22 °C Budapest

Nem mindig éri meg a bankkártya külföldön!

2009. július 13. 06:20

A nyaralásra indulók egyik fele a kártyahasználatot favorizálja, mivel a készpénzt könnyebb ellopni és felhasználni, ráadásul az eltűnését bizonyítani sem nagyon lehet. Mások szerint a cash az igazi, mivel a kártyahasználat túl drága s amúgy is: a kártyával mindig csak baj van. Szerintünk a kártya nem rossz, de adunk egy-két jó tanácsot, hogyan érdemes használni külföldön.

Nem mindig jó a kártya!

A kártya biztonságos, ha ellopják, sem biztos, hogy elveszik az ember pénze, a külföldi kártyás vásárlásoknál pedig a banki középárfolyamon váltják be a pénzt - ezek a leggyakoribb érvek, hogy miért jobb kártyát vinni külföldre, mint valutát. A hazai és külföldi boltokban egyaránt megszokott eset, hogy készpénzzel más pénznemben is lehet fizetni a kasszánál, ám a hivatalostól jelentősen eltérő árfolyamon. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kártyás vásárláskor sem egységes a váltási árfolyam: azt minden esetben a kibocsátó bank határozza meg. Érdemes tehát utánanézni, milyen árfolyamon számolja el a bank a kártyás tranzakciókat, nehogy otthon érjen minket kellemetlen meglepetés a számlaegyenleg átnézésekor.

Mondd meg a bankodnak, ha külföldre mész

A külföldi vásárlásokat mindig fokozott figyelemmel kísérik a bankok, s minél távolabbi országban történik a vásárlás annál éberebb figyelemmel. Ha csalás gyanítanak, az ügyfél védelme érdekében le is tiltják olykor a kártyát - ami roppant kínos tud lenni, ha az ügyfél valóban külföldön tartózkodik és csak kártyán van pénze. Persze előtte általában azért igyekeznek telefonálni, úgyhogy ha el is felejtettünk szólni a külföldi utunkról, tartsuk készenlétben a mobilunkat és mondjuk el a bankunknak merre járunk: kellemetlen meglepetésektől óvhatjuk meg magunkat. És persze mindig legyen nálunk egy kis készpénz a biztonság kedvéért.

Figyelj oda, mennyibe kerül a külföldi készpénzfelvétel!

A bankok Magyarországon is keményen megsarcolják az ügyfelet, ha más bank ATM-jéből vesz fel készpénzt, és ez a díj külföldön csak még borsosabb lesz. Általában legalább 1 000 forintos díjra kell fekészülnie annak, aki külföldi pénzjegykiadót vesz igénybe. Jó hír, hogy a nemzetközi bankhálózatok egyre inkább igyekeznek kihasználni a csoporton belüli szinergiákat, így például az Erste és az OTP saját automatái is olcsóbbak külföldön, mint ha más automatát használnánk.

Tartsd a bankkártyád biztonságos helyen

Alapszabály, ám külföldön még inkább igaz, mint belföldön: ne hagyd, hogy a kártyád illetéktelen kezekbe kerüljön! Legyen nálad mindig a kártyád, biztonságos helyen, mert külföldön lehetetlen pótolni. A PIN-kódot viszont csak a fejedben tárold, és a pénzkiadó automatánál se hagyd, hogy bárki meglesse, amikor bepötyögöd a gépbe.

Tartsd magadnál a bankod telefonszámát

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legtöbb bankkártya hátulján feltüntetik a bank telefonszámát, melyet hívhatsz, ha valami baj lenne. De sütheted, ha épp a kártyát lopják el. Helyezd el valami biztonságos helyre (ne a pénztárcádba és ne is telefonod memóriájába!), hogy hívhasd, ha bármi történik. Minél gyorsabban reagálsz, annál valószínűbb, hogy nem ér károsodás - a kártya eltűnésén túl, persze.

Állíts be alacsonyabb limitet

Ha már megtörtént a baj, a legjobb, ha minimalizálod a veszteségeidet. Ne hagyd, hogy a tolvajok a te kártyáddal vásároljanak új autót maguknak: állítsd be a legalacsonyabb ésszerű napi limitet a kártyán, hogy megelőzd a későbbi kellemetlen meglepetéseket.

Legyen két kártyád!

A legtöbb bankban már van lehetőség prepaid kártyák kiváltására, melyek tulajdonképpen egy elektronikus pénztárcának felelnek meg. Csak a háttérszámlával állnak kapcsolatban és annak keretéig lehet velük fizetni. Hasznos segítséget nyújthatnak, ha a hitel vagy betéti kártyánk a tolvajok, vagy egy túl jól sikerült tengeri hajóút martalékává válna.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 19. 09:54
A Csődbement Mészáros Lőrinc exvejének focicsapata? című Mfor-cikk nem érhető el többé, a lap elnézé...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem