15 °C Budapest

Minden marad a régiben - messze van Európa, Amerika...

Pénzcentrum
2007. december 14. 11:41

2002 ősze óta minden év tavaszán és őszén megjelenik a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal Europe közös tanulmánya, a Befektetési Barométer, melynek során Európa - köztük régiónk, és Magyarország - valamint Amerika háztartásainak vagyoni helyzetét, a pénzügyi befektetési formák pozícióját, illetve a várakozásokat mérik fel.

A 2007. őszi felmérés 10 806 fő megkérdezésével készült, Magyarországon kívül 13 ország lakosságát kérdezték meg szeptember-október során. Ebből fakadóan, mint azt Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója is kiemelte, az amerikai subprime válság pénzügyi piacokra gyakorolt hatását ezek az adatok még nem mutatják.

Továbbra is fennáll az a szakadék Magyarország és a többi vizsgált régió, de különösen az Amerikai Egyesült Államokkal szemben, amelyet már a tavaszi felmérés idején is kiemeltek. Még mindig kijelenthető, hogy a régióhoz - Csehország, Lengyelország - képest is igen alacsony a pénzügyi megtakarítások aránya, illetve az erre való hajlandóság. Változásra Kozák Ákos szerint kizárólag hosszú távon lehet számítani, ami legalább 10 évet jelent.

Elmondható, hogy az elmúlt években gyakorlatilag nem változik a magyar lakosság pénzügyi megtakarításainak képe, szerkezete. A többség továbbra is az alacsony kockázattal járó befektetésekben bízik, 11 százalék Magyarországon azoknak az aránya, akik a bankbetétet választja.

Magyarországon kiugróan magas, 75 százalék azoknak az aránya, akik nem vesznek igénybe semmilyen pénzügyi megtakarítási formát, de nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a felmérés kizárólag a pénzügyi befektetési formákat vizsgálta, tehát az ingatlanbefektetések nem szerepelnek ezekben az adatokban.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A jövőre vonatkozóan nagyon kevesen, a válaszadók mindössze 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy többet fog megtakarítani az elkövetkező 1 év során az elmúlt 12 hónaphoz viszonyítva, míg 64 százalék gondolja úgy, hogy kevesebb lesz pénzügyi megtakarítása.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20