34 °C Budapest

Kamatadó után itt az újabb csapás - retteghetnek a befektetők

Pénzcentrum
2006. augusztus 11. 08:30

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben egyes szolgáltatók pénzügyi megtakarításaikat (betétek, kötvények) reklámozó hirdetéseikben olyan, kedvezőnek mutatkozó kamatot tesznek közzé, amely - szemben az általános gyakorlattal - nem a konstrukció tényleges éves kamatát tartalmazza. A meghirdetett kamatok így sok esetben nem hasonlíthatók össze más pénzügyi termékek betéti kamataival.

Jogszabályi előírás alapján a hitelintézetek hirdetéseikben kötelesek feltüntetni az EBKM-et (egységesített betéti kamatláb-mutatót), mely egyéves időtartamra, összehasonlíthatóan mutatja a betétek tényleges kamatát. A Felügyelet javasolja az ügyfeleknek, hogy megtakarítási döntéseiknél legyenek tekintettel az EBKM mértékére is.

A Felügyelet felhívja a hitelintézetek figyelmét, hogy tartózkodjanak az olyan hirdetésektől, melyek félrevezethetik az ügyfeleket. Félrevezető lehet az a hirdetés, amelyben az általános és megszokott gyakorlattól eltérően, nem éves kamatmértéket tesznek közzé, több különböző konstrukció jellemzőit keverik vagy nem egyértelműen és feltűnően jelölik, hogy a hirdetett kamat nem egy évre vonatkozik.

A Felügyelet elvárja, hogy a hitelintézetek az EBKM-et ne apró betűvel, az ügyfelek számára nehezen olvashatóan tüntessék fel hirdetéseikben, hanem a meghirdetett kamattal azonos méretben jelenítsék meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 08:09
A Media1 megtudta, ki veszi át az operatív igazgatói feladatokat, miután a Life Tv és az Ozone csato...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?