29 °C Budapest

Minden marad a régiben - messze van Európa, Amerika...

Pénzcentrum
2007. december 14. 11:41

2002 ősze óta minden év tavaszán és őszén megjelenik a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal Europe közös tanulmánya, a Befektetési Barométer, melynek során Európa - köztük régiónk, és Magyarország - valamint Amerika háztartásainak vagyoni helyzetét, a pénzügyi befektetési formák pozícióját, illetve a várakozásokat mérik fel.

A 2007. őszi felmérés 10 806 fő megkérdezésével készült, Magyarországon kívül 13 ország lakosságát kérdezték meg szeptember-október során. Ebből fakadóan, mint azt Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója is kiemelte, az amerikai subprime válság pénzügyi piacokra gyakorolt hatását ezek az adatok még nem mutatják.

Továbbra is fennáll az a szakadék Magyarország és a többi vizsgált régió, de különösen az Amerikai Egyesült Államokkal szemben, amelyet már a tavaszi felmérés idején is kiemeltek. Még mindig kijelenthető, hogy a régióhoz - Csehország, Lengyelország - képest is igen alacsony a pénzügyi megtakarítások aránya, illetve az erre való hajlandóság. Változásra Kozák Ákos szerint kizárólag hosszú távon lehet számítani, ami legalább 10 évet jelent.

Elmondható, hogy az elmúlt években gyakorlatilag nem változik a magyar lakosság pénzügyi megtakarításainak képe, szerkezete. A többség továbbra is az alacsony kockázattal járó befektetésekben bízik, 11 százalék Magyarországon azoknak az aránya, akik a bankbetétet választja.

Magyarországon kiugróan magas, 75 százalék azoknak az aránya, akik nem vesznek igénybe semmilyen pénzügyi megtakarítási formát, de nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a felmérés kizárólag a pénzügyi befektetési formákat vizsgálta, tehát az ingatlanbefektetések nem szerepelnek ezekben az adatokban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jövőre vonatkozóan nagyon kevesen, a válaszadók mindössze 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy többet fog megtakarítani az elkövetkező 1 év során az elmúlt 12 hónaphoz viszonyítva, míg 64 százalék gondolja úgy, hogy kevesebb lesz pénzügyi megtakarítása.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
MEDIA1  |  2022. május 20. 10:56
A 4iG meghagyja a mobil üzletágat: három lehetőséget is vizsgálnak, hogy miként fejleszthetnék azt....
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?