12 °C Budapest

Kamatadó után itt az újabb csapás - retteghetnek a befektetők

Pénzcentrum
2006. augusztus 11. 08:30

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben egyes szolgáltatók pénzügyi megtakarításaikat (betétek, kötvények) reklámozó hirdetéseikben olyan, kedvezőnek mutatkozó kamatot tesznek közzé, amely - szemben az általános gyakorlattal - nem a konstrukció tényleges éves kamatát tartalmazza. A meghirdetett kamatok így sok esetben nem hasonlíthatók össze más pénzügyi termékek betéti kamataival.

Jogszabályi előírás alapján a hitelintézetek hirdetéseikben kötelesek feltüntetni az EBKM-et (egységesített betéti kamatláb-mutatót), mely egyéves időtartamra, összehasonlíthatóan mutatja a betétek tényleges kamatát. A Felügyelet javasolja az ügyfeleknek, hogy megtakarítási döntéseiknél legyenek tekintettel az EBKM mértékére is.

A Felügyelet felhívja a hitelintézetek figyelmét, hogy tartózkodjanak az olyan hirdetésektől, melyek félrevezethetik az ügyfeleket. Félrevezető lehet az a hirdetés, amelyben az általános és megszokott gyakorlattól eltérően, nem éves kamatmértéket tesznek közzé, több különböző konstrukció jellemzőit keverik vagy nem egyértelműen és feltűnően jelölik, hogy a hirdetett kamat nem egy évre vonatkozik.

A Felügyelet elvárja, hogy a hitelintézetek az EBKM-et ne apró betűvel, az ügyfelek számára nehezen olvashatóan tüntessék fel hirdetéseikben, hanem a meghirdetett kamattal azonos méretben jelenítsék meg.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?