Komoly probléma előtt az adóparadicsomok

Pénzcentrum
2008. november 17. 15:00

Az elmúlt időszak során igencsak megtépázta az adóparadicsomok hírnevét. Az offshore megtakarításokkal kapcsolatos bizalom megcsappanni látszik, egyre többen gondolják úgy, hogy lehet, hogy nem ez a legbiztosabb megtakarítási forma.

Nagyon sokan fogadták elképedve azt a hírt a Landsbanki Guernsey és a Kaupthing Singer & Friedlander Isle of Man (KSFIOM) összeomlása után, hogy a két La Manche-csatornában elhelyezkedő sziget, Jersey és Guerney nemes egyszerűséggel nem rendelkezik betétbiztosítási rendszerrel, illetve a Man-szigeteken üzemelő banknak nincs elég pénze ahhoz, hogy kielégítse a betétesek követeléseit.

Mindezek után pedig egyre többen teszik kérdőjelessé azt a lehetőséget, hogy valamilyen offshore paradicsomba helyezzék megtakarításukat. Több befektetőt megnyugtattak a KSFIOM-nál, hogy létezik náluk betétbiztosítási rendszer, azonban ebben nem volt elég pénz, így az egyes intézeteke a többi banktól, illetve a man-szigeteki kormánytól várhatott csak pénzt. Ez utóbbi 150 millió fontot (46 milliárd forintot) öntött a bankba, azonban a 8000 betétes több mint 820 millió fontja (254 milliárd forintja) forgott kockán.

Egy másik, ám később bebizonyosodott, hogy valótlan garancia volt a tulajdonosi garancia az izlandi Kaupthing részéről, ami azt jelentette volna, hogy a bajban közrelép a tulajdonos, ez azonban ténylegesen nem történt meg, mert a válság kezdetekor az izlandi kormány állami tulajdonba vette az anyaintézményt.

Sajnos a Landsbanki Guernsey betéteseinek sem jobb a helyzete, mivel jelen helyzet szerint a 2000 betétes csupán pénzének 30 százalékát kapja vissza. A károsultak egyhangúan azon a véleményen vannak, hogy az adóparadicsomok elveszítették hírnevüket, s nagyon nehéz lesz azt újra helyreállítaniuk.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?