21 °C Budapest

Hibrid megoldások nyugdíjra: az a jó, ha meghal a résztvevő?

Pénzcentrum
2008. április 21. 13:00

Egyre több ország kiegészítő nyugdíjrendszerei ajánlanak alternatívákat a járadékokra vagy az egy összegű lehívásokra, amelyekre viszont komoly hatással van az éppen aktuális gazdasági helyzet az adott országban. Nagy-Britanniában a csökkenő kamatok és az értékpapírpiac változásai az utóbbi időszakban megnehezítik azoknak a helyzetét, akik szeretnének megtakarítani bizonyos összeget. Ez különösen igaz azokra, akik most próbálják eldönteni, hogy melyik is lenne a legjobb módszer a nyugdíjra félretett összegek felhasználására...

Korábban a takarékoskodók egy tiszta döntésnek néztek elébe. Vagy a szokásos járadékot választották, amivel elvesztették a kontrollt a saját megtakarított pénzük felett, viszont havi fix összeget kaptak, vagy egy összegben lehívták, amivel lehetőségük nyílt arra, hogy szerencsét próbáljanak a piacon. Vagyis eddig egy kétpólusú piac állt az érdeklődők rendelkezésére, az emberek vagy az egyik, vagy a másik lehetőséget választották.

Az utóbbi időszakban azonban egyre több hibrid termék kerül a piacra, ami új lehetőségeket kínál a befektetőknek. Folyamatosan nő a "harmadik lehetőségek" száma, amelyek segítenek kombinálni az életjáradék biztonságát a potenciális növekedés lehetőségével, valamint az egy összegű lehívás rugalmasabb kondícióival.

A legutolsó ilyen jellegű innováció a Longevity Income Plan, ami az élethosszig tartó jövedelmet igyekszik lehetővé tenni. Az LIP-t arra találták ki, hogy megküzdjön az élettartam növekedése okozta problémákkal, egyre emelkedő jövedelmet biztosítva a nyugdíjas évek során. Ha valaki részt szeretne venni benne, legalább 5 ezer fontot kell befektetnie, minimum 10 évvel a kifizetések megkezdése előtt, ami 75 vagy 80 éves korban lehetséges.

A befizetett pénzt az ügyfél által választott alapba fektetik (9 közül lehet választani). Amint a résztvevő eléri a kifizetés kezdetét, az LIP megkezdi a havi kifizetéseket, amit utána még 20 évig teljesít. A jövedelem szintje ráadásul nem csak a választott alap teljesítményétől függ, hanem attól is, hogy az idősebb résztvevők halálozási aránya mekkora. Ugyanis minden évben a korábbi 12 hónapban elhunyt résztvevők bent marad vagyonának nagy részét szétosztják a többiek között. Így valaki minél idősebb kort ér meg, annál magasabb összeghez juthat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hátránya a rendszernek, hogy ha valaki nem örvend kirobbanó egészségnek és nincs lehetősége ekkora összeget félretenni, annak semmilyen előnyt nem jelent a program. Bár ez a terv, mint a többi sem, nem tökéletes, sokak számára nem jelent előnyt. De az ilyen jellegű termékek egyre gyakoribb megjelenésével a piacon lassan már mindenki megtalálhatja a pénztárcájának és terveinek megfelelő hibrid lehetőségeket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 23. 13:49
Bodacz Balázs műsorvezető sietett tegnap este elsőként a maiTéma élő adása közben elájuló Kis-Benede...
Holdblog  |  2023. március 23. 09:20
A jelenlegi bankválság sokadjára mutatott rá arra, amit már nagyon régóta tudunk: a világ bankrendsz...
Bankmonitor  |  2023. március 23. 06:56
Már elérhető az ESZJA felületén a magánszemélyek 2022-es évi adóbevallási tervezete. Mindazoknak, ak...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?