3 °C Budapest

Jelzálog van a házadon? Ez történik, ha nem fizetsz...

Pénzcentrum
2007. november 28. 09:30

A lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek állományának dinamikus növekedésével a magyar lakásállomány egyre nagyobb hányada válik jelzálogjoggal terheltté. Ez főként azért érdekes, mert a jelzálogjogra mint biztosítéki jogra a végrehajtási kódexben meghatározott kielégítési sorrendtől eltérő szabályok érvényesek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A végrehajtási eljárás során befolyt összegből első körben mindenképpen a végrehajtót, annak munkadíját, az előre megelőlegezett költségeket, a végrehajtási illetéket, a jutalékot és a kamarának járó költségátalányt kell kifizetni. Csak ezek után jöhet a valós első, második és harmadik kör.

A befolyt összegből a végrehajtó után elsőként a gyermektartási díjat, másodikként minden egyéb más tartási díjat és harmadikként az elmaradt munkabért vagy ezzel egyenrangú járandóságot kell kiegyenlíteni. Csak ezek után jöhet a büntető-, vagy büntetés-végrehajtási, illetve szabálysértési eljárás keretében megállapított összeg. Ha ez is kifizetésre került, akkor a többi hitelező előtt még kielégítésre kell kerüljön a köztartozás (például adó- és társadalombiztosítási követelés).

Amennyiben a végrehajtási eljárásból nem folyna be annyi pénz, hogy az összes adósságot ki lehessen egyenlíteni, a végrehajtási kódexben felállított sorrendet kell követni. Ha egy adott körbe tartozók esetében sem elég a keret a követelések kielégítésére, azt arányosan kell elosztani az arra jogosultak között.

A jelzálogjog esetében azonban nem a fent leírt sorrend jellemző, az ugyanis rögtön az első három kör, vagyis a tartásdíjak és az elmaradt munkabérek után sorolandó. Ennek oka, hogy ezen szabályozás hiányában a jelzálogjog nem tudná betölteni a neki szánt szerepet, vagyis nem adna kellő biztosítékot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ingó zálogjogánál az értékesítésből befolyt összeg ezzel szemben kifejezetten a követelés kielégítését szolgálja, az közvetlenül a végrehajtás költségeinek kiegyenlítése mögött áll. Amennyiben egy adott ingóra, vagy ingatlanra több zálogjogot is bejegyzettek, azok időbeli sorrendje dönt a követelések kielégítésének sorrendjéről.

Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető a Napi kérdésére elmondta, hogy a hitelező által elvégeztetett értékbecslés jelenthet megoldást arra a hazai jelenségre, hogy az adás-vételek nagy hányada nem a valós forgalmi értéken történik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?