16 °C Budapest

Akik 30 000 alatti nyugdíjból tengődnek: elszomorító számok!

Pénzcentrum
2009. május 6. 06:20

Hétfői cikkünkben a magyar csúcsnyugdíjakat vettük górcső alá, melyből kiderült, hogy hat honfitársunk félmillió forint feletti ellátásban részesül. Ma a lista másik végén szereplő nyugdíjban, járadékban és egyéb nyugdíjszerű rendszeres ellátásban részesülőket vizsgáljuk. Magyarországon ma 268 218 darab 30 ezer forinti tételt tart nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

Mint azt előző cikkünkben részletesen taglaltuk, az öregségi nyugdíj összegét az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani. A harmincezer forint alatti kategóriába tartozók közül 18 194 tétel minősül saját jogú nyugdíjnak. Saját jogú nyugdíjak körébe tartozik az öregségi nyugdíj, a rokkantsági (rokkantsági és baleseti rokkantsági) nyugdíjak és a foglalkoztatáspolitikai nyugdíjak.

A rendszeres ellátás jellégétől függően, ugyancsak a saját jogú nyugdíjakhoz (ezen belül vagy az öregségi nyugdíjhoz, vagy a rokkantsági nyugdíjhoz), vagy pedig a rendszeres hozzátartozói nyugellátásokhoz sorolják a szolgálati nyugdíjakat minden olyan esetben, amikor nem mutatják ki külön, az államközi egyezményes nyugdíjakat és a külföldre folyósított nyugdíjakat.

Az első negyedévben a nyugdíj jellegű kifizetések 57,64 %-a tartozott az öregségi nyugdíj kategóriába.A nyugdíjasok közel 58 %-a még mindig postai úton kapja meg az ellátását, a nyugdíjbiztosító költségvetésében postaköltségre előirányzott 6,013 milliárd forintos éves keret 29 %-át már az első negyedévben felhasználták.

30 ezer forint alatti özvegyi nyugdíj kifizetés 16 668 esetben történt. Ide tartoznak a házastársnak, élettársnak, elvált személynek és külön élő házastársnak életkorára, rokkantságára, az elhalt jogán eltartott gyermekek számára tekintettel járó hozzátartozói nyugellátások.

Árvaellátás jogcímen összesen 48 263 tételt folyósítottak. Az árvaellátás az elhunyt nyugdíjas, illetve nyugdíjban nem részesülő, de nyugdíjjogosultságot szerzett elhunyt személy gyermekének, örökbe fogadott gyermekének, meghatározott feltételek mellett testvérének, unokájának járó ellátás. A hozzátartozói nyugellátásokra (özvegyi nyugdíj, árvaellátás) az első negyedévben 84,5 milliárd forintot fizettek ki, ami az összes nyugdíjjellegű kiadás 10,94 %-át jelenti.

A fenti három ellátásfajta összesen 83 125 tételt érintett, ami a 30 ezer forint alatti nyugdíjszerű kifizetések 31 %-át teszik ki. Ennek megfelelően az ellátások 69 %-a az egyéb kategóriába tartozik, de vegyük sorra, hogy milyen ellátásfajták tartoznak ebbe a sorba.

Az egyéb ellátások közé tartozik a mezőgazdasági szövetkezeti járadék, a baleseti járadék, a megváltozott munkaképességűek járadékai, a rokkantsági járadék, a házastársi pótlék és a más kategóriába nem sorolható egyéb nyugdíjak járadékok.

 

 

13. havi nyugdíjakra előirányzott 165,6 milliárd forintos keretből 81,9 milliárd forint kiutalása megtörtént, az ellátás megszüntetésével - a nyugdíjasok kárára - így közel 84 milliárd forint az államkasszában marad.

Egy a Pénzcentrumnak név nélkül nyilatkozó nyugdíjas elmondta:

"Az én nyugdíjam hála Istennek valamivel 100 ezer forint felett van, ezért engem nem érint annyira érzékenyen a 13. havi nyugdíj megszüntetése. Ráadásul korábban nem is volt ilyen, ezért valljuk be sokunknak ajándékpénz volt ez az ellátás. De vajon mi lesz azokkal, akik 40-50 ezer forint, vagy még kevesebb nyugdíjat kapnak és számítottak erre a pénzre! Miért nem lehetett egy határt húzni, ami alatt megmarad a plusznyugdíj? Ennyi kis pénzekből, jó, ha a rezsit ki tudják fizetni, hogy miből és mennyit vásárolnak, azt még elképzelni is nehéz!"

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?