjra kell fekészülnie annak, aki külföldi pénzjegykiadót vesz igénybe. Jó hír, hogy a nemzetközi bankhálózatok egyre inkább igyekeznek kihasználni a csoporton belüli szinergiákat, így például az Erste és az OTP saját automatái is olcsóbbak külföldön, mint ha más automatát használnánk.

Tartsd a bankkártyád biztonságos helyen

Alapszabály, ám külföldön még inkább igaz, mint belföldön: ne hagyd, hogy a kártyád illetéktelen kezekbe kerüljön! Legyen nálad mindig a kártyád, biztonságos helyen, mert külföldön lehetetlen pótolni. A PIN-kódot viszont csak a fejedben tárold, és a pénzkiadó automatánál se hagyd, hogy bárki meglesse, amikor bepötyögöd a gépbe.

Tartsd magadnál a bankod telefonszámát

A legtöbb bankkártya hátulján feltüntetik a bank telefonszámát, melyet hívhatsz, ha valami baj lenne. De sütheted, ha épp a kártyát lopják el. Helyezd el valami biztonságos helyre (ne a pénztárcádba és ne is telefonod memóriájába!), hogy hívhasd, ha bármi történik. Minél gyorsabban reagálsz, annál valószínűbb, hogy nem ér károsodás - a kártya eltűnésén túl, persze.

Állíts be alacsonyabb limitet

Ha már megtörtént a baj, a legjobb, ha minimalizálod a veszteségeidet. Ne hagyd, hogy a tolvajok a te kártyáddal vásároljanak új autót maguknak: állítsd be a legalacsonyabb ésszerű napi limitet a kártyán, hogy megelőzd a későbbi kellemetlen meglepetéseket.

Legyen két kártyád!

A legtöbb bankban már van lehetőség prepaid kártyák kiváltására, melyek tulajdonképpen egy elektronikus pénztárcának felelnek meg. Csak a háttérszámlával állnak kapcsolatban és annak keretéig lehet velük fizetni. Hasznos segítséget nyújthatnak, ha a hitel vagy betéti kártyánk a tolvajok, vagy egy túl jól sikerült tengeri hajóút martalékává válna.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?