27 °C Budapest

Private banking-ben erősít az Erste: átveszik az ING-ügyfeleket

Pénzcentrum
2006. november 29. 11:23

A holland ING Csoport 2006. december 15-ével egy stratégiai döntés következtében megszünteti a kiemelt lakossági és privát banki ügyfélkörnek nyújtott szolgáltatásait hazánkban, ezeket az ügyfeleket pedig az Erste Bank és az Erste Befektetési Zrt. veszi át - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Az Erste Bank idén nyáron lépett be a private banking piacra, ahol stratégiai célként az első három szolgáltató közé kerülés jelölhető meg két éven belül. Ezt egyrészt a meglévő kapcsolatok kihasználásával, másrészt vásárlással, átvétellel kívánják elérni.

A most aláírt ügylettel az Erste lakossági ügyfeleinek száma több százzal nőtt, az átvett állomány nagysága pedig várhatóan meghaladja a 20 milliárd forintot, mely jelentős része privát banki állomány.

Az ING Bank Zrt. a jövőben elsősorban a nagyvállalati és vállalati befektetési banki területen kívánja erősíteni pozícióit Magyarországon.

A megállapodás értelmében az ING Banknál vezetett bankszámlákat és betétszámlákat december 15-ével átveszi az Erste Bank. Tátrai Bernadett, az Erste lakossági üzletágának vezetője kiemelte, hogy a jelen tranzakcióból is jól látszik, az akvizíciók kora nem ért még véget, továbbra is nyitottak a kedvező lehetőségek kihasználására.

Az átvett ügyfélkörön belül körülbelül fele-fele arányban szerepelnek a private banking és a kiemelt ügyfelek. Tátrai Bernadett véleménye szerint a bank nem indult későn ebben az üzletágban, hiszen korábban erre nem álltak készen, az akvizícióval járó integráció miatt. Az elmúlt két évben persze a háttérben már folytak az előkészületi munkálatok, összességében így jobb döntésnek értékelik, hogy felkészülten, inkább később léptek be a private banking piacra.

Az Erste nem akart lemaradni a hitelpiacon végbemenő ügyfélfelosztásról, hiszen a privátbanki piac kötöttség szempontjából teljesen más. (Egy hosszú távú lakáshitel évekre egy bankhoz köti az ügyfelet, míg a befektetési szolgáltatások esetében rugalmasabban lehet váltani.) Mindezek fényében az Erste nem került behozhatatlan hátrányba.

Az indulás óta az Erste 120 ügyfelet és kb. 15 milliárdos állományt szerzett a privátbanki szegmensben, ehhez jön most hozzá az ING-től átvett mintegy 500 ügyfél. A private banking szolgáltatást jelenleg 5 fiókban nyújtja a bank. A stratégia keretein belül az Erste minden megyeszékhelyen lévő fiókjában szeretne private banking szolgáltatást nyújtani a standardként megjelölt körülmények között. Mindez szervesen illeszkedik a csoport stratégiájába - hangsúlyozta Tátrai Bernadett. 2007-ben a tervek szerint egy nemzetközi képzés indul, melynek keretében a csoport országaiban egy standard tanácsadási minőséget kell majd nyújtaniuk a private banking tanácsadóknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A következő 2-3 év alatt 20%-os piaci részesedésre tör az Erste Bank a privátbanki szegmensben, mely meglehetősen nagy kihívást jelentő feladatnak ígérkezik.

A lakossági üzletág vezetője kiemelte, hogy a jövőben az ingatlanlízing lehet az egyik legérdekesebb konstrukció a privátbanki ügyfelek számára, ennek segítségével ugyanis sokkal diverzifikáltabb ingatlanportfolióba fektethetnek az ügyfelek. (A banknál a private banking szolgáltatás induló összeghatára 20 millió forint.)

Az Erste az árazásban is tartja azokat a paramétereket, amiket az ING ügyfelei eddig megszoktak, továbbá legalább az a termékkör továbbra is elérhető lesz számukra, ennél azonban többre is számíthatnak - emelte ki Ráner Géza, a Befektetési Zrt. ügyvezető igazgatója.

Tátrai Bernadett elmondása szerint a private banking piac Közép-Kelet-Európában átlagosan 8-10%-kal növekedhet állomány alapon az elkövetkező 3-4 évben. A növekedés Ausztriában is 7-8%-ra tehető. Az első háromnegyed év során a betétpiac 1%-kal csökkent, a befektetési jegyek piaca azonban 35%-kal bővült. Összességében a két piac együttes bővülése 8%-osra tehető. Az Erste várakozásai szerint a betétpiac a jövőben stagnálni fog, a befektetési jegyek piacán pedig a növekedés üteme csökkenni fog.

Az Erste a kamatadó után is tartani tudta 6.3%-os piaci részesedését a betéti piacon, míg a befektetési jegyek szegmensében 3%-kal nőtt a bank szelete. A befektetési jegyek állománya a banknál októberben is folyamatosan nőtt, részben a nyesz-számlának köszönhetően. A jövőben a garantált alapok és a strukturált termékek lehetnek vonzóak az ügyfelek számára, ezek kihasználásához azonban a hosszú távú szemlélet kialakulása fontos lenne.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?