Hová tedd a pénzed a hihetetlen kamatért? Megmutatjuk...

Pénzcentrum
2008. május 29. 12:00

Némileg emelkedtek a betéti kamatok Ismét jelentkezünk - néhány hónap elteltével - banki betéti kamatokat elemző körképünkkel. A január óta eltelt időszakban három alkalommal is emelt a jegybank az alapkamaton, ennek fényében ismét megvizsgáljuk, hogy milyen megtakarítási lehetőségekkel kecsegtetik a bankok ügyfeleiket, beépítették-e betéti kamataikba a magasabb alapkamatot, és összegyűjtjük az aktuális akciós konstrukciókat is.

Néhány nap telt el a legutóbbi Monetáris Tanács ülése óta, amikor is az inflációs kilátások romlása miatt ismét szigorítottak a monetáris kondíciókon, és immár 8,5 százalékban határozták meg a jegybanki alapkamatot. Ezt megelőzően márciusban, és áprilisban is 50 illetve 25 bázispontos emelés történt. Azt várnánk, hogy ilyen környezetben a bankok is emelnek valamelyest kamataikon, ezt néhány bank akciós jelleggel meg is tette.

Most elkészült körképünkben, az összehasonlíthatóság kedvéért a már megszokott összegeket szerettük volna elhelyezni a legkedvezőbb feltételek mellett, vagyis 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra időtávra.

Továbbra is kimaradtak a szórásból a kombinált termékek, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Betétlekötésre általában kockázatkerülő ügyfelek adják fejüket, így számukra általában a befektetési alapok még a magasabb kamat reményében sem jelentenek releváns alternatívát.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen, FHB és Allianz Bank. Mostani körképünk azonban egy újabb taggal bővült, nevezetesen a KDB Bankkal.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés 2008. május 28-án történt.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Akár 10 százalékot is hozhat!

800 ezer forint lekötése esetében, januárhoz képest, amikor is az UniCredit Bank volt az egyetlen, amely mind a négy lekötési idő tekintetében a legjobb három ajánlat között volt, mostanra egyedül az egy hónapos lekötés esetében tudott a legjobb három között maradni. Az Erste Bank egyedül a hat hónapos lekötés esetében esett ki hármas rangsorból, a többi időtávon a legjobbak között szerepelnek ajánlatai. A Budapest Bank és az FHB akciós ajánlatai a legkecsegtetőbbek. Utóbbit már csak május 30-ig vehetik igénybe az ügyfelek!

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?