2 °C Budapest

Választások után: Hol kössük le a pénzünket?

Pénzcentrum
2006. április 26. 08:30

Végre véget ért a választási izgató hadjárat, mindenki nyugodtan végiggondolhatja, hova is szeretné tenni a pénzét, hogy fialjon is valamit. Hónapról-hónapra igyekszünk segítséget nyújtani azon Olvasóinknak (is), akik továbbra is az extra-biztonságos lekötött betétet preferálják, bár megjegyezzük, hogy akad ennél jóval nagyobb hozamot termelő befektetési forma is, amint arról alábbi cikkünkben is megemlékeztünk.

Hova menjek kevés pénzzel?

Végre véget ért a választási izgató hadjárat, mindenki nyugodtan végiggondolhatja, hova is szeretné tenni a pénzét, hogy fialjon is valamit. Hónapról-hónapra igyekszünk segítséget nyújtani azon Olvasóinknak (is), akik továbbra is az extra-biztonságos lekötött betétet preferálják, bár megjegyezzük, hogy akad ennél jóval nagyobb hozamot termelő befektetési forma is, amint arról alábbi cikkünkben is megemlékeztünk.

Magas kamat buktatókkal - Amire nem árt figyelni!


A jegybanki alapkamat hosszú ideje stabil, 6%-os szinten áll és a Monetáris Tanács legutóbbi ülésén is egyhangúan a változtatás ellen tették le voksukat a tagok. Elemzők egy része úgy véli, hogy egy éves távon is csak minimális emelés következhet be, de természetesen sok függ a forint árfolyamának alakulásától.

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés március 14-én történt.)

Az egy hónappal korábbi képhez viszonyítva észrevehető, hogy a 800 ezres mezőnyben jelentősen beleerősített a HVB és hosszabb távon a CIB is, a 6 hónapos időtáv azonban továbbra is a Raiffeisen akciós konstrukciója által bérelt.

Az Erste 1 hónapos távra csökkentett kamatán, így megelőzte a rátáját változatlanul hagyó HVB.


 


Milliók kellenek?

3 millió forint esetén nem adta olyan könnyen az elsőséget az Erste Bank: a vezető hely továbbra is az övé 1, illetve 6 hónapos időtávon annak ellenére, hogy előbbinél csökkentette a kamatot, míg utóbbinál megemelte azt.

A 3 hónapos sáv egyértelműen a Raiffeisen akciós betétjéé, éves távlatban pedig megéri odafigyelnünk a CIB megemelt kamataira.

A legjobb ajánlatokat a következő táblázat tartalmazza:

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Eredményt hirdetünk! (Összesítő táblázat)

8 millió forint esetében csak egy hónapos időtváon csökkent a maximálisan elérhető kamat (az Erste jóvoltából), a Raiffeisen azonban emelte akciós, 3 hónapos rátáját, mely így már 6.3%-ot tesz ki.

12 hónapos távon ennél az összegnél is egyértelműen a CIB-et érdemes választanunk, itt ugyanis 6.5%-ot is kaphatunk a pénzünk után.


 


A maximálisan elérhető kamatokat és az élenjáró bankok változását az alábbi táblázatok mutatják be az elmúlt egy hónap távlatában a vizsgált szegmensekben:


 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem