29 °C Budapest

Választások után: Hol kössük le a pénzünket?

Pénzcentrum
2006. április 26. 08:30

Végre véget ért a választási izgató hadjárat, mindenki nyugodtan végiggondolhatja, hova is szeretné tenni a pénzét, hogy fialjon is valamit. Hónapról-hónapra igyekszünk segítséget nyújtani azon Olvasóinknak (is), akik továbbra is az extra-biztonságos lekötött betétet preferálják, bár megjegyezzük, hogy akad ennél jóval nagyobb hozamot termelő befektetési forma is, amint arról alábbi cikkünkben is megemlékeztünk.

Hova menjek kevés pénzzel?

Végre véget ért a választási izgató hadjárat, mindenki nyugodtan végiggondolhatja, hova is szeretné tenni a pénzét, hogy fialjon is valamit. Hónapról-hónapra igyekszünk segítséget nyújtani azon Olvasóinknak (is), akik továbbra is az extra-biztonságos lekötött betétet preferálják, bár megjegyezzük, hogy akad ennél jóval nagyobb hozamot termelő befektetési forma is, amint arról alábbi cikkünkben is megemlékeztünk.

Magas kamat buktatókkal - Amire nem árt figyelni!


A jegybanki alapkamat hosszú ideje stabil, 6%-os szinten áll és a Monetáris Tanács legutóbbi ülésén is egyhangúan a változtatás ellen tették le voksukat a tagok. Elemzők egy része úgy véli, hogy egy éves távon is csak minimális emelés következhet be, de természetesen sok függ a forint árfolyamának alakulásától.

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés március 14-én történt.)

Az egy hónappal korábbi képhez viszonyítva észrevehető, hogy a 800 ezres mezőnyben jelentősen beleerősített a HVB és hosszabb távon a CIB is, a 6 hónapos időtáv azonban továbbra is a Raiffeisen akciós konstrukciója által bérelt.

Az Erste 1 hónapos távra csökkentett kamatán, így megelőzte a rátáját változatlanul hagyó HVB.


 


Milliók kellenek?

3 millió forint esetén nem adta olyan könnyen az elsőséget az Erste Bank: a vezető hely továbbra is az övé 1, illetve 6 hónapos időtávon annak ellenére, hogy előbbinél csökkentette a kamatot, míg utóbbinál megemelte azt.

A 3 hónapos sáv egyértelműen a Raiffeisen akciós betétjéé, éves távlatban pedig megéri odafigyelnünk a CIB megemelt kamataira.

A legjobb ajánlatokat a következő táblázat tartalmazza:

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Eredményt hirdetünk! (Összesítő táblázat)

8 millió forint esetében csak egy hónapos időtváon csökkent a maximálisan elérhető kamat (az Erste jóvoltából), a Raiffeisen azonban emelte akciós, 3 hónapos rátáját, mely így már 6.3%-ot tesz ki.

12 hónapos távon ennél az összegnél is egyértelműen a CIB-et érdemes választanunk, itt ugyanis 6.5%-ot is kaphatunk a pénzünk után.


 


A maximálisan elérhető kamatokat és az élenjáró bankok változását az alábbi táblázatok mutatják be az elmúlt egy hónap távlatában a vizsgált szegmensekben:


 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem