28 °C Budapest

Hibrid megoldások nyugdíjra: az a jó, ha meghal a résztvevő?

Pénzcentrum
2008. április 21. 13:00

Egyre több ország kiegészítő nyugdíjrendszerei ajánlanak alternatívákat a járadékokra vagy az egy összegű lehívásokra, amelyekre viszont komoly hatással van az éppen aktuális gazdasági helyzet az adott országban. Nagy-Britanniában a csökkenő kamatok és az értékpapírpiac változásai az utóbbi időszakban megnehezítik azoknak a helyzetét, akik szeretnének megtakarítani bizonyos összeget. Ez különösen igaz azokra, akik most próbálják eldönteni, hogy melyik is lenne a legjobb módszer a nyugdíjra félretett összegek felhasználására...

Korábban a takarékoskodók egy tiszta döntésnek néztek elébe. Vagy a szokásos járadékot választották, amivel elvesztették a kontrollt a saját megtakarított pénzük felett, viszont havi fix összeget kaptak, vagy egy összegben lehívták, amivel lehetőségük nyílt arra, hogy szerencsét próbáljanak a piacon. Vagyis eddig egy kétpólusú piac állt az érdeklődők rendelkezésére, az emberek vagy az egyik, vagy a másik lehetőséget választották.

Az utóbbi időszakban azonban egyre több hibrid termék kerül a piacra, ami új lehetőségeket kínál a befektetőknek. Folyamatosan nő a "harmadik lehetőségek" száma, amelyek segítenek kombinálni az életjáradék biztonságát a potenciális növekedés lehetőségével, valamint az egy összegű lehívás rugalmasabb kondícióival.

A legutolsó ilyen jellegű innováció a Longevity Income Plan, ami az élethosszig tartó jövedelmet igyekszik lehetővé tenni. Az LIP-t arra találták ki, hogy megküzdjön az élettartam növekedése okozta problémákkal, egyre emelkedő jövedelmet biztosítva a nyugdíjas évek során. Ha valaki részt szeretne venni benne, legalább 5 ezer fontot kell befektetnie, minimum 10 évvel a kifizetések megkezdése előtt, ami 75 vagy 80 éves korban lehetséges.

A befizetett pénzt az ügyfél által választott alapba fektetik (9 közül lehet választani). Amint a résztvevő eléri a kifizetés kezdetét, az LIP megkezdi a havi kifizetéseket, amit utána még 20 évig teljesít. A jövedelem szintje ráadásul nem csak a választott alap teljesítményétől függ, hanem attól is, hogy az idősebb résztvevők halálozási aránya mekkora. Ugyanis minden évben a korábbi 12 hónapban elhunyt résztvevők bent marad vagyonának nagy részét szétosztják a többiek között. Így valaki minél idősebb kort ér meg, annál magasabb összeghez juthat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hátránya a rendszernek, hogy ha valaki nem örvend kirobbanó egészségnek és nincs lehetősége ekkora összeget félretenni, annak semmilyen előnyt nem jelent a program. Bár ez a terv, mint a többi sem, nem tökéletes, sokak számára nem jelent előnyt. De az ilyen jellegű termékek egyre gyakoribb megjelenésével a piacon lassan már mindenki megtalálhatja a pénztárcájának és terveinek megfelelő hibrid lehetőségeket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 29. 12:55
Akár a 70 millió forintot is elérheti a vállalkozás által, a megkárosított fogyasztók részére fizete...
Bankmonitor  |  2024. május 29. 11:21
Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik....
Holdblog  |  2024. május 29. 07:28
Sokan leálltak az Nvidiánál, amikor AI-befektetést kerestek. Pedig a mesterséges intelligenciához ka...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm