13 °C Budapest

Magas kamat buktatókkal - Amire nem árt figyelni!

Pénzcentrum
2006. április 22. 13:30

A betéti kamatok csökkenése és a lakosság pénzügyi tudatosságának némi javulása arra késztette a bankokat, hogy előálljanak az ún. hibrid konstrukciókkal, azaz a befektetési jegy és a lekötött betét kombinációival, melyeket olykor trükkösen, kihívóan magas százalékos hozamígéretekkel hirdetnek. Nem árt, ha fontolóra veszünk néhány dolgot, mielőtt beleugrunk egy ilyen konstrukcióba. Nézzük, mire érdemes odafigyelni!A legtöbb, később tárgyalt esetben a magas hozam érdekében vállalnunk kell, hogy pénzünk felét a bank által meghatározott befektetési alapba tesszük. A konstrukciók elkülönítésében alapvetően az alap fajtája lehet segítségünkre. Míg egyes esetekben a kijelölt alappal nem vállalunk semmilyen extra kockázatot (ilyenek a rövid futamidejű állampapírokba fektető pénzpiaci alapok), addig máskor előfordulhat, hogy a "ránk erőltetett" részvényalap gyenge teljesítménye semlegesíti a betéti részre kapott prémiumot.

A tényadatok persze azt mutatják, hogy a magyar lakosság többsége - ha egyáltalán mer befektetési alapot választani - azokat az alapokat részesíti előnyben, melyek legalább a befektetett pénz visszafizetését garantálják.

A következő ábra segítségével áttekintjük, hogy mely befektetési formák mennyire számítanak kockázatosnak, hogy ezek alapján a bankok ajánlatait mindenki értékelni tudja. Természetesen a kockázat és a hozam összefügg egymással és minél kockázatosabbnak minősül egy befektetés, annál hosszabb az ajánlott időtáv.


 

 


Nézzük, miből választhatunk!

A CIB Kamat kívánságműsora esetében akkor kaphatunk 3 hónapra 9%-os éves kamatot a lekötött betéti részre, ha pénzünk másik felét a kockázatosabb, de tőkegarantált alapanyagpiaci alapba fektetjük. A biztonságosabb alapok esetén a betéti rész csak éves 6%-ot hoz.

A HVB Kamatvirágzás Megtakarítását választva 3 hónapos ismétlődő lekötés mellett az első 3 hónapra éves 10%-os kamatot kapunk a betéti részre, a pénz másik felét pedig a Lépéselőny Befektetési Alapba kell elhelyeznünk, mely döntően ingatlan, de pénzpiaci- és kötvénybefektetést is tartalmaz. (Részvény nincs benne, így kockázata limitált.)

Az MKB-nál az Alapok Alapjába kell a pénz felét befektetnünk, ha azt akarjuk, hogy a másik felére a bank kiemelkedő, az első három hónapban akár 10% feletti éves kamatot fizessen. Az MKB Alapok Alapja nevéből adódóan befektetési alapokba fektet, a külföldi befektetések aránya 70%-ban maximalizált.

A Budapest Bank esetében kéthavi lekötésre éves 8%-os kamatot kapunk, ha az összeg másik felét valamelyik befektetési alapba fektetjük. Amennyiben pénzpiaci alapot választunk, gyakorlatilag kockázatmentesen használjuk ki a kamatprémiumot, de mindenki saját kockázatvállalási hajlandóságának megfelelően választhat.

A hibrid konstrukciók közül történő választásnál a fentiek mellett nem árt figyelni az időbeli kötöttségekre és a kapcsolódó költségekre.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?