3 °C Budapest

Olvadnak a megtakarítások: egyre kevesebbeknek van...

Pénzcentrum
2007. október 30. 07:59

Csökkent a lakossági megtakarításokkal rendelkezők aránya hazánkban a július-szeptemberi időszakban az idei év második negyedévéhez képest. A megtakarítások többsége a fővárosban és Pest megyében koncentrálódik. A GfK Hungária Piackutató Intézet Pénzügypiaci Adatszolgáltatások felméréséből az is kiderül, hogy csökkenőben van azok hányada, akik konkrét cél nélkül spórolnak és a vizsgált időszakban lakásvásárlásra, illetve -felújításra is kevesebben gyűjtöttek. A legnépszerűbb megtakarítási forma továbbra is a forintbetét és az életbiztosítás.

Hazánkban a lakossági megtakarításokkal rendelkezők aránya 2007. III. negyedévében csökkenést mutat az előző negyedévhez képest úgy a legmagasabb jövedelmű, mint a legvagyonosabb rétegben. Jelenleg a lakosság 26,7 százaléka rendelkezik megtakarításokkal. Ez az arány az országot területi egységeiben vizsgálva legmagasabb Budapest és Pest megye körzetében (23,6 százalék), legalacsonyabb pedig a Somogy, Tolna és Baranya megyét magába foglaló dél-dunántúli régióban (9,6 százalék).

A megtakarítással rendelkezők körében a megtakarítási célokat vizsgálva folyamatos emelkedés figyelhető meg a váratlan kiadásokra és a nyugdíjas évekre való felkészülés, valamint az üdülés esetében, míg a konkrét cél nélküli megtakarítás említési aránya egyre csökkenő tendenciát mutat. A lakásvásárlásra és a lakásfelújításra gyűjtők aránya csökkent az előző felméréshez képest.

Az előző negyedévi adatokhoz képest majdnem minden megtakarítási formát igénybevevők aránya csökkent. A legkedveltebb megtakarítási formák mindazonáltal továbbra is a forintbetét és az életbiztosítás. Megtakarításait a felnőtt magyar lakosság 70 százaléka forintbetétben tartja és e megtakarítási forma a legnépszerűbb a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők (62 százalék) és az AB státuszúak körében (66 százalék) is. A GfK Hungária Pénzügypiaci Adatszolgáltatásainak eredményei szerint az idei III. negyedévben a megtakarítással rendelkező felnőtt lakosság nem egészen egyötöde (18 százalék) kötötte le félretett pénzét életbiztosításban. Az ország legvagyonosabb rétegében (24 százalék) és az AB státuszúak (27 százalék) körében e befektetési eszköz alkalmazása lényegesen elterjedtebb, mint a teljes lakosságot vizsgálva.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58