16 °C Budapest

Felelőtlen hitelezés: milliárdokat csaltak ki a takarékszövetkezetekből

Pénzcentrum
2007. október 15. 09:30

Több milliárdos veszteséget okozott a felelőtlen hitelezés a takarékszövetkezeteknek, akik legutóbbi esetben a Foltvarázs Kft. kétes lízingügyleteihez nyújtottak hiteleket. A milliárdos veszteség oka, hogy a vállalkozás által bevont takarékszövetkezetek sok esetben még azt sem ellenőrizték, hogy megvan-e a fedezet az ügylet mögött.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A PSZÁF utoljára tavaly februárban vizsgálta a szövetkezeti hitelezési tevékenységet és fogalmazott meg kritikát azzal kapcsolatban. Az Országok Takarékszervezeti Intézményvédelmi Alap (Otiva) 2006 végén és a felügyeletnél is keményebben bírálta a szövetkezeteket, melyek véleménye szerint alapvető hibákat követtek el a hitelügyleteknél.

A takarékszövetkezetek többek között sok esetben nem győződtek meg a gépek és berendezések valós áráról, a per- és tehermentességről, sőt több lízingügylet esetében megfinanszírozták a vállalkozások által később visszaigényelt áfát is.

Csupán a Foltvarázs Kft. és a Dunarent Kft. 6 milliárd forinttal károsította meg a szövetkezeteket. Jelenleg előbbi ügyében folyik felszámolási eljárás és rendőrségi nyomozás, melyet nemrégiben vett át a Csongrád megyei rendőrségtől a Nemzeti Nyomozó Iroda. A nyomozás ezen szakaszában azonban még egyik szerv sem hozhat nyilvánosságra adatokat.

A Foltvarázs termelő berendezéseket vásárolt és adott lízingbe cégeknek, ezekhez az ügyletekhez azonban a gép áránál nagyobb hiteleket vett fel. A takarékszövetkezetek az árak ellenőrzése nélkül finanszírozták az ügyeletek, megnyugodva attól a ténytől, hogy a lízingbevevő közvetlenül nekik törleszti a lízingdíjat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cég országszerte végezte kétes tevékenységét, főként kisebb takarékszövetkezeteket használva fel a lízingügyletekhez, melyek nem ellenőrizték, hogy a fedezet értéke mekkora, vagy hogy egyáltalán létezik-e. A Napi megpróbálta telefonon elérni a cég tulajdonosait, Körmendi Lászlót és feleségét, akik azonban nem kívántak nyilatkozni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?