5 °C Budapest

Jelzálog van a házadon? Ez történik, ha nem fizetsz...

Pénzcentrum
2007. november 28. 09:30

A lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek állományának dinamikus növekedésével a magyar lakásállomány egyre nagyobb hányada válik jelzálogjoggal terheltté. Ez főként azért érdekes, mert a jelzálogjogra mint biztosítéki jogra a végrehajtási kódexben meghatározott kielégítési sorrendtől eltérő szabályok érvényesek.

A végrehajtási eljárás során befolyt összegből első körben mindenképpen a végrehajtót, annak munkadíját, az előre megelőlegezett költségeket, a végrehajtási illetéket, a jutalékot és a kamarának járó költségátalányt kell kifizetni. Csak ezek után jöhet a valós első, második és harmadik kör.

A befolyt összegből a végrehajtó után elsőként a gyermektartási díjat, másodikként minden egyéb más tartási díjat és harmadikként az elmaradt munkabért vagy ezzel egyenrangú járandóságot kell kiegyenlíteni. Csak ezek után jöhet a büntető-, vagy büntetés-végrehajtási, illetve szabálysértési eljárás keretében megállapított összeg. Ha ez is kifizetésre került, akkor a többi hitelező előtt még kielégítésre kell kerüljön a köztartozás (például adó- és társadalombiztosítási követelés).

Amennyiben a végrehajtási eljárásból nem folyna be annyi pénz, hogy az összes adósságot ki lehessen egyenlíteni, a végrehajtási kódexben felállított sorrendet kell követni. Ha egy adott körbe tartozók esetében sem elég a keret a követelések kielégítésére, azt arányosan kell elosztani az arra jogosultak között.

A jelzálogjog esetében azonban nem a fent leírt sorrend jellemző, az ugyanis rögtön az első három kör, vagyis a tartásdíjak és az elmaradt munkabérek után sorolandó. Ennek oka, hogy ezen szabályozás hiányában a jelzálogjog nem tudná betölteni a neki szánt szerepet, vagyis nem adna kellő biztosítékot.

Ingó zálogjogánál az értékesítésből befolyt összeg ezzel szemben kifejezetten a követelés kielégítését szolgálja, az közvetlenül a végrehajtás költségeinek kiegyenlítése mögött áll. Amennyiben egy adott ingóra, vagy ingatlanra több zálogjogot is bejegyzettek, azok időbeli sorrendje dönt a követelések kielégítésének sorrendjéről.

Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető a Napi kérdésére elmondta, hogy a hitelező által elvégeztetett értékbecslés jelenthet megoldást arra a hazai jelenségre, hogy az adás-vételek nagy hányada nem a valós forgalmi értéken történik.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10