Felelőtlen hitelezés: milliárdokat csaltak ki a takarékszövetkezetekből

Pénzcentrum
2007. október 15. 09:30

Több milliárdos veszteséget okozott a felelőtlen hitelezés a takarékszövetkezeteknek, akik legutóbbi esetben a Foltvarázs Kft. kétes lízingügyleteihez nyújtottak hiteleket. A milliárdos veszteség oka, hogy a vállalkozás által bevont takarékszövetkezetek sok esetben még azt sem ellenőrizték, hogy megvan-e a fedezet az ügylet mögött.

A PSZÁF utoljára tavaly februárban vizsgálta a szövetkezeti hitelezési tevékenységet és fogalmazott meg kritikát azzal kapcsolatban. Az Országok Takarékszervezeti Intézményvédelmi Alap (Otiva) 2006 végén és a felügyeletnél is keményebben bírálta a szövetkezeteket, melyek véleménye szerint alapvető hibákat követtek el a hitelügyleteknél.

A takarékszövetkezetek többek között sok esetben nem győződtek meg a gépek és berendezések valós áráról, a per- és tehermentességről, sőt több lízingügylet esetében megfinanszírozták a vállalkozások által később visszaigényelt áfát is.

Csupán a Foltvarázs Kft. és a Dunarent Kft. 6 milliárd forinttal károsította meg a szövetkezeteket. Jelenleg előbbi ügyében folyik felszámolási eljárás és rendőrségi nyomozás, melyet nemrégiben vett át a Csongrád megyei rendőrségtől a Nemzeti Nyomozó Iroda. A nyomozás ezen szakaszában azonban még egyik szerv sem hozhat nyilvánosságra adatokat.

A Foltvarázs termelő berendezéseket vásárolt és adott lízingbe cégeknek, ezekhez az ügyletekhez azonban a gép áránál nagyobb hiteleket vett fel. A takarékszövetkezetek az árak ellenőrzése nélkül finanszírozták az ügyeletek, megnyugodva attól a ténytől, hogy a lízingbevevő közvetlenül nekik törleszti a lízingdíjat.

A cég országszerte végezte kétes tevékenységét, főként kisebb takarékszövetkezeteket használva fel a lízingügyletekhez, melyek nem ellenőrizték, hogy a fedezet értéke mekkora, vagy hogy egyáltalán létezik-e. A Napi megpróbálta telefonon elérni a cég tulajdonosait, Körmendi Lászlót és feleségét, akik azonban nem kívántak nyilatkozni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Bankmonitor  |  2022. december 1. 08:53
Kevesen tudják, hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi videóva...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?