3 °C Budapest

Katasztrófa és terrortámadás: árulkodtak a bankkártyák

Pénzcentrum
2007. július 4. 14:00

A természeti katasztrófák és terrorista támadások esetében természetesen az elsődleges szempont a mentőcsapatok megszervezése, a nemzetközi segítségnyújtás, és a lehető legtöbb emberi élet megmentése. A turisztikára épülő gazdaságokban azonban ezek események másodlagos hatásainak vizsgálata is rendkívül fontos.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az egyik legnagyobb nemzetközi kártyakibocsátó, a Visa saját adatait felhasználva próbált segítséget nyújtani az érintett országoknak abban, hogy megtudják vajon milyen utólagos hatásai voltak az eseményeknek és milyen gyorsan várható felépülés. A Visa az ügyfelei által az adott országokban lebonyolított kártyaforgalom változásából vonta le a megfelelő következtetéseket.

A kártyatársaság által készített tanulmány természetesen azt mutatta, hogy a turisták rendkívül érzékenyek a turisztikai célpontokon bekövetkező eseményekre: a fizetési forgalom a vizsgált esetek mindegyikében drasztikusan visszaesett.

Mindenestre tanulságos, hogy míg egy természeti katasztrófa színhelyén, akármekkora sajtóvisszhangot kapjon is az, a turistaforgalom körülbelül 1 éven belül helyreáll, addig egy terrorcselekmények sokkal mélyebb nyomot hagynak az odaérkező külföldiek és a világ emlékezetében, így a turizmus újbóli fellendülése hosszabb időt vesz igénybe.

Jól példázza ezt a folyamatot, hogy a 4 évig tartó Sri lankai polgárháború szünetében jelentősen megugrott a külföldiek itteni költéseinek mennyisége, míg a 2006-os fellángolás újabb visszaesést hozott, még úgy is, hogy ebben az időszakban kezdtek egyre népszerűbbé válni a Maldív-szigetek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egész világot megrázó cunami emléke azonban, amely a Tájföldhöz tarozó Phuket szigeten is végigsöpört, már elhalványodott, az élet visszatért a régi kerékvágásba, a Visa bankkártyáival lebonyolított forgalom pedig az Economist információi szerint minden eddigi rekordot megdöntött a 2006-os évben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?