21 °C Budapest

Bizonytalan második pillér: visszatérünk az állami rendszerhez?

Pénzcentrum
2008. július 16. 10:00

Többek szerint az államnak lehetővé kellene tennie, hogy azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akiknek kevesebb járadékot biztosít ez a pillér, mint az állami rendszer arányos része, visszaléphessenek ebbe a rendszerbe. Az ellenvélemény szerint azonban mindenkinek vállalnia kell a korábbi döntését. 1998 óta a magánnyugdíjpénztárak tagjai automatikusan elveszítik a tb-nyugdíj negyedét, mert a fizetett járulék a pénztárakhoz kerül. A gond az, hogy a magán pénztári kifizetés sokszor alacsonyabb, mint a tb-nyugdíj negyede lenne - írja a Világgazdaság.

A kérdés azért vált ismét égetővé, mert a pénztárak idei szereplése nem túl fényes.

Milliárdok tűntek el a pénztáraktól! A magyar piacot is rántja a válság?

A rossz hozamok ellenére viszont a pénztárak nem vehetik fel a versenyt az olyan intézkedésekkel, mint az egyszeri nyugdíjemelések, vagy a 13. havi nyugdíj bevezetése. Az sem volt kedvező ebből a szempontból, hogy a pénztárakra jutó járulék aránya csak nemrég emelkedett 8 százalékra.

A pénzügyi tárcánál így már tavaly óta foglalkoznak a jogszabály módosításának gondolatával, hogy lehetővé tegyék az állami rendszerbe való visszalépést. Bár tavaly már egyszer elvetették a dolgot, és idén egyelőre nem vetődött fel az értesülések szerint, az év végéig még nem lehet tudni, hogyan alakul a helyzet.

Sokaknak jelenleg is van lehetősége a visszalépésre, de ezt csak azok tehetik meg, akiknél már az átálláskor is látható volt, hogy nem tudnak elég időt a magánpénztáraknál tölteni, hogy az kitermelje az állami nyugdíj negyedét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Emelt összegű nyugdíj? Van, aki nem csak álmodik róla!

EZT OLVASTAD MÁR?