8 °C Budapest

Hibrid megoldások nyugdíjra: az a jó, ha meghal a résztvevő?

Pénzcentrum
2008. április 21. 13:00

Egyre több ország kiegészítő nyugdíjrendszerei ajánlanak alternatívákat a járadékokra vagy az egy összegű lehívásokra, amelyekre viszont komoly hatással van az éppen aktuális gazdasági helyzet az adott országban. Nagy-Britanniában a csökkenő kamatok és az értékpapírpiac változásai az utóbbi időszakban megnehezítik azoknak a helyzetét, akik szeretnének megtakarítani bizonyos összeget. Ez különösen igaz azokra, akik most próbálják eldönteni, hogy melyik is lenne a legjobb módszer a nyugdíjra félretett összegek felhasználására...

Korábban a takarékoskodók egy tiszta döntésnek néztek elébe. Vagy a szokásos járadékot választották, amivel elvesztették a kontrollt a saját megtakarított pénzük felett, viszont havi fix összeget kaptak, vagy egy összegben lehívták, amivel lehetőségük nyílt arra, hogy szerencsét próbáljanak a piacon. Vagyis eddig egy kétpólusú piac állt az érdeklődők rendelkezésére, az emberek vagy az egyik, vagy a másik lehetőséget választották.

Az utóbbi időszakban azonban egyre több hibrid termék kerül a piacra, ami új lehetőségeket kínál a befektetőknek. Folyamatosan nő a "harmadik lehetőségek" száma, amelyek segítenek kombinálni az életjáradék biztonságát a potenciális növekedés lehetőségével, valamint az egy összegű lehívás rugalmasabb kondícióival.

A legutolsó ilyen jellegű innováció a Longevity Income Plan, ami az élethosszig tartó jövedelmet igyekszik lehetővé tenni. Az LIP-t arra találták ki, hogy megküzdjön az élettartam növekedése okozta problémákkal, egyre emelkedő jövedelmet biztosítva a nyugdíjas évek során. Ha valaki részt szeretne venni benne, legalább 5 ezer fontot kell befektetnie, minimum 10 évvel a kifizetések megkezdése előtt, ami 75 vagy 80 éves korban lehetséges.

A befizetett pénzt az ügyfél által választott alapba fektetik (9 közül lehet választani). Amint a résztvevő eléri a kifizetés kezdetét, az LIP megkezdi a havi kifizetéseket, amit utána még 20 évig teljesít. A jövedelem szintje ráadásul nem csak a választott alap teljesítményétől függ, hanem attól is, hogy az idősebb résztvevők halálozási aránya mekkora. Ugyanis minden évben a korábbi 12 hónapban elhunyt résztvevők bent marad vagyonának nagy részét szétosztják a többiek között. Így valaki minél idősebb kort ér meg, annál magasabb összeghez juthat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hátránya a rendszernek, hogy ha valaki nem örvend kirobbanó egészségnek és nincs lehetősége ekkora összeget félretenni, annak semmilyen előnyt nem jelent a program. Bár ez a terv, mint a többi sem, nem tökéletes, sokak számára nem jelent előnyt. De az ilyen jellegű termékek egyre gyakoribb megjelenésével a piacon lassan már mindenki megtalálhatja a pénztárcájának és terveinek megfelelő hibrid lehetőségeket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem