Mondd meg, mire költesz, megmondjuk ki vagy!

2009. március 25. 05:55

Rosszkedvedben vásárolni indulsz? Csak azért veszel meg valamit, mert a szomszédnak is van? Túl sok hitelkártyád van, vagy épp sosem volt még hiteled? Segítünk eldönteni, melyik kategóráiba is tartozol és hogyan segíthetsz átlépni a határaidat.

Válaszolj az alábbi kérdésekre. Ha egy kategóriában több kérdésre is igennel feleltél, már meg is találtad a saját defektusod. Ha minden kérdésre nem a válaszod, valószínűleg nem is klikkeltél erre a cikkre, mert tudod, hogy pénzügyekben tökéletes vagy.

A vásárlásfüggő

A vásárlás segít, hogy leküzdd a rosszkedved?
Egy igazán jó leértéklés megdobogtatja a szíved?
Akkor is vásárolsz, ha épp semmire nincs szükséged?

Ha sok az igen válaszod, te bizony vásárlásfüggő vagy. Ha minden alkalommal el is magyarázod, hogy egyszerűen túl jó vásár volt és nem lehetett otthagyni, még biztosabb, hogy függővé váltál. Pedig azzal, hogy a vásárlás által jobb embernek érzed magad, bizony az életed hiányosságait igyekszel kipótolni.

Megoldás: Éld az életed. Komolyan. Keress más elfoglaltságokat, amelyekkel lekötheted magad: sportolj, tanulj, találj okosabb hobbikat, mint a vásárlás. Igyekezz kiugrani az ördögi körből, amelyben csak vásárolsz, aztán rosszul érzed magad ettől, és aztán még többet vásárolsz, hogy jobb kedved legyen.

A túlzottan optimista vásárló

Nem értekel, honnan és mennyi pénz jön, mielőtt vásárolni indulnál?
Néha spontán is vásárolsz nagyértékű tárgyakat?
A költekezősed felső határa megegyezik a hitelkártyalimiteddel?

Te bizony nagyon optimistán látod a világot. Túlzottan is. Azok azonban akik rózsaszín napszemüvegben látják a világot, nem gondolnak bele, hogyan is fogják túlélni a holnapot, csak az számít, ami ma van. Akinek viszont általában égeti a zsebét a pénz, és igyekszik minél hamarabb megszabadulni tőle, komoly problémákba keveredhetnek, ha egyszer beüt a krach.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megoldás: Egyszerűbb kimondani, mint megtenni. Fizesd vissza a hiteleidet, aztán vágd el a hitelkártyád. A nagyértékű tárgyak vásárlása előtt spórolj, és tégy félre valamennyit ha bármi váratlanul közbejönne. Jól fog jönni az a kis félrerakott dugipénz.

A társadalmi rangfüggő


Sokszor hasonlítgatod a saját tulajdonod másokéhoz?
Szereted mindig a legfrissebbet, a legjobbat birtokolni?
Rosszul érzed magad, ha neked nincs, ami másoknak van?

Akik csak azért verik adósságokba magukat, hogy megfeleljenek a társadalmi ranglétra általuk elképzelt elvárásainak, a betöltött szerep képétől függenek. Aki csak azért vesz nagyképernyős tévét, legújabb telefont, drága ruhákat és hatalmas autót, mert már a szomszédnak/barátoknak is van, óriási veszélynek teszi ki magát. Az ilyen emberek ugyanis nem tudnak lemondani a magas életszínvonalról, akkor sem, ha elvesztették állásukat, vagy csökkentették a fizetésüket.

Megoldás: Kevesebbet keresni, mint a szomszéd nem szégyen. Igyekezz olyan életszínvonalon élni, amelyet elbír a pénztárcád, és csak olyan dolgokat megvenni, amire tényleg szükséged van. Ha nagyobb beruházást eszközölsz, tedd azt a megtakarításaidból, ne hitelből. Valld be magadnak, hogy valamire nincs szükséged, vagy megfelelő kereted, és inkább ne vedd meg. Ha valakinek pedig csak az számít, mid van, az úgysem érdemli meg, hogy egyáltalán szóba állj vele.

Az okos vásárló

Ha eddig egyetlen kérdésre sem válaszoltál igennel, akkor te tényleg tökéletes vagy. Legalábbis a pénzügyek kezelését tekintve. Az okos vásárlók különbséget tudnak tenni a tényleges igényeik és vágyaik közt és csak azt veszik meg, amire valóban szükségük van.

Az okos vásárlók egyben átlátják a költéseik hosszútávú hatásait is. Ha nincs miből, nem vásárolnak, ha pedig lenne, de épp nincs szükség semmire, a megtakarított pénzt inkább kamatoztatják, félretéve nagyobb vásárlásokra, váratlan helyzetekre

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem