5 °C Budapest

Választások után: Hol kössük le a pénzünket?

Pénzcentrum
2006. április 26. 08:30

Végre véget ért a választási izgató hadjárat, mindenki nyugodtan végiggondolhatja, hova is szeretné tenni a pénzét, hogy fialjon is valamit. Hónapról-hónapra igyekszünk segítséget nyújtani azon Olvasóinknak (is), akik továbbra is az extra-biztonságos lekötött betétet preferálják, bár megjegyezzük, hogy akad ennél jóval nagyobb hozamot termelő befektetési forma is, amint arról alábbi cikkünkben is megemlékeztünk.

Hova menjek kevés pénzzel?

Végre véget ért a választási izgató hadjárat, mindenki nyugodtan végiggondolhatja, hova is szeretné tenni a pénzét, hogy fialjon is valamit. Hónapról-hónapra igyekszünk segítséget nyújtani azon Olvasóinknak (is), akik továbbra is az extra-biztonságos lekötött betétet preferálják, bár megjegyezzük, hogy akad ennél jóval nagyobb hozamot termelő befektetési forma is, amint arról alábbi cikkünkben is megemlékeztünk.

Magas kamat buktatókkal - Amire nem árt figyelni!


A jegybanki alapkamat hosszú ideje stabil, 6%-os szinten áll és a Monetáris Tanács legutóbbi ülésén is egyhangúan a változtatás ellen tették le voksukat a tagok. Elemzők egy része úgy véli, hogy egy éves távon is csak minimális emelés következhet be, de természetesen sok függ a forint árfolyamának alakulásától.

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés március 14-én történt.)

Az egy hónappal korábbi képhez viszonyítva észrevehető, hogy a 800 ezres mezőnyben jelentősen beleerősített a HVB és hosszabb távon a CIB is, a 6 hónapos időtáv azonban továbbra is a Raiffeisen akciós konstrukciója által bérelt.

Az Erste 1 hónapos távra csökkentett kamatán, így megelőzte a rátáját változatlanul hagyó HVB.


 


Milliók kellenek?

3 millió forint esetén nem adta olyan könnyen az elsőséget az Erste Bank: a vezető hely továbbra is az övé 1, illetve 6 hónapos időtávon annak ellenére, hogy előbbinél csökkentette a kamatot, míg utóbbinál megemelte azt.

A 3 hónapos sáv egyértelműen a Raiffeisen akciós betétjéé, éves távlatban pedig megéri odafigyelnünk a CIB megemelt kamataira.

A legjobb ajánlatokat a következő táblázat tartalmazza:

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Eredményt hirdetünk! (Összesítő táblázat)

8 millió forint esetében csak egy hónapos időtváon csökkent a maximálisan elérhető kamat (az Erste jóvoltából), a Raiffeisen azonban emelte akciós, 3 hónapos rátáját, mely így már 6.3%-ot tesz ki.

12 hónapos távon ennél az összegnél is egyértelműen a CIB-et érdemes választanunk, itt ugyanis 6.5%-ot is kaphatunk a pénzünk után.


 


A maximálisan elérhető kamatokat és az élenjáró bankok változását az alábbi táblázatok mutatják be az elmúlt egy hónap távlatában a vizsgált szegmensekben:


 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?