12 °C Budapest

Jelzálog van a házadon? Ez történik, ha nem fizetsz...

Pénzcentrum
2007. november 28. 09:30

A lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek állományának dinamikus növekedésével a magyar lakásállomány egyre nagyobb hányada válik jelzálogjoggal terheltté. Ez főként azért érdekes, mert a jelzálogjogra mint biztosítéki jogra a végrehajtási kódexben meghatározott kielégítési sorrendtől eltérő szabályok érvényesek.

A végrehajtási eljárás során befolyt összegből első körben mindenképpen a végrehajtót, annak munkadíját, az előre megelőlegezett költségeket, a végrehajtási illetéket, a jutalékot és a kamarának járó költségátalányt kell kifizetni. Csak ezek után jöhet a valós első, második és harmadik kör.

A befolyt összegből a végrehajtó után elsőként a gyermektartási díjat, másodikként minden egyéb más tartási díjat és harmadikként az elmaradt munkabért vagy ezzel egyenrangú járandóságot kell kiegyenlíteni. Csak ezek után jöhet a büntető-, vagy büntetés-végrehajtási, illetve szabálysértési eljárás keretében megállapított összeg. Ha ez is kifizetésre került, akkor a többi hitelező előtt még kielégítésre kell kerüljön a köztartozás (például adó- és társadalombiztosítási követelés).

Amennyiben a végrehajtási eljárásból nem folyna be annyi pénz, hogy az összes adósságot ki lehessen egyenlíteni, a végrehajtási kódexben felállított sorrendet kell követni. Ha egy adott körbe tartozók esetében sem elég a keret a követelések kielégítésére, azt arányosan kell elosztani az arra jogosultak között.

A jelzálogjog esetében azonban nem a fent leírt sorrend jellemző, az ugyanis rögtön az első három kör, vagyis a tartásdíjak és az elmaradt munkabérek után sorolandó. Ennek oka, hogy ezen szabályozás hiányában a jelzálogjog nem tudná betölteni a neki szánt szerepet, vagyis nem adna kellő biztosítékot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ingó zálogjogánál az értékesítésből befolyt összeg ezzel szemben kifejezetten a követelés kielégítését szolgálja, az közvetlenül a végrehajtás költségeinek kiegyenlítése mögött áll. Amennyiben egy adott ingóra, vagy ingatlanra több zálogjogot is bejegyzettek, azok időbeli sorrendje dönt a követelések kielégítésének sorrendjéről.

Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető a Napi kérdésére elmondta, hogy a hitelező által elvégeztetett értékbecslés jelenthet megoldást arra a hazai jelenségre, hogy az adás-vételek nagy hányada nem a valós forgalmi értéken történik.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem