8 °C Budapest

Nem szeretünk járulékot fizetni: nem kapunk nyugdíjat sem...

Pénzcentrum
2008. július 28. 10:00

Úgy tűnik, a magyarok nem csak panaszkodni szeretnek, hanem lustálkodni is. 4 millió emberből ugyanis 1,3 milliónyian tíz év alatt nem tudtak annyi munkaviszonyt összeszedni, mint amennyi időarányosan a nyugdíjjogosultsághoz kellett volna. Ezen felül még 700 ezren vannak, akik a bejelentett keresetük alapján nagyon alacsony járandóságra számíthatnak - írja a Népszabadság.

Az ONYF központi elektronikus nyilvántartási rendszerének elmúlt 10 évi adatait vizsgálva - egy a Közgazdasági Szemlében megjelent tanulmány szerint - hatmillió olyan embert találtak, aki 1997-2006 között legalább egy napot fizetett járulékot és ezért szerepel az adatbázisban. Bár ez alatt az időszak alatt volt aki kilépett, volt aki belépett a munkapiacra, azért az adatok megdöbbentőek. Azok, akik végig szerepeltek a vizsgált időszak alatt a rendszerben 3,7 millióan vannak.

A demográfiai adatok szerint ráadásul közel 300 ezren minden ok nélkül hiányoztak a regisztrációból, vagyis az 1935 és 1979 között születettek több mint hat százaléka egyetlen napig sem fizetett járulékot.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?