Mondd meg, mire költesz, megmondjuk ki vagy!

2009. március 25. 05:55

Rosszkedvedben vásárolni indulsz? Csak azért veszel meg valamit, mert a szomszédnak is van? Túl sok hitelkártyád van, vagy épp sosem volt még hiteled? Segítünk eldönteni, melyik kategóráiba is tartozol és hogyan segíthetsz átlépni a határaidat.

Válaszolj az alábbi kérdésekre. Ha egy kategóriában több kérdésre is igennel feleltél, már meg is találtad a saját defektusod. Ha minden kérdésre nem a válaszod, valószínűleg nem is klikkeltél erre a cikkre, mert tudod, hogy pénzügyekben tökéletes vagy.

A vásárlásfüggő

A vásárlás segít, hogy leküzdd a rosszkedved?
Egy igazán jó leértéklés megdobogtatja a szíved?
Akkor is vásárolsz, ha épp semmire nincs szükséged?

Ha sok az igen válaszod, te bizony vásárlásfüggő vagy. Ha minden alkalommal el is magyarázod, hogy egyszerűen túl jó vásár volt és nem lehetett otthagyni, még biztosabb, hogy függővé váltál. Pedig azzal, hogy a vásárlás által jobb embernek érzed magad, bizony az életed hiányosságait igyekszel kipótolni.

Megoldás: Éld az életed. Komolyan. Keress más elfoglaltságokat, amelyekkel lekötheted magad: sportolj, tanulj, találj okosabb hobbikat, mint a vásárlás. Igyekezz kiugrani az ördögi körből, amelyben csak vásárolsz, aztán rosszul érzed magad ettől, és aztán még többet vásárolsz, hogy jobb kedved legyen.

A túlzottan optimista vásárló

Nem értekel, honnan és mennyi pénz jön, mielőtt vásárolni indulnál?
Néha spontán is vásárolsz nagyértékű tárgyakat?
A költekezősed felső határa megegyezik a hitelkártyalimiteddel?

Te bizony nagyon optimistán látod a világot. Túlzottan is. Azok azonban akik rózsaszín napszemüvegben látják a világot, nem gondolnak bele, hogyan is fogják túlélni a holnapot, csak az számít, ami ma van. Akinek viszont általában égeti a zsebét a pénz, és igyekszik minél hamarabb megszabadulni tőle, komoly problémákba keveredhetnek, ha egyszer beüt a krach.

Megoldás: Egyszerűbb kimondani, mint megtenni. Fizesd vissza a hiteleidet, aztán vágd el a hitelkártyád. A nagyértékű tárgyak vásárlása előtt spórolj, és tégy félre valamennyit ha bármi váratlanul közbejönne. Jól fog jönni az a kis félrerakott dugipénz.

A társadalmi rangfüggő


Sokszor hasonlítgatod a saját tulajdonod másokéhoz?
Szereted mindig a legfrissebbet, a legjobbat birtokolni?
Rosszul érzed magad, ha neked nincs, ami másoknak van?

Akik csak azért verik adósságokba magukat, hogy megfeleljenek a társadalmi ranglétra általuk elképzelt elvárásainak, a betöltött szerep képétől függenek. Aki csak azért vesz nagyképernyős tévét, legújabb telefont, drága ruhákat és hatalmas autót, mert már a szomszédnak/barátoknak is van, óriási veszélynek teszi ki magát. Az ilyen emberek ugyanis nem tudnak lemondani a magas életszínvonalról, akkor sem, ha elvesztették állásukat, vagy csökkentették a fizetésüket.

Megoldás: Kevesebbet keresni, mint a szomszéd nem szégyen. Igyekezz olyan életszínvonalon élni, amelyet elbír a pénztárcád, és csak olyan dolgokat megvenni, amire tényleg szükséged van. Ha nagyobb beruházást eszközölsz, tedd azt a megtakarításaidból, ne hitelből. Valld be magadnak, hogy valamire nincs szükséged, vagy megfelelő kereted, és inkább ne vedd meg. Ha valakinek pedig csak az számít, mid van, az úgysem érdemli meg, hogy egyáltalán szóba állj vele.

Az okos vásárló

Ha eddig egyetlen kérdésre sem válaszoltál igennel, akkor te tényleg tökéletes vagy. Legalábbis a pénzügyek kezelését tekintve. Az okos vásárlók különbséget tudnak tenni a tényleges igényeik és vágyaik közt és csak azt veszik meg, amire valóban szükségük van.

Az okos vásárlók egyben átlátják a költéseik hosszútávú hatásait is. Ha nincs miből, nem vásárolnak, ha pedig lenne, de épp nincs szükség semmire, a megtakarított pénzt inkább kamatoztatják, félretéve nagyobb vásárlásokra, váratlan helyzetekre

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?