Mennyi kockázatot vállalj a pénzügyeidben? Segítünk!

Pénzcentrum
2009. március 31. 16:58

Magyarországon a megtakarítási formák élén továbbra is a legbiztonságosabb instrumentumok - bankbetétek, állampapírok - állnak. A probléma nem az, hogy az emberek nem vállalnak kockázatot, hanem hogy nem is ismerik annak előnyeit és hátrányait.

Tény, hogy a tavalyi tőzsdei zuhanások után befektetők forintmilliói, -milliárdjai lettek semmivé. Eközben az egyszerű emberek elégedetten dörzsölték a kezüket: bezzeg a bankbetétben folyamatosan gyarapodott a pénz. Tény, hogy a BUX-index értéke körülbelül ugyanott tartózkodik, mint öt évvel ezelőtt, vagyis a teljes hozam ezen az időtávon nulla. (Ugyanakkor ez idő alatt járt a BUX 30 ezer ponton is, ami két és félszeres hozamot jelent azoknak, akik jó időben szálltak be és ki.) Ami azonban még fontosabb, tízéves futamidőt nézve 1999-től mostanáig még mindig duplázódott a BUX. Vagyis a rövid távon súlyos kudarcokat jelentő kockázat hosszútávon nyereséggé alakulhat.

Éppen ezért érdemes megfontolni, hogy mikor fektessünk be kockázatosabb eszközökbe. Az alapvető tanács úgy szól: az idő velünk van. Vagyis hosszú távon a részvények hozama még akkor is meghaladja a betétekét, ha rövidtávon bukás van. Akinek viszont kevesebb ideje van megtakarítani: mert közeleg a nyugdíj, vagy mert nagyobb céljai vannak a közeljövőben a pénzével, az jobb, ha inkább a biztonságosabb eszközök felé fordul. Persze 13 százalékos betéti kamatok mellett nehéz meggyőzni bárkit arról, hogy fektessen részvényekbe, de ez hosszú távon tekintve még nagyon sokat változhat. Egy befektetési guru szerint aki hosszú távra vásárol, az vásároljon okosan és ne is nézzen rá öt évig. Ennél többet mi sem tanácsolhatunk annak, akinek van erre ideje az eredmények kivárására.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?