34 °C Budapest

Választások után: Hol kössük le a pénzünket?

Pénzcentrum
2006. április 26. 08:30

Végre véget ért a választási izgató hadjárat, mindenki nyugodtan végiggondolhatja, hova is szeretné tenni a pénzét, hogy fialjon is valamit. Hónapról-hónapra igyekszünk segítséget nyújtani azon Olvasóinknak (is), akik továbbra is az extra-biztonságos lekötött betétet preferálják, bár megjegyezzük, hogy akad ennél jóval nagyobb hozamot termelő befektetési forma is, amint arról alábbi cikkünkben is megemlékeztünk.

Hova menjek kevés pénzzel?

Végre véget ért a választási izgató hadjárat, mindenki nyugodtan végiggondolhatja, hova is szeretné tenni a pénzét, hogy fialjon is valamit. Hónapról-hónapra igyekszünk segítséget nyújtani azon Olvasóinknak (is), akik továbbra is az extra-biztonságos lekötött betétet preferálják, bár megjegyezzük, hogy akad ennél jóval nagyobb hozamot termelő befektetési forma is, amint arról alábbi cikkünkben is megemlékeztünk.

Magas kamat buktatókkal - Amire nem árt figyelni!


A jegybanki alapkamat hosszú ideje stabil, 6%-os szinten áll és a Monetáris Tanács legutóbbi ülésén is egyhangúan a változtatás ellen tették le voksukat a tagok. Elemzők egy része úgy véli, hogy egy éves távon is csak minimális emelés következhet be, de természetesen sok függ a forint árfolyamának alakulásától.

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés március 14-én történt.)

Az egy hónappal korábbi képhez viszonyítva észrevehető, hogy a 800 ezres mezőnyben jelentősen beleerősített a HVB és hosszabb távon a CIB is, a 6 hónapos időtáv azonban továbbra is a Raiffeisen akciós konstrukciója által bérelt.

Az Erste 1 hónapos távra csökkentett kamatán, így megelőzte a rátáját változatlanul hagyó HVB.


 


Milliók kellenek?

3 millió forint esetén nem adta olyan könnyen az elsőséget az Erste Bank: a vezető hely továbbra is az övé 1, illetve 6 hónapos időtávon annak ellenére, hogy előbbinél csökkentette a kamatot, míg utóbbinál megemelte azt.

A 3 hónapos sáv egyértelműen a Raiffeisen akciós betétjéé, éves távlatban pedig megéri odafigyelnünk a CIB megemelt kamataira.

A legjobb ajánlatokat a következő táblázat tartalmazza:

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Eredményt hirdetünk! (Összesítő táblázat)

8 millió forint esetében csak egy hónapos időtváon csökkent a maximálisan elérhető kamat (az Erste jóvoltából), a Raiffeisen azonban emelte akciós, 3 hónapos rátáját, mely így már 6.3%-ot tesz ki.

12 hónapos távon ennél az összegnél is egyértelműen a CIB-et érdemes választanunk, itt ugyanis 6.5%-ot is kaphatunk a pénzünk után.


 


A maximálisan elérhető kamatokat és az élenjáró bankok változását az alábbi táblázatok mutatják be az elmúlt egy hónap távlatában a vizsgált szegmensekben:


 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 10:25
Hűtlen kezelés gyanújával tesz rendőrségi feljelentést a Demokratikus Koalíció a Magyar Turisztikai...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm