24 °C Budapest

Kis izgalomra vágysz? Vegyél befektetési alapot!

Pénzcentrum
2007. november 22. 05:55

A hazai piacon már több száz befektetési alap érhető el, így mindenki megtalálhatja a saját vérmérsékletének megfelelő termékeket. Ha alacsonyabb kockázatot tudunk csak kényelmesen elviselni, választhatunk garantált alapokat vagy a mérsékeltebben hullámzó kötvényalapokat, de ha hajlandóak vagyunk kicsit nagyobb bizonytalanságot is vállalni a magasabb hozamok reményében, kereshetünk egy szimpatikus részvényalapot, vagy akár a legkockázatosabbnak tartott nyersanyagalapokba is befektethetjük pénzünket. Egyetlen dolgot kell csak tennünk: pontosan meghatározni, mit is szeretnénk.

Mit is csinál egy befektetési alap?

A befektetési alap úgynevezett kollektív befektetési forma, azaz a befektetők nem egyéni döntéseik alapján, egyedi értékpapírokba fektetik tőkéjüket, hanem közösen vállalják a kockázatokat és a tőkéhez való hozzájárulásuk arányában részesednek a hasznokból is (szintén kollektív befektetési lehetőség például a hasonló elvet megvalósító nyugdíj- és egyéb pénztárak és a unit-linked biztosítások is). Miért jó ez?

Azáltal, hogy rengeteg befektető helyezi el akár csak kevés pénzét is, az alap olyan tőkenagyságot érhet el, amiről egyéni befektetőként tényleg csak álmodhatnánk. Az alapok ezáltal sokkal összetettebb, szofisztikáltabb befektetéseket alakíthatnak ki, jelentősen alacsonyabb költségekkel, mint az egyéni befektetők.

Gondoljunk csak bele, hogy ha BUX indexet alkotó minden részvényből csak egyetlen egyet szeretnénk vásárolni, legalább 160 ezer forintot kell elköltenünk (és akkor még nem is képeztük le pontosan az index súlyait), egy részvényalap jegyeiből ugyanakkor sokkal kevesebbért is vásárolhatunk. Abban is biztosak lehetünk viszont, hogy az első megoldásnál sokkal jobban összeállított részvényportfólióba fektetjük megtakarításainkat, ráadásul számos megbízás helyett egyetlen tranzakció segítségével. A szélesen diverzifikált befektetések pedig jelentősen alacsonyabb kockázattal járnak, mint ha csak egy-egy részvényt vagy más eszközt vásárolnánk meg.

Mindenki megtalálhatja, amit szeretne

A befektetési alapokon keresztül ugyanakkor nem csak a legkockázatosabbak között számon tartott részvénybefektetéseket érhetjük el, mindenki megtalálhatja a saját kockázatvállalási kedvének és befektetési céljainak megfelelő terméket. Nem szabad természetesen szem elől téveszteni az aranyszabályt: magas hozam csak magasabb kockázat vállalásával érhető el. Ha befektetési alapot választunk, arra a kérdésre kell választ találnunk, hogy milyen mértékű kockázatot vagyunk hajlandók elviselni a magasabb hozamok reményében.

A kockázati skála nagyon széles: egyik végén a hagyományos, kizárólag rövid lejáratú kötvényekbe fektető pénzpiaci alapok állnak, igaz ezektől a termékektől nem is számíthatunk a bankbetéteknél magasabb hozamra sem, és leginkább arra szolgálnak, hogy addig se kelljen tétlenül hevernie pénzünknek, amíg hosszabb távú befektetési célpontot nem találunk neki. Szintén az alacsonyabb kockázatú termékek közé sorolhatjuk a tőkevédett alapokat, amelyek konstrukciójuknak köszönhetően megvédenek a negatív hozamoktól, azoknak nyújtva kiváló megoldást, akik nem szeretnének túlzott kockázatot vállalni, de szívesen részesednének a részvénypiaci teljesítményekből is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A középső tartományban nagyon sokféle alapot találhatunk, a kizárólag kötvényekbe fektető (rövid vagy hosszú) kötvényalapoktól kezdve a portfóliójukba már meghatározott arányban részvényeket beemelő (kötvénytúlsúlyos vagy kiegyensúlyozott) vegyes alapokon át az olyan speciális alapokig, mint például a tőkéjüket más befektetési alapokba fektető alapok alapjai termékek, vagy a direkt ingatlanbefektetéseket megvalósító ingatlanalapok.

Hogyha a kockázatéhségünket még ezek sem elégítik ki, a hazai kínálatban is találhatunk már számos olyan kimondottan hullámzó, de hosszú távon igen magas hozammal kecsegtető alapokat, mint például a nyersanyagalapok vagy a különféle egzotikus részvénypiacokat megcélzó alapok, vagy az egészen összetett származtatott termékeket vásároló származtatott alapok.

Fontos szempont lehet, hogy az alapok működését több oldalról is szoros felügyelet alatt tartják az erre hívatott szereplők, így nem kell visszaélésektől tartanunk. Az alapkezelőnek egyértelmű érdeke, hogy minél jobban teljesítsenek az alapjai, emellett az alapok vagyona felett őrködő letétkezelő pontosan ellenőrzi minden lépését, és az alapról közzétett adatok hitelességét, az egész rendszer működését pedig szorosan nyomon követi a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is.

A befektetési alapokkal kapcsolatos minden fontos ismeretet megtalálhat a Portfolio.hu legújabb sorozatának második részében, A befektetési alapok EGYSZERÛEN című kiadványban. A füzet célja hogy bemutassa, hogyan is működnek a befektetési alapok, mire számíthatunk, ha befektetési jegyet vásárolunk, mire kell feltétlenül odafigyelnünk, ha körültekintőek akarunk lenni befektetéseinkben, milyen kínálatból és hogyan választhatjuk ki a céljainknak, elvárásainknak leginkább megfelelő alapokat.

MEGRENDELÉS

http://www.portfolio.hu/konyv/book.tdp?bookid=204

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm