10 °C Budapest

Amitől mindenki retteg! Sokba kerülhet egy elfelejtett PIN-kód!

Pénzcentrum
2009. február 10. 13:00

Felgyorsult világunkban az embereknek egyre több jelszót és PIN-kódot kell megjegyezni, ami sokaknak komoly gondokat okoz. Az internetes vásárlás, az online bankolás, a betét- és hitelkártyák használatának terjedésével a felhasználók egyéntől függően egy bizonyos szint után már képtelenek újabb jelszavakat és kódokat fejben tartani.

A belépési amnéziában szenvedő felhasználók száma fokozatosan növekszik, a visszaélések miatt azonban nagyon óvatosan kell bánni a kódok tárolásával. A PIN-kódot soha ne tartsuk a bankkártyánk mellett, a fent említett internetes felületekhez való hozzáférést szintén érdemes mások számára elérhetetlenné tenni.

A számítástechnikai szakértők szerint a legjellemzőbb tünet, amikor a felhasználó leül a gép elé, vagy valamilyen formában használja a kártyáját és egyszerűen képtelen feleleveníteni a biztonsági belépési jelszót, vagy bepötyögni a PIN-kódot.

Az ACID szoftverfejlesztője szerint emberek millióit érinti ez a probléma, sokan noteszekben, vagy a mobiltelefonjukban tárolják ezeket az adatokat. A szakértő a helyzet megkönnyítése érdekében mindenkinek ajánlja a nyolcszoros memória-bajnok, Dominic O'Brien tanácsainak figyelembe vételét.


Dominic O'Brien

A bajnok szerint egyaránt hatékony módszer az asszociáció és a számokhoz valamilyen tárgy, vagy betű társítása. Ezeket könnyebb memorizálni, mint csupán egy számsort és így elkerülhető számos kellemetlenség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egyik O'Brien-tipp szerint nézzük meg a telefonunkon a PIN-kódunk számaihoz kapcsolódó sms-írás közben használt betűket. A számokhoz társított kezdőbetűkkel alkossunk szavakat, abból pedig egy könnyen megjegyezhető mondatot. Akinek ez nem megy, az alakítson ki a számokhoz kapcsolódóan egy képi jelrendszert.

O'Brien például a 2417 megjegyzésére a hattyú (2), a vitorlás hajó (4), a gyertya (1) és a bumeráng (7) szavakat javasolja. Ha ezekből a szavakból egy mondatot, vagy egy könnyen megjegyezhető kis történetet tudunk kerekíteni, akkor a szakértő szerint nyert ügyünk van.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04