Lassan, de csökken a készpénz és betéti jellegű megtakarítások aránya

Pénzcentrum
2006. május 10. 14:13

A 2003-as 40.9%-ról idén 37.5%-ra csökkenhet a háztartások pénzmegtakarításain belül a készpénz és betéti jellegű megtakarítások aránya - áll a GKI Gazdaságkutató Rt. ma kiadott átfogó gazdasági előrejelzésében. Az intézet kutatói szerint a megtakarításokon belül - főleg a magánnyugdíjpénztári vagyon növekedésének köszönhetően - dinamikusan, a 2003-as 13.3%-ról 18.4%-ra emelkedik idén a

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

biztosítástechnikai tartalékok aránya.

A GKI szerint idén a kamatszint további csökkenése, míg a részvénypiacon további árfolyam-emelkedés várható, melyek hatására a megtakarításokon belül a banki megtakarítások szerepe tovább mérséklődik. A nem részvény típusú értékpapírok vonzereje várhatóan kissé emelkedik, a részvények súlya mérséklődik, a befektetési jegyek megítélése az idén is kedvező marad.

2006.05.10 11:26
Emelkedő külső kamatkörnyezet és infláció mellett is kamatcsökkentések várhatók - GKI

2006.05.10 14:13
Lassan, de csökken a készpénz és betéti jellegű megtakarítások aránya

A kutatóintézet szerint a második félévben a gyorsuló infláció mellett is közel 4%-os, azaz gyors reálbér-emelkedés várható. Az államháztartási reformok és az idei költségvetési korrekciók hatására - a munkanélküliség növekedésétől és a megélhetési költségek emelkedésétől tartva - a második félévben növekedhet a lakosság megtakarítási hajlandósága, új hitelfelvételektől való tartózkodása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindezek hatásaként 9% körüli nettó pénz-megtakarítási ráta (a GDP több mint 5%-a) várható a GKI szerint. (A nettó pénz-megtakarítási ráta a kamatokat is tartalmazó, de az árfolyam-nyereség nélküli pénzben megtakarítás nettó növekménye a háztartások pénzbeni jövedelméhez viszonyítva, mely 2005-ben 7% volt).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?