4 °C Budapest

Akik 30 000 alatti nyugdíjból tengődnek: elszomorító számok!

Pénzcentrum
2009. május 6. 06:20

Hétfői cikkünkben a magyar csúcsnyugdíjakat vettük górcső alá, melyből kiderült, hogy hat honfitársunk félmillió forint feletti ellátásban részesül. Ma a lista másik végén szereplő nyugdíjban, járadékban és egyéb nyugdíjszerű rendszeres ellátásban részesülőket vizsgáljuk. Magyarországon ma 268 218 darab 30 ezer forinti tételt tart nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

Mint azt előző cikkünkben részletesen taglaltuk, az öregségi nyugdíj összegét az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani. A harmincezer forint alatti kategóriába tartozók közül 18 194 tétel minősül saját jogú nyugdíjnak. Saját jogú nyugdíjak körébe tartozik az öregségi nyugdíj, a rokkantsági (rokkantsági és baleseti rokkantsági) nyugdíjak és a foglalkoztatáspolitikai nyugdíjak.

A rendszeres ellátás jellégétől függően, ugyancsak a saját jogú nyugdíjakhoz (ezen belül vagy az öregségi nyugdíjhoz, vagy a rokkantsági nyugdíjhoz), vagy pedig a rendszeres hozzátartozói nyugellátásokhoz sorolják a szolgálati nyugdíjakat minden olyan esetben, amikor nem mutatják ki külön, az államközi egyezményes nyugdíjakat és a külföldre folyósított nyugdíjakat.

Az első negyedévben a nyugdíj jellegű kifizetések 57,64 %-a tartozott az öregségi nyugdíj kategóriába.A nyugdíjasok közel 58 %-a még mindig postai úton kapja meg az ellátását, a nyugdíjbiztosító költségvetésében postaköltségre előirányzott 6,013 milliárd forintos éves keret 29 %-át már az első negyedévben felhasználták.

30 ezer forint alatti özvegyi nyugdíj kifizetés 16 668 esetben történt. Ide tartoznak a házastársnak, élettársnak, elvált személynek és külön élő házastársnak életkorára, rokkantságára, az elhalt jogán eltartott gyermekek számára tekintettel járó hozzátartozói nyugellátások.

Árvaellátás jogcímen összesen 48 263 tételt folyósítottak. Az árvaellátás az elhunyt nyugdíjas, illetve nyugdíjban nem részesülő, de nyugdíjjogosultságot szerzett elhunyt személy gyermekének, örökbe fogadott gyermekének, meghatározott feltételek mellett testvérének, unokájának járó ellátás. A hozzátartozói nyugellátásokra (özvegyi nyugdíj, árvaellátás) az első negyedévben 84,5 milliárd forintot fizettek ki, ami az összes nyugdíjjellegű kiadás 10,94 %-át jelenti.

A fenti három ellátásfajta összesen 83 125 tételt érintett, ami a 30 ezer forint alatti nyugdíjszerű kifizetések 31 %-át teszik ki. Ennek megfelelően az ellátások 69 %-a az egyéb kategóriába tartozik, de vegyük sorra, hogy milyen ellátásfajták tartoznak ebbe a sorba.

Az egyéb ellátások közé tartozik a mezőgazdasági szövetkezeti járadék, a baleseti járadék, a megváltozott munkaképességűek járadékai, a rokkantsági járadék, a házastársi pótlék és a más kategóriába nem sorolható egyéb nyugdíjak járadékok.

 

 

13. havi nyugdíjakra előirányzott 165,6 milliárd forintos keretből 81,9 milliárd forint kiutalása megtörtént, az ellátás megszüntetésével - a nyugdíjasok kárára - így közel 84 milliárd forint az államkasszában marad.

Egy a Pénzcentrumnak név nélkül nyilatkozó nyugdíjas elmondta:

"Az én nyugdíjam hála Istennek valamivel 100 ezer forint felett van, ezért engem nem érint annyira érzékenyen a 13. havi nyugdíj megszüntetése. Ráadásul korábban nem is volt ilyen, ezért valljuk be sokunknak ajándékpénz volt ez az ellátás. De vajon mi lesz azokkal, akik 40-50 ezer forint, vagy még kevesebb nyugdíjat kapnak és számítottak erre a pénzre! Miért nem lehetett egy határt húzni, ami alatt megmarad a plusznyugdíj? Ennyi kis pénzekből, jó, ha a rezsit ki tudják fizetni, hogy miből és mennyit vásárolnak, azt még elképzelni is nehéz!"

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 6. 08:01
2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünet lesz, ezért a kormány- és a földhivat...
Holdblog  |  2022. december 6. 06:13
Ki tudja, hány dominó dől még el, amíg a kriptovaluták világában konszolidálódnak a viszonyok. Jó hí...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?