12 °C Budapest

Mondd meg, mire költesz, megmondjuk ki vagy!

2009. március 25. 05:55

Rosszkedvedben vásárolni indulsz? Csak azért veszel meg valamit, mert a szomszédnak is van? Túl sok hitelkártyád van, vagy épp sosem volt még hiteled? Segítünk eldönteni, melyik kategóráiba is tartozol és hogyan segíthetsz átlépni a határaidat.

Válaszolj az alábbi kérdésekre. Ha egy kategóriában több kérdésre is igennel feleltél, már meg is találtad a saját defektusod. Ha minden kérdésre nem a válaszod, valószínűleg nem is klikkeltél erre a cikkre, mert tudod, hogy pénzügyekben tökéletes vagy.

A vásárlásfüggő

A vásárlás segít, hogy leküzdd a rosszkedved?
Egy igazán jó leértéklés megdobogtatja a szíved?
Akkor is vásárolsz, ha épp semmire nincs szükséged?

Ha sok az igen válaszod, te bizony vásárlásfüggő vagy. Ha minden alkalommal el is magyarázod, hogy egyszerűen túl jó vásár volt és nem lehetett otthagyni, még biztosabb, hogy függővé váltál. Pedig azzal, hogy a vásárlás által jobb embernek érzed magad, bizony az életed hiányosságait igyekszel kipótolni.

Megoldás: Éld az életed. Komolyan. Keress más elfoglaltságokat, amelyekkel lekötheted magad: sportolj, tanulj, találj okosabb hobbikat, mint a vásárlás. Igyekezz kiugrani az ördögi körből, amelyben csak vásárolsz, aztán rosszul érzed magad ettől, és aztán még többet vásárolsz, hogy jobb kedved legyen.

A túlzottan optimista vásárló

Nem értekel, honnan és mennyi pénz jön, mielőtt vásárolni indulnál?
Néha spontán is vásárolsz nagyértékű tárgyakat?
A költekezősed felső határa megegyezik a hitelkártyalimiteddel?

Te bizony nagyon optimistán látod a világot. Túlzottan is. Azok azonban akik rózsaszín napszemüvegben látják a világot, nem gondolnak bele, hogyan is fogják túlélni a holnapot, csak az számít, ami ma van. Akinek viszont általában égeti a zsebét a pénz, és igyekszik minél hamarabb megszabadulni tőle, komoly problémákba keveredhetnek, ha egyszer beüt a krach.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megoldás: Egyszerűbb kimondani, mint megtenni. Fizesd vissza a hiteleidet, aztán vágd el a hitelkártyád. A nagyértékű tárgyak vásárlása előtt spórolj, és tégy félre valamennyit ha bármi váratlanul közbejönne. Jól fog jönni az a kis félrerakott dugipénz.

A társadalmi rangfüggő


Sokszor hasonlítgatod a saját tulajdonod másokéhoz?
Szereted mindig a legfrissebbet, a legjobbat birtokolni?
Rosszul érzed magad, ha neked nincs, ami másoknak van?

Akik csak azért verik adósságokba magukat, hogy megfeleljenek a társadalmi ranglétra általuk elképzelt elvárásainak, a betöltött szerep képétől függenek. Aki csak azért vesz nagyképernyős tévét, legújabb telefont, drága ruhákat és hatalmas autót, mert már a szomszédnak/barátoknak is van, óriási veszélynek teszi ki magát. Az ilyen emberek ugyanis nem tudnak lemondani a magas életszínvonalról, akkor sem, ha elvesztették állásukat, vagy csökkentették a fizetésüket.

Megoldás: Kevesebbet keresni, mint a szomszéd nem szégyen. Igyekezz olyan életszínvonalon élni, amelyet elbír a pénztárcád, és csak olyan dolgokat megvenni, amire tényleg szükséged van. Ha nagyobb beruházást eszközölsz, tedd azt a megtakarításaidból, ne hitelből. Valld be magadnak, hogy valamire nincs szükséged, vagy megfelelő kereted, és inkább ne vedd meg. Ha valakinek pedig csak az számít, mid van, az úgysem érdemli meg, hogy egyáltalán szóba állj vele.

Az okos vásárló

Ha eddig egyetlen kérdésre sem válaszoltál igennel, akkor te tényleg tökéletes vagy. Legalábbis a pénzügyek kezelését tekintve. Az okos vásárlók különbséget tudnak tenni a tényleges igényeik és vágyaik közt és csak azt veszik meg, amire valóban szükségük van.

Az okos vásárlók egyben átlátják a költéseik hosszútávú hatásait is. Ha nincs miből, nem vásárolnak, ha pedig lenne, de épp nincs szükség semmire, a megtakarított pénzt inkább kamatoztatják, félretéve nagyobb vásárlásokra, váratlan helyzetekre

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem