12 °C Budapest

Private banking-ben erősít az Erste: átveszik az ING-ügyfeleket

Pénzcentrum
2006. november 29. 11:23

A holland ING Csoport 2006. december 15-ével egy stratégiai döntés következtében megszünteti a kiemelt lakossági és privát banki ügyfélkörnek nyújtott szolgáltatásait hazánkban, ezeket az ügyfeleket pedig az Erste Bank és az Erste Befektetési Zrt. veszi át - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Az Erste Bank idén nyáron lépett be a private banking piacra, ahol stratégiai célként az első három szolgáltató közé kerülés jelölhető meg két éven belül. Ezt egyrészt a meglévő kapcsolatok kihasználásával, másrészt vásárlással, átvétellel kívánják elérni.

A most aláírt ügylettel az Erste lakossági ügyfeleinek száma több százzal nőtt, az átvett állomány nagysága pedig várhatóan meghaladja a 20 milliárd forintot, mely jelentős része privát banki állomány.

Az ING Bank Zrt. a jövőben elsősorban a nagyvállalati és vállalati befektetési banki területen kívánja erősíteni pozícióit Magyarországon.

A megállapodás értelmében az ING Banknál vezetett bankszámlákat és betétszámlákat december 15-ével átveszi az Erste Bank. Tátrai Bernadett, az Erste lakossági üzletágának vezetője kiemelte, hogy a jelen tranzakcióból is jól látszik, az akvizíciók kora nem ért még véget, továbbra is nyitottak a kedvező lehetőségek kihasználására.

Az átvett ügyfélkörön belül körülbelül fele-fele arányban szerepelnek a private banking és a kiemelt ügyfelek. Tátrai Bernadett véleménye szerint a bank nem indult későn ebben az üzletágban, hiszen korábban erre nem álltak készen, az akvizícióval járó integráció miatt. Az elmúlt két évben persze a háttérben már folytak az előkészületi munkálatok, összességében így jobb döntésnek értékelik, hogy felkészülten, inkább később léptek be a private banking piacra.

Az Erste nem akart lemaradni a hitelpiacon végbemenő ügyfélfelosztásról, hiszen a privátbanki piac kötöttség szempontjából teljesen más. (Egy hosszú távú lakáshitel évekre egy bankhoz köti az ügyfelet, míg a befektetési szolgáltatások esetében rugalmasabban lehet váltani.) Mindezek fényében az Erste nem került behozhatatlan hátrányba.

Az indulás óta az Erste 120 ügyfelet és kb. 15 milliárdos állományt szerzett a privátbanki szegmensben, ehhez jön most hozzá az ING-től átvett mintegy 500 ügyfél. A private banking szolgáltatást jelenleg 5 fiókban nyújtja a bank. A stratégia keretein belül az Erste minden megyeszékhelyen lévő fiókjában szeretne private banking szolgáltatást nyújtani a standardként megjelölt körülmények között. Mindez szervesen illeszkedik a csoport stratégiájába - hangsúlyozta Tátrai Bernadett. 2007-ben a tervek szerint egy nemzetközi képzés indul, melynek keretében a csoport országaiban egy standard tanácsadási minőséget kell majd nyújtaniuk a private banking tanácsadóknak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A következő 2-3 év alatt 20%-os piaci részesedésre tör az Erste Bank a privátbanki szegmensben, mely meglehetősen nagy kihívást jelentő feladatnak ígérkezik.

A lakossági üzletág vezetője kiemelte, hogy a jövőben az ingatlanlízing lehet az egyik legérdekesebb konstrukció a privátbanki ügyfelek számára, ennek segítségével ugyanis sokkal diverzifikáltabb ingatlanportfolióba fektethetnek az ügyfelek. (A banknál a private banking szolgáltatás induló összeghatára 20 millió forint.)

Az Erste az árazásban is tartja azokat a paramétereket, amiket az ING ügyfelei eddig megszoktak, továbbá legalább az a termékkör továbbra is elérhető lesz számukra, ennél azonban többre is számíthatnak - emelte ki Ráner Géza, a Befektetési Zrt. ügyvezető igazgatója.

Tátrai Bernadett elmondása szerint a private banking piac Közép-Kelet-Európában átlagosan 8-10%-kal növekedhet állomány alapon az elkövetkező 3-4 évben. A növekedés Ausztriában is 7-8%-ra tehető. Az első háromnegyed év során a betétpiac 1%-kal csökkent, a befektetési jegyek piaca azonban 35%-kal bővült. Összességében a két piac együttes bővülése 8%-osra tehető. Az Erste várakozásai szerint a betétpiac a jövőben stagnálni fog, a befektetési jegyek piacán pedig a növekedés üteme csökkenni fog.

Az Erste a kamatadó után is tartani tudta 6.3%-os piaci részesedését a betéti piacon, míg a befektetési jegyek szegmensében 3%-kal nőtt a bank szelete. A befektetési jegyek állománya a banknál októberben is folyamatosan nőtt, részben a nyesz-számlának köszönhetően. A jövőben a garantált alapok és a strukturált termékek lehetnek vonzóak az ügyfelek számára, ezek kihasználásához azonban a hosszú távú szemlélet kialakulása fontos lenne.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06