5 °C Budapest

Jelzálog van a házadon? Ez történik, ha nem fizetsz...

Pénzcentrum
2007. november 28. 09:30

A lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek állományának dinamikus növekedésével a magyar lakásállomány egyre nagyobb hányada válik jelzálogjoggal terheltté. Ez főként azért érdekes, mert a jelzálogjogra mint biztosítéki jogra a végrehajtási kódexben meghatározott kielégítési sorrendtől eltérő szabályok érvényesek.

A végrehajtási eljárás során befolyt összegből első körben mindenképpen a végrehajtót, annak munkadíját, az előre megelőlegezett költségeket, a végrehajtási illetéket, a jutalékot és a kamarának járó költségátalányt kell kifizetni. Csak ezek után jöhet a valós első, második és harmadik kör.

A befolyt összegből a végrehajtó után elsőként a gyermektartási díjat, másodikként minden egyéb más tartási díjat és harmadikként az elmaradt munkabért vagy ezzel egyenrangú járandóságot kell kiegyenlíteni. Csak ezek után jöhet a büntető-, vagy büntetés-végrehajtási, illetve szabálysértési eljárás keretében megállapított összeg. Ha ez is kifizetésre került, akkor a többi hitelező előtt még kielégítésre kell kerüljön a köztartozás (például adó- és társadalombiztosítási követelés).

Amennyiben a végrehajtási eljárásból nem folyna be annyi pénz, hogy az összes adósságot ki lehessen egyenlíteni, a végrehajtási kódexben felállított sorrendet kell követni. Ha egy adott körbe tartozók esetében sem elég a keret a követelések kielégítésére, azt arányosan kell elosztani az arra jogosultak között.

A jelzálogjog esetében azonban nem a fent leírt sorrend jellemző, az ugyanis rögtön az első három kör, vagyis a tartásdíjak és az elmaradt munkabérek után sorolandó. Ennek oka, hogy ezen szabályozás hiányában a jelzálogjog nem tudná betölteni a neki szánt szerepet, vagyis nem adna kellő biztosítékot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ingó zálogjogánál az értékesítésből befolyt összeg ezzel szemben kifejezetten a követelés kielégítését szolgálja, az közvetlenül a végrehajtás költségeinek kiegyenlítése mögött áll. Amennyiben egy adott ingóra, vagy ingatlanra több zálogjogot is bejegyzettek, azok időbeli sorrendje dönt a követelések kielégítésének sorrendjéről.

Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető a Napi kérdésére elmondta, hogy a hitelező által elvégeztetett értékbecslés jelenthet megoldást arra a hazai jelenségre, hogy az adás-vételek nagy hányada nem a valós forgalmi értéken történik.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm